Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012 Kieszonkowy aparat z zawansowanymi funkcjami
Witajcie.
Przeglądam setki aparatów i nie mogę nic dla siebie znaleźć - może wy pomożecie. Na codzień "biegam" z lustrzanką Canon 60D lub 300D lub obiema na raz. W samochodzie trzymam awaryjny sprzęt, lampy, stojaki, parasolki itp. Jakiś czas temu przestałem używać smartfonów i przesiadłem się na najprostszy telefon dual sim, który ładuję raz w miesiącu - tak więc nie posiadam aparatu w telefonie. Nie zawsze i nie wszędzie mogę zabrać lustrzanki, choćby ze względu na gabaryty puszek i słoików. Postanowiłem dokupić sobie "coś" do kieszeni - zawsze gotowe do pracy.
Czego mi potrzeba, kolejność w.g. priorytetów:
- jak najmniejsza wielkość i waga (musi się mieścić w standardowej kieszeni)
- pełny tryb manualny i preselekcji wygodny jak w lustrzance (odpada przełączanie każdej opcji osobno i przyciskami monotonnie przełączanie ich wartości. Najchętniej widział bym tu precyzyjne pokrętła)
- podłączenie zewnętrznej lampy (w ostateczności zostaje mi tryb slave w lampach)
- sensowna jakość optyczna (nie liczę tu na jakość lustrzanki, ale przynajmniej o więcej niż z aktualnie produkowanych telefonów. Musi się nadawać do wydruków najmniej A4. najlepiej A3+)
- cena do 500zł
Brałem jak na razie pod uwagę Canony PowerShot G i Olympusy C. Wszystkie wydają mi się za duże, ale nie miałem ich tak na prawdę w ręce. Pomóżcie mi znaleźć coś sensownego.
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 06 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Te 500zł to najniższy priorytet z oczekiwanych. Tak na prawdę, to mieszka w UK i szukam czegoś na eBay do 100 funtów. Ceny są dość podobne więc niema to znaczenia. Niedawno skończył się używany Canon PowerShot G5 i poszedł za niespełna 40 funtów czyli około 200zł. G3 można bez łaski kupić na kup teraz za 40-45 funtów. Tylko nie chcę kupować w ciemno.
Nie mam doświadczenia w tej klasie aparatów. Pierwszy kompakt kupiłem z 9-11 lat temu - nie pamiętam już dokładnie kiedy. Posiadał 3.1mpx i dopiero pojawiały się takie rozdzielczości w kompaktach, jednym słowem wielka nowość. Jedno co pamiętam, to że jedyne udane zdjęcie zrobiłem w super pogodę wracając ze sklepu zaraz po zakupie. Potem posiadałem duże kompakty zazwyczaj Fuji (np S5600). Pamiętam, że lepsze zdjęcia od mojego pierwszego kompaktu robiłem telefonem SE K800i. Teraz jedyny kompakt jaki sporadycznie używam to aparat żony - Canon PowerShot SX210. Pod względem wielkości jest idealny, manual tragiczny, brak gorącej stopki, optyka nawet na wyrost (wystarczył by zoom optyczny x4), cena lekko przekracza 500zł. Niestety bez płynnego trybu manual odpada.
Myślę, że po moim wywodzie, macie pojęcie jak znikomą mam wiedzę o kompaktach i rozumiecie dlaczego proszę o pomoc.
Pozostają dwa pytania, na które potrzebna mi WASZA pomoc. Które z nich mają przyjazny tryb manualny oraz jaka jest jakość fotek z tych wynalazków? I jeszcze jedna prośba, bądźcie obiektywni i nie wprowadzajcie mnie w wojnę Nikon/Canon.
Rozważ jeszcze panasonica GF-1.Miałem ten sam dylemat co Ty.
Używam go i jestem zadowolony.
Wszystkie nastawy na wierzchu (no, prawie wszystkie).Jest bardzo intuiicyjny i... mieści się do kieszeni (z naleśnikiem 20mm/1.7).
Niestety za obiektyw będziesz musiał trochę dołożyć ale można trafić tanio.
Rozważ jeszcze panasonica GF-1.Miałem ten sam dylemat co Ty.
Używam go i jestem zadowolony.
Wszystkie nastawy na wierzchu (no, prawie wszystkie).Jest bardzo intuiicyjny i... mieści się do kieszeni (z naleśnikiem 20mm/1.7).
Niestety za obiektyw będziesz musiał trochę dołożyć ale można trafić tanio.
Za te same pieniądze chodzą GF-2, czyli za około 130 funtów. Niestety nie zamierzam bawić się w szkła. Potrzebuję czegoś uniwersalnego. Prawdopodobnie będzie to Canon G9. Przekonuje mnie do tego kompatybilność z lampami EX (eTTL) i zapis RAW.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 13