Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 27 Kwi, 2012 Lornetka Nikon - jaki model do obserwowania przyrody?
Witam serdecznie, chciałabym prosić o poradę w doborze lornetki.
Ze względu na fakt, iż w niedługim czasie będę mieszkać 20 m od lasu postanowiłam poobserwować przyrodę. Pod ogrodzenie podchodzi sporo zwierzyny, również ptaków jest bardzo dużo, nietoperze, bażanty itd Chciałabym obserwować też w nocy.
Wchodzą w grę jeszcze krajobrazy i ewentualnie samoloty.
Jaką lornetkę polecilibyście w takim przypadku?
Zastanawiałam się nad Nikon Action VII 10x50, lub 12x50
Nikon Action Ex 10x50, 12x50
Na zakup planuje przeznaczyć ok 500 zł
Czytałam wiele wątków, jednak nie znalazłam wystarczającej dla mnie odpowiedzi.
Zdecydowana byłam na Nikon Action VII 10x50, juz prawie kupiłam, bo każdy chwali jako uniwersalna fajna lornetka. Ciężar mi nie przeszkadza:) Później pomyślałam 10? a może 12x50 bo więcej już nie!
Następnie przeczytałam wiele dobrego na temat EXów no i mam dylemat.
A jak się wgłębiłam bardziej to stwierdziłam że dla takiej obserwacji przyrody z tarasu może wystarczyłaby 7x35?
Będzie to moja pierwsza lornetka i chciałabym kupić dobry sprzęt na lata.
Jak kupowałem lornetkę swojego czasu też miałem dylemat, na szczęście między innymi dzięki temu forum podjąłem uważam słuszną decyzje w przedziale cenowym i kupiłem Nikona Ex 8x40 koszt 459zł. Do przyrody jak dla mnie jest naprawdę bardzo fajny. Ale na samoloty i do nocnego nieba przykładam się do 12x50. Tak, że ja proponuję Ci 8x40. Przeglądałem wiele lornetek w sklepach z różnym powiększeniem ale w warunkach sklepowych ciężko dostrzec zalety i wady różnych powiększeń. Nie znając się za bardzo w tym temacie myślałem, że im większe powiększenie tym lepiej jednak skusiłem się na 8x40 i byłem mile zaskoczony. Uważam, że jedna lornetka nie usatysfakcjonuje Cię do wszystkich zastosowań więc ja bym kupił na początek mniejszą i na tej podstawie(podczas zdobywania doświadczenia) później dobierał bym sobie do samolotów, nieba itp.
Nagromadziłem już kilkanaście lornetek, bo nie ma uniwersalnej.
Blisko uniwersalnej jest 10x50. Action Ex to dobry wybór, choć na noc wolę Fujinona, bo ma lepszą transmisję światła.
7x35 jest idealna do krajobrazów, bo ma duże pole widzenia i praktycznie nie trzeba regulować raz nastawionej ostrości.
12x50 głównie do ptaków-koniecznie z centralną regulacją, bo ma małą głębię ostrości i trzeba sporo kręcić. Są w niej drżenia obrazu, ale przy spokojnych rękach nie specjalnie większe jak w 10x.
Do samolotów, to 16x i koniecznie statyw.
Ponieważ w Twoim wypadku obserwowane zwierzęta będą blisko, można rozważyć też 8x40.
Kup jakąkolwiek porropryzmatyczną 8 - 12 razy powiększająca lornetkę o obiektywach 40-50 mm. Byle bys wydała te około 5 stów, które przeznaczyłas na sprzęt, a nie 2.5 czy 3 stówy. Nie masz doświadczeń, nie masz preferencji, trudno Ci poradzic, czy bedzie Ci bardziej odpowiadała 10-ka czy 12-ka a może ósemka... To zalezy od człowieka, nie ma uniwersalnego przepisu na 'większą przydatność' w tym zakresie powiększeń. Musisz wykonac pierwszy ruch. Jeśli bawi Cię raczej to na co patrzysz niż patrzenie to istenieje wysokie prawdopodobieństwo, że lornetka Cie nie rozczaruje za bardzo.
Kup jakąkolwiek porropryzmatyczną 8 - 12 razy powiększająca lornetkę o obiektywach 40-50 mm. Byle bys wydała te około 5 stów, które przeznaczyłas na sprzęt, a nie 2.5 czy 3 stówy. Nie masz doświadczeń, nie masz preferencji, trudno Ci poradzic, czy bedzie Ci bardziej odpowiadała 10-ka czy 12-ka a może ósemka... To zalezy od człowieka, nie ma uniwersalnego przepisu na 'większą przydatność' w tym zakresie powiększeń. Musisz wykonac pierwszy ruch. Jeśli bawi Cię raczej to na co patrzysz niż patrzenie to istenieje wysokie prawdopodobieństwo, że lornetka Cie nie rozczaruje za bardzo.
Zdecydowałam że na pewno będzie to EX, tylko ze względu na to że ta moja przyroda będzie dosyć blisko (nie biorąc pod uwagę samolotów i gwiazd! - później kupię lepszą w tym celu) co będzie najlepsze. Nie mam możliwości przetestowania.
Czy Nikon EX 8x40 mi wystarczy? Czy z tak bliska będzie dobrze widać?
A może postawić na Nikon EX 10x50?
Dziękuje za zainteresowanie.
Przyznam że tak się napaliłam że mam ochotę kupić dziś na majówkę:)
Zrezygnowałam z uniwersalnej i zdecydowałam że będą dwie.
Do przyrody i do samolotów i gwiazd - myślę tu o 12 lub 16x50 ale to w późniejszym czasie jak się wkręce
Do przyrody polecacie 8x40 i chyba przy niej zostanę.
eee, jak dwie to cos mniejszego niz 8x42: 8x30 lub nawet 25 oraz 12x50.
Mysle, ze nie powinnas od razu dac sie wpuscic w nasze tu lornetkowe obsesje. Nie miałas zadnej a juz chcesz dwie? Bron sie przed wirusem
Kup sobie na majowke EX 8x40 i ciesz sie tym. Przyjdziesz za rok to zobaczymy.
W sumie jest mała różnica cenowa między EX 7x35, 8x40a nawet 10x50...
Czym dłużej się człowiek zastanawia tym więcej dylematów!
[ Dodano: Pią 27 Kwi, 2012 12:20 ]
Przepraszam że tak nudze ale muszę byc pewna zakupu w końcu to na ładnych parę lat.
Prosze jeszcze o rozwianie moich wątpliwości co do tzw "uniwersalnego" EX 10x50 Wyżej na pewno na razie nie, ale kusi mnie to 10-krotne powiększenie.
Czy spełniłby swoją rolę w moim przypadku czy jednak polecacie ten EX 8x40?
Prosze jeszcze o rozwianie moich wątpliwości co do tzw "uniwersalnego" EX 10x50 Wyżej na pewno na razie nie, ale kusi mnie to 10-krotne powiększenie.
Czy spełniłby swoją rolę w moim przypadku czy jednak polecacie ten EX 8x40?
Spełni rolę, będziesz mogła obserwować. Trudno zaś powiedzieć, czy aby ósemka nie przypadła Ci do gustu bardziej. Tobie, nie mnie skąd więc mam wiedzieć. To w sumie są niewielkie różnice w powiększeniu.
Jeśli mają być 2 lornetki, to proponuje 7x35 i 12x50.
Jeśli jedna to 10x50.
Proponuję na stronie Leica'i obejrzeć aktywne zdjęcie jeziora z ptakami. Wystarczy kliknąć na odpowiednią krotność powiększenia i mamy obraz jak przez lornetkę.
http://www.company7.com/leica/leiduo50.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11