Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012 Który zestaw wybrać? Canon 7D czy 60D (z obiektywami)???
Hej! Przeszukałam forum z nadzieją, że ktoś może wcześniej zapytał o to samo lub mial podobny dylemat, ale nie znalazłam, więc zapytam o radę, bo wiem, że orientujecie się dobrze w sprzęcie czy lepiej wybrać taki oto zestaw: Canon 7D + Tamron SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical IF czy Canon 60D + tenże sam obiektyw LUB któryś z tych korpusów lecz z obiektywem Canon EF 85mm f/1.8 USM?
Wyjaśniam dlaczego i do czego. Otóż, sprzedałam mój zestaw czyli Olympusa E510 z dwoma obiektywami kitowymi w czerwcu z zamiarem przeznaczenia pieniędzy z niego i dodatkowo odłożonych na coś lepszego. Postawiłam na Canona więc nie proponujcie proszę Nikona:)
Wlaśnie zaczęłam studia fotograficzne ze specjalnością moda i reklama, więc potrzebują aparatu dobrego do tego typu fotografii i dobrego obiektywu na start, w miarę jasnego do portretów, ale narazie stać mnie na jeden z wyżej wymienionych więc proszę o radę.
Czy lepiej zostać przy tańszym 60D i reszte pieniędzy przeznaczyć na dodatkowy obiektyw czy może jednak wybrać 7D, ktory kosztuje notabene niecałe 300 funtów więcej (mieszkam w UK) i zaopatrzyc sie tym samym w dobre body na dłużej?
Aha jeszcze dodam, że rozważałam kupno 40D lub 50D, lecz oba musiałyby być używane a nie jestem za kupnem używanego sprzętu jeśli nie wiem jaką miał przeszłość. Również interesuje mnie możliwość nagrywania filmów, nie jakoś ogromnie, ale uważam, że to przydatna czasami funkcja.
Proszę o pomoc, bo siedzę nad tym od 2 tygodni i czytam recenzje, testy i cuda i nic nie wiem, wydaje mi się, że wiem nawet mniej niż na początku;P
Tamron SP AF 28-75/2.8 -to nie jest standardowy zoom do Canon 7D czy 60D
Słuszna racja, ale do mody i reklamy w sumie może to i niegłupie nie mieć mocno szerokiego kąta, a w zamian małe tele portretowe?
dcs napisał/a:
Zooma sobie odpuść. Kup 50/1.4
Ty byś tak zrobił, może i ja bym tak zrobił, ale czy osoba, która nie „nacieszyła się” różnymi obiektywami i ogniskowymi zdecyduje się na taki ruch – nie wiem.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Wrz, 2012
haemoglobin,
Może zamiast 85mm -jako drugi sigma 30/1.4.
Choć twarze lepiej wychodzą na dłuższych niż ekw 75 -tzn. 50mm
A tak w ogóle niegłupio żebyś 5D MkII kupiła.
komor,
Ułatwi pracę -skupienie na kadrze, a nie zastanawianie się, czy może pokręcić zoomem w te lub wewte.
Nie za bardo pomogły mi wasze rady Przeszukiwałam fora i testy dalej i co ciekawe stanęło na Nikonie D7000 z obiektywem Nikon Nikkor AF 50mm f/1.4 D ;] nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale ten aparat wydaje się posrednikiem pomiędzy ciezkim reporterskim Canonem 7D a średnim wg mnie Canonem 60D (patrząc na niego i czytając o nim mam wrażenie jakby troszkę cofnięto się w nim do rangi 3cyfrowych Canonów, chociaż niby w testach podobnie wypada jak 7D...). Mam takie mieszane uczucia, nie chciałam Nikona, nie wiem czemu, bez powodow. Jednak znalazłam dobry zestaw, body + ww obiektyw + torba, filtr UV i 2x karta pamięci 8GB za cenę samego body Canona 7D :O no i decyzja zapadła, własnie go zamówiłam....
Miałam do 1000funtów żeby zmiescić się z obiektywem. Nie chciałam kitowych bo to najcześciej do niczego, tylko zbedny bajer. Więc planowalam body osobno z obiektywem ktory od początku bede mogła dobrze wykorzystać, czyli jasny, dosc doobry obiektyw ale nie za fortunę, bo tyle nie mam:) znalazłam 7D za 800f body i do tego myslalam o obiektywie ale obawiam sie ze 7D mogłby byc dla mnie zbyt ciężki i jest to jednak sprzęd do bardziej ekstremalnych zastosowań, a ja chyba takiego nie potrzebuję:/ do studia i w plener Nikon d7000 wydaje się dobry, oceny ma dobre i mozna go chyba porównac do reszty lepszych aparatów na rynku. A obiektyw był w zestawie, więc wszystko razem kupiłam za 850f...to chyba lepiej niż body 7D + kolejne 300f na obiektyw...
Ehh sama nie wiem, nigdy nie uzywałam Nikona. W sumie Canona tez nie (mialam Olympusa) więc to kwestia wprawy i przyzwyczajenia.
moronica uważasz, że to dobry wybór?
dcs [Usunięty]
haemoglobin,
Lepszy niż twoje poprzednie typy.
Próbowaliśmy się trzymać narzuconego przez ciebie tematu.
Na FF za mało kasy, więc wybór najlepszy.
Jakbyś kupiła pełną klatkę -mogłabyś mieć oszczędności w przyszłości /np. przy wypożyczaniu obiektywów do konkretnych projektów/.
Ostatnio zmieniony przez dcs Wto 25 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz
pan.tadeusz [Usunięty]
jeśli będziesz miała możliwość zanim sfinalizujesz to sprawdź sobie czy AF z tą jasną stałką nie ma problemu natury FF/BF. postrzelaj do różnych obiektów z kilku metrów, sprawdź to kilka razy uruchamiając ponownie aparat. jeśli będą problemy to zwróć sprzęt aby nie bujać się po serwisach. zdarzały się problematyczne egzemplarze.
jesli wszystko będzie ok to powinnaś być bardzo zadowolona z takiego zestawu
Wiem, przepraszam, narzuciłam temat a poszłam w zupelnie innym kierunku:/ niezdecydowana jestem i też takiej ogromnej wiedzy nie mam co do aparatów, a Canona to poprostu sobie wbiłam do głowy, że dobry:] no ale skoro uważacie, że dobry wybór za tą cenę i z takim obiektywem to się cieszę, że nie popełniłam błędu.
W każdym razie dzięki za podpowiedzi:D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10