Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 01 Lut, 2012 Nikon D7000 vs. Canon 60D vs. ? Uniwersalny do 4000zl (body)
Witam,
Poszukuje lustrzanki cyfrowej do 4000zł. Ma służyć do codziennego fotografowania oraz nagrywania filmów - co jest dla mnie ważne. Kiedyś miałam EOS 350 D, zamieniłam na Sony NEX-5 i stwierdziłam, iż jednak co lustrzanka do lustrzanka.
Planuje dokupić do niej uniwesalną Sigme 17-70 oraz jakiś stałoogniskowy 50mm.
Do czego?
Do wszystkiego - pejzaże, sport, rodzinne uroczystości, wyjazdy itp.
Zależy mi na filmach bo zastąpi on kamerę cyfrową.
W przyszłości oczywiście jakaś rozbudowa na pewno nastąpi. Doświadczenie podstawowe posiadam z lustrzankami.
Co polecacie, jakie są zasadnicze zalety i wady, może znacie z doświadczenia?
Czytałam już sporo testów Nikona i Canona i rezultaty są zbliżone. Może jakiś jeszcze aparat warto rozważyć?
A co dla Ciebie ważniejsze w filmowaniu jest? Autofokus? Ręczne sterowanie ekspozycją? Chcesz kręcić bardziej kreatywnie, czy po prostu.. coś tam sobie raz po raz nagrać?
Generalnie to zalezy mi na jakości. Autofokus jest dobrym rozwiazaniem o ile można go wyłączyć, dobrze by było jakby aparat posiadał także możliwość manualnego nastawienia ostrości. Choidzi mi o codzenne kręcenie zwyczajnych , nie artystycznych filmow.
Paulam, ustawianie ostrosci zalezy od obiektywu, kazdy ma mozliwosc manualnego jej ustawiania a nawet jak nie ma przelacznika to w korpusie rowniez mozna AF wylaczyc
Bo się utarło, że SLT są dobre do amatorskiego filmowania. Uzasadnienie tej opinii jest bzdurne (działający fazowy AF i podgląd w wizjerze), ale się przyjęło, że amator inaczej nie potrafii i na tym mu najbardziej zależy...
No to moze pozostanmy przy Canonie i Nikonie, jestem do nich bardziej przekonana. Co według Was jest lepsze, chodzi o to, zeby taki zakup starczyl na dlugi okres czasu, abym tylko musiala obiektywy kupowac.
chodzi o to, zeby taki zakup starczyl na dlugi okres czasu, abym tylko musiala obiektywy kupowac.
D7000 zatem. Konstrukcyjnie miażdzy 60D (moim zdaniem), choć by to miażdżenie odczuć trzeba naprawdę się wgryźć w obsługę korpusu i pliki RAW. Gdy tego "wgyzienia" nie ma - obrazki będą oba korpusy dawać bardzo podobne.
Warto się też zainteresować optyką. Ceny szkieł, preferencje stałka/zoom, itd...
To tez może zaważyć na wyborze spośród obozów N i C.
Dziekuje bardzo, tylko patrzac na ceny (www.ceneo.pl) to Canon-a mozna kupic za ok 3500zl, natomiast D7000 ciezko znaleźć , a jak juz jest to kosztuje 1000zl wiecej... Czy znacie moze tansze sklepy, czy ja zle szukam?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11