Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D7000 vs. Canon 60D vs. ? Uniwersalny do 4000zl (body)
Autor Wiadomość
Paulam 
Uczestnik

Wysłany: Sro 01 Lut, 2012   Nikon D7000 vs. Canon 60D vs. ? Uniwersalny do 4000zl (body)

Witam,

Poszukuje lustrzanki cyfrowej do 4000zł. Ma służyć do codziennego fotografowania oraz nagrywania filmów - co jest dla mnie ważne. Kiedyś miałam EOS 350 D, zamieniłam na Sony NEX-5 i stwierdziłam, iż jednak co lustrzanka do lustrzanka.

Planuje dokupić do niej uniwesalną Sigme 17-70 oraz jakiś stałoogniskowy 50mm.

Do czego?
Do wszystkiego - pejzaże, sport, rodzinne uroczystości, wyjazdy itp.
Zależy mi na filmach bo zastąpi on kamerę cyfrową.

W przyszłości oczywiście jakaś rozbudowa na pewno nastąpi. Doświadczenie podstawowe posiadam z lustrzankami.

Co polecacie, jakie są zasadnicze zalety i wady, może znacie z doświadczenia?
Czytałam już sporo testów Nikona i Canona i rezultaty są zbliżone. Może jakiś jeszcze aparat warto rozważyć?

Pozdrawiam :)

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 01 Lut, 2012   

Nie wiem w jakim znaczeniu są ważne filmy, ale są jeszcze Sony SLT.

Paulam 
Uczestnik

W takim znaczeniu, ze jednak bede z nich korzystała, nie profesionalnie,ale amatorsko.. Jednak ciagle bedzie o wiele wiecej robione zdjec.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A co dla Ciebie ważniejsze w filmowaniu jest? Autofokus? Ręczne sterowanie ekspozycją? Chcesz kręcić bardziej kreatywnie, czy po prostu.. coś tam sobie raz po raz nagrać?

Paulam 
Uczestnik

Generalnie to zalezy mi na jakości. Autofokus jest dobrym rozwiazaniem o ile można go wyłączyć, dobrze by było jakby aparat posiadał także możliwość manualnego nastawienia ostrości. Choidzi mi o codzenne kręcenie zwyczajnych , nie artystycznych filmow.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No to Sony SLT. Które? Jakiekolwiek... (tzn takie na jakie fundusze pozwalają) :D

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Paulam, ustawianie ostrosci zalezy od obiektywu, kazdy ma mozliwosc manualnego jej ustawiania a nawet jak nie ma przelacznika to w korpusie rowniez mozna AF wylaczyc

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica, ale nie każdy aparat ma AF podczas filmowania ;)

moronica 

Pomogła: 106 razy

hijax_pl, odnosilam sie do
Cytat:
dobrze by było jakby aparat posiadał także możliwość manualnego nastawienia ostrości

Paulam 
Uczestnik

Czemu proponujecie Sony? Jaki dokladnie model?

Szczerze powiedziawszy to bylam sceptycznie nastawiona do Sony poniewaz czytalam opinie, ze jednak jakosciowo lepsze sa Canony oraz Nikony.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Paulam napisał/a:
Czemu proponujecie Sony? Jaki dokladnie model?
Bo się utarło, że SLT są dobre do amatorskiego filmowania. Uzasadnienie tej opinii jest bzdurne (działający fazowy AF i podgląd w wizjerze), ale się przyjęło, że amator inaczej nie potrafii i na tym mu najbardziej zależy... :twisted:

Paulam 
Uczestnik

AAA ; P

No to moze pozostanmy przy Canonie i Nikonie, jestem do nich bardziej przekonana. Co według Was jest lepsze, chodzi o to, zeby taki zakup starczyl na dlugi okres czasu, abym tylko musiala obiektywy kupowac.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Paulam napisał/a:
Co według Was jest lepsze, chodzi o to, zeby taki zakup starczyl na dlugi okres czasu
Jeśli nie masz preferencji co do szkieł specyficznych dla Canona, to z pewnością D7000 jest lepszym wyborem, bo jest po prostu dużo lepszym korpusem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Paulam napisał/a:
chodzi o to, zeby taki zakup starczyl na dlugi okres czasu, abym tylko musiala obiektywy kupowac.
D7000 zatem. Konstrukcyjnie miażdzy 60D (moim zdaniem), choć by to miażdżenie odczuć trzeba naprawdę się wgryźć w obsługę korpusu i pliki RAW. Gdy tego "wgyzienia" nie ma - obrazki będą oba korpusy dawać bardzo podobne.

Warto się też zainteresować optyką. Ceny szkieł, preferencje stałka/zoom, itd...
To tez może zaważyć na wyborze spośród obozów N i C.

Paulam 
Uczestnik

Dziekuje bardzo, tylko patrzac na ceny (www.ceneo.pl) to Canon-a mozna kupic za ok 3500zl, natomiast D7000 ciezko znaleźć , a jak juz jest to kosztuje 1000zl wiecej... Czy znacie moze tansze sklepy, czy ja zle szukam?

Czy według Was warto doplacac 1000zl do Nikona?

Odpowiedz do tematu