Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 06 Wrz, 2012
Kieszonkowy aparat z zawansowanymi funkcjami
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012   Kieszonkowy aparat z zawansowanymi funkcjami

Witajcie.
Przeglądam setki aparatów i nie mogę nic dla siebie znaleźć - może wy pomożecie. Na codzień "biegam" z lustrzanką Canon 60D lub 300D lub obiema na raz. W samochodzie trzymam awaryjny sprzęt, lampy, stojaki, parasolki itp. Jakiś czas temu przestałem używać smartfonów i przesiadłem się na najprostszy telefon dual sim, który ładuję raz w miesiącu - tak więc nie posiadam aparatu w telefonie. Nie zawsze i nie wszędzie mogę zabrać lustrzanki, choćby ze względu na gabaryty puszek i słoików. Postanowiłem dokupić sobie "coś" do kieszeni - zawsze gotowe do pracy.
Czego mi potrzeba, kolejność w.g. priorytetów:
- jak najmniejsza wielkość i waga (musi się mieścić w standardowej kieszeni)
- pełny tryb manualny i preselekcji wygodny jak w lustrzance (odpada przełączanie każdej opcji osobno i przyciskami monotonnie przełączanie ich wartości. Najchętniej widział bym tu precyzyjne pokrętła)
- podłączenie zewnętrznej lampy (w ostateczności zostaje mi tryb slave w lampach)
- sensowna jakość optyczna (nie liczę tu na jakość lustrzanki, ale przynajmniej o więcej niż z aktualnie produkowanych telefonów. Musi się nadawać do wydruków najmniej A4. najlepiej A3+)
- cena do 500zł

Brałem jak na razie pod uwagę Canony PowerShot G i Olympusy C. Wszystkie wydają mi się za duże, ale nie miałem ich tak na prawdę w ręce. Pomóżcie mi znaleźć coś sensownego.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 06 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012   

Wojmistrz napisał/a:
cena do 500zł
Wykreśl ten wymóg to możemy dalej myśleć na propozycjami :)

Wojmistrz 
Obserwator

Te 500zł to najniższy priorytet z oczekiwanych. Tak na prawdę, to mieszka w UK i szukam czegoś na eBay do 100 funtów. Ceny są dość podobne więc niema to znaczenia. Niedawno skończył się używany Canon PowerShot G5 i poszedł za niespełna 40 funtów czyli około 200zł. G3 można bez łaski kupić na kup teraz za 40-45 funtów. Tylko nie chcę kupować w ciemno.
Nie mam doświadczenia w tej klasie aparatów. Pierwszy kompakt kupiłem z 9-11 lat temu - nie pamiętam już dokładnie kiedy. Posiadał 3.1mpx i dopiero pojawiały się takie rozdzielczości w kompaktach, jednym słowem wielka nowość. Jedno co pamiętam, to że jedyne udane zdjęcie zrobiłem w super pogodę wracając ze sklepu zaraz po zakupie. Potem posiadałem duże kompakty zazwyczaj Fuji (np S5600). Pamiętam, że lepsze zdjęcia od mojego pierwszego kompaktu robiłem telefonem SE K800i. Teraz jedyny kompakt jaki sporadycznie używam to aparat żony - Canon PowerShot SX210. Pod względem wielkości jest idealny, manual tragiczny, brak gorącej stopki, optyka nawet na wyrost (wystarczył by zoom optyczny x4), cena lekko przekracza 500zł. Niestety bez płynnego trybu manual odpada.
Myślę, że po moim wywodzie, macie pojęcie jak znikomą mam wiedzę o kompaktach i rozumiecie dlaczego proszę o pomoc.

komor 
Moderator

Poza budżetem, to jeszcze to wymaganie:
Wojmistrz napisał/a:
jak najmniejsza wielkość i waga (musi się mieścić w standardowej kieszeni)

raczej jest nie do pogodzenia z tymi:
Wojmistrz napisał/a:
- pełny tryb manualny i preselekcji wygodny jak w lustrzance
- podłączenie zewnętrznej lampy

Wojmistrz, przejrzyj sobie orientacyjnie, co w jakiej cenie i z jakimi funkcjami jest dostępne:
Test wakacyjnych kompaktów 2012
Test tanich megazoomów 2012
To da Ci pojęcie, co jest dostępne na rynku.

Wojmistrz 
Obserwator

Niestety nic mi nie pomogły te dwa artykuły.
"Odrobiłem pracę domową" przeglądając wszystkie aparaty kompaktowe na optyczne.pl i zrobiłem listę ewentualnych modeli dość małych gabarytowo i posiadających gorącą stopkę. Po tym poszukałem za ile można kupić te wynalazki (ceny w funtach). Efekty są takie:
nikon coolpix p7700 xxx
nikon coolpix p7100 270
Nikon Coolpix P7000 210
Nikon Coolpix P6000 160
Nikon Coolpix P5100 90
Nikon Coolpix P5000 70
Nikon Coolpix 8400 200
Panasonic lumix dcm-lx7 xxx
Panasonic Lumix DMC-LX5 xxx
leica x2 1600
leica D-LUX 5 360
Leica X1 700
Leica D-LUX 4 300
canon powershot G1X 400
Canon PowerShot G12 250
Canon PowerShot G11 160
Canon PowerShot G10 140
Canon PowerShot G9 110
Canon PowerShot G7 100
Canon PowerShot G6 90
Canon PowerShot G5 70
Ricoh GR Digital IV 340
Ricoh G700SE xxx
Ricoh G700 570
Ricoh Caplio GX200 xxx
Ricoh G600 300
Ricoh GR Digital II xxx
Ricoh Caplio 500G wide xxx
Ricoh GR Digital 60
Ricoh Caplio GX8 xxx
Ricoh Caplio GX 80
Ricoh Caplio 400G wide 70
Fujifilm FinePix X10 290
Fujifilm FinePix X100 440
Sigma DP2x 380
Sigma DP2s xxx
Sigma DP1x 450
Sigma DP2 xxx
Sigma DP1s xxx
Sigma DP1 350
Olympus XZ-1 200
Olympus SP-350 120
Samsung EX1 160

W przedziale cenowym mieszczą się poniższe modele
Nikon Coolpix P5100 90
Nikon Coolpix P5000 70
Canon PowerShot G9 110
Canon PowerShot G7 100
Canon PowerShot G6 90
Canon PowerShot G5 70
Ricoh GR Digital 60
Ricoh Caplio GX 80
Ricoh Caplio 400G wide 70
Olympus SP-350 120

Pozostają dwa pytania, na które potrzebna mi WASZA pomoc. Które z nich mają przyjazny tryb manualny oraz jaka jest jakość fotek z tych wynalazków? I jeszcze jedna prośba, bądźcie obiektywni i nie wprowadzajcie mnie w wojnę Nikon/Canon.

fatman 
Optyczny

Rozważ jeszcze panasonica GF-1.Miałem ten sam dylemat co Ty.
Używam go i jestem zadowolony.
Wszystkie nastawy na wierzchu (no, prawie wszystkie).Jest bardzo intuiicyjny i... mieści się do kieszeni (z naleśnikiem 20mm/1.7).
Niestety za obiektyw będziesz musiał trochę dołożyć ale można trafić tanio.

Wojmistrz 
Obserwator

fatman napisał/a:
Rozważ jeszcze panasonica GF-1.Miałem ten sam dylemat co Ty.
Używam go i jestem zadowolony.
Wszystkie nastawy na wierzchu (no, prawie wszystkie).Jest bardzo intuiicyjny i... mieści się do kieszeni (z naleśnikiem 20mm/1.7).
Niestety za obiektyw będziesz musiał trochę dołożyć ale można trafić tanio.

Za te same pieniądze chodzą GF-2, czyli za około 130 funtów. Niestety nie zamierzam bawić się w szkła. Potrzebuję czegoś uniwersalnego. Prawdopodobnie będzie to Canon G9. Przekonuje mnie do tego kompatybilność z lampami EX (eTTL) i zapis RAW.

[ Dodano: Sob 08 Wrz, 2012 22:50 ]
Kupiłem Olympusa C-5050

[ Dodano: Sob 08 Wrz, 2012 22:54 ]
35 funtów z przesyłką.

Odpowiedz do tematu