Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony a390 + YongNuo YN-560 II + możliwy wyzwalacz ?
Autor Wiadomość
bambucha4
[Usunięty]

Wysłany: Nie 26 Sie, 2012   Sony a390 + YongNuo YN-560 II + możliwy wyzwalacz ?

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Jednocześnie fotografia jest już ze mną blisko rok, dlatego też postanowiłem zwiększyć coś w swoim ekwipunku. Jak na razie, podstawą jest korpus Sony a390 z obiektywem 18-55 mm + Tamron 70-300 f/4-5.6, a za cel postawiony mam lampę błyskową z radiowym wyzwalaczem. Dlatego, po czterech dniach szperania po internecie natknąłem się na lampę błyskową YongNuo YN-560 II.

Pytanie jest takie: Czy kombinacja a390 + YN-560 II będzie dobrą kombinacją. Jeżeli tak, to jaki radiowy wyzwalacz będzie do tego pasował ? Oczywiście myślałem nad Jianisi PT-04TM?

Jeżeli nie będzie pasować, to jaka lampa w tej samej (lub mniej więcej) cenie/jakości będzie spełniała powyższy warunek ?

Pomimo, że nie jestem dobry w doborze sprzętu, a w fotografii nadal się rozwijam, czekam na rady i odpowiedzi specjalistów.

Pozdrawiam!

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Nie 26 Sie, 2012   

bambucha4, chcesz, żeby radio przenosiło automatykę, czy wystarczy Ci praca w manualu?

bambucha4
[Usunięty]

Już mówiłem, nie znam się za bardzo na wszystkim co jest związane z lampą błyskową.

Nadal mam ubzdurane we łbie, że radio (które chcę aby współgrało z lampą i a390) wyzwoli zewnętrzną lampę naciskając spust migawki, bez względu na przenoszone informacje.

A mi praca wystarczy w manualu, więcej zabawy, więcej frajdy.

mozer 
bo Pentax

bambucha4, no to ja mogę polecić RF-602, którego używam z Canonem, ale jest też wersja dla Sony. Dodatkowy plus to taki, że można go również użyć jako pilota do aparatu.
Wyzwalacze z przeniesieniem informacji kosztują przynajmniej 4 razy więcej.

kozidron
[Usunięty]

bambucha4 napisał/a:
Oczywiście myślałem nad Jianisi PT-04TM?

a dlaczego akurat to ?

bambucha4
[Usunięty]

kozidron. Bo taki mi się nasunął gdy szukałem lampy błyskowej.

Co masz na myśli "pilot do aparatu" ?

Ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi czy połączenia Sony + YN560 II działa w pełni nawet manualnie ?

mozer 
bo Pentax

bambucha4, no analogicznie jak pilot do telewizora - naciskasz przycisk i robi się zdjęcie ;)

bambucha4 napisał/a:
Ale nadal nie uzyskałem odpowiedzi czy połączenia Sony + YN560 II działa w pełni nawet manualnie ?

To jest w ogóle manualna lampa - zawsze będzie działać bez pomiaru światła (tzn. bez pomiaru przedbłyskiem, zastane będzie mierzone do ustawienia ekspozycji).

kozidron
[Usunięty]

Cytat:

no własnie nigdy czegoś takiego nie miałem w rękach(mam na mysli to akurat radio nie lampę :wink: ) , dlatego pytam.

bambucha4 napisał/a:
Co masz na myśli "pilot do aparatu" ?

bambucha4, zajrzyj na jakakolwiek stronę z radiami, masz dokładny opis na czym to polega, nie chciałbym reklamować zadnego sklepu. Generalnie, urzadzenie pozwala na radiowe wyzwolenie migawki w aparacie. Pełni funkcję bezprzewodowego wężyka spustowego: umożliwia ustawienie autofokus'a, wykonywanie zdjęć seryjnych czy pstrykania na bulbie.

mozer 
bo Pentax

kozidron napisał/a:
pstrykania na bulbie

A tego to jesteś absolutnie pewien? Nie mówię, że tak nie jest, ale nie sprawdzałem.

bambucha4
[Usunięty]

Dobrze, na razie doszedłem do wniosku przy waszej pomocy, że lampa YN560 II z mocowaniem do Sony będzie funkcjonować w trybie manualnym.

Tylko jest jeszcze jedno "ale". Czy gdy odstawię tą lampę od aparatu na i podłączę ją poprzez np. RF-602 z aparatem to ta lampa będzie błyskać podczas robienia zdjęć ?
Tu chodzi mi o bezprzewodowość a za czym idzie, mobilność.

mozer 
bo Pentax

bambucha4, o rety, no do tego właśnie służy to rf-602. Jeszcze raz - tak, będzie działać jak piszesz :)

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
A tego to jesteś absolutnie pewien? Nie mówię, że tak nie jest, ale nie sprawdzałem.

moje radia tak mają, nie posiadam rf-602

mozer, na pytanie odpowiedziałem ogólnie.

bambucha4
[Usunięty]

No cóż, pięknie dziękuje za tę informację, i wybaczcie z góry za moją "ułomność" ale nikt od razu Einstein'em nie był.

Zatem jutro poniedziałek to akurat będzie czas na zakup zarówno lampy i wyzwalacza, a reszta obsługi powinna sama przyjść :)

Dziękuję jeszcze raz za pomoc, pozdrawiam i udanych zdjęć życzę :)

mozer 
bo Pentax

kozidron napisał/a:
mozer, na pytanie odpowiedziałem ogólnie.

Nie chcę żeby wyszło, że się czepiam, ale ogólna odpowiedź w tym wypadku oznacza, że każdy taki pilot ma taką funkcję. ;)

bambucha4, jest też nowsza wersja rf-603, poczytaj czym się różni. No i może znajdziesz coś lepszego innych firm. To co podałem to jest ekonomiczne rozwiązanie.

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
Nie chcę żeby wyszło, że się czepiam, ale ogólna odpowiedź w tym wypadku oznacza, że każdy taki pilot ma taką funkcję. ;)

to fakt, masz rację, dałem ciała :oops:

mozer napisał/a:
To co podałem to jest ekonomiczne rozwiązanie.

ekonomicznych i w miarę przyzwoitych jest kilka rozwiązań, to zalezy w co się bardziej celuje. Jezeli sprzeczać się o jakieś 30 ziko to taniej i równie dobrze mozna sie rozejrzeć za produktami aputure.

Odpowiedz do tematu