Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Nie 09 Wrz, 2012
Canon 650D - jakie obiektywy na początek?
Autor Wiadomość
pixie 
Nowy

Wysłany: Nie 09 Wrz, 2012   Canon 650D - jakie obiektywy na początek?

Witam Wszystkich,

Jestem tu nowy i na wstępie chciałbym powitać Wszystkich forumowiczów.

Chciałbym prosić o pomoc w wyborze zestawu. Jestem początkującym fotoamatorem.
Ostatnio miałem okazję pocykać trochę zdjęć C450D + C17-55AF IS + C70-200 Cośtam L USM.
Zdjęcia robię typowo amatorsko, w domu, w plenerze (ludzie, zwierzęta, makro) czasami krajobrazy.
Jeśli chodzi o wybór aparatu to jestem zdecydowany na C650D ( i to jedyny pewnik).

Pytanie tylko w jakim zestawie go kupić?
Opcja 1.
Canon EOS 650D + 18-55 IS II + 55-250 IS II

Opcja 2.
Canon EOS 650D +EF-S 18-135 IS STM i za jakiś czas dokupić 70-300 IS USM (bo 250-tka chyba nie za bardzo??)

Ewentualnie jakimi innymi obiektywami (Sigma, Tauron) o podobnych parametrach mozna się wspomóc.
Będę wdzięczny za pomoc.
Może jakieś inne propozycje?

Z góry dziękuję za Wasze opinie
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 09 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Nie 09 Wrz, 2012   

EF 55-250 to nowy obiektyw, wiec dlaczego mialby byc nie za bardzo?

Cytat:
C17-55AF IS + C70-200 Cośtam L USM.

Jezeli to "Costam" to "f/2.8IS" to zestaw ktory chcesz bedzie dosc slaby (w porownaiu do tego co uzywales) :wink:

pixie 
Nowy

To "Cośtam" to był raczej Canon EF 70-200mm f/4L IS USM

Dlatego chyba skłaniałbym się bardziej ku zakupowi C650D + EF-S 18-135 IS STM

i dokupieniem za jakiś czas Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 IS USM, bo na L'kę raczej nie będę mógł sobie pozwolić, chyba, że używaną.

Pamiętajcie, że potrzebuję znośnego zestawu do zdjęć amatorskich.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Canon 70-200/4 jest prawie o polowe tanszy od nowszej wersji z IS

krzys13k 
Rozmowny

Osobiście wybrałbym opcję 2. Jak już kupować ciemny (ze światłem 3.5-5.6) obiektyw z zoomem, to niech ma chociaż jakieś zalety. W tym przypadku będzie to większy zakres ogniskowych. Poza tym wydaje się nieco lepiej wykonany niż 18-55 IS (metalowy bagnet, większy pierścień ustawiania ostrości, nieobracający się tubus). Nowocześniejszy silnik autofocusa STM też wydaje się lepszą opcją.

Co do jakości obrazowania się nie wypowiem, ale może to porównanie pomoże Ci wybrać.

18-135 STM:
http://slrgear.com/review...sampleindex.htm

18-55 IS II:
http://slrgear.com/review...sampleindex.htm

Natomiast zamiast 70-300 IS USM rozważyłbym 70-200/4L USM (wersję bez stabilizacji). Ten drugi jest znacznie lepiej wykonany, jaśniejszy, autofocus działa doskonale (w 70-300 IS ludzie narzekają na niego). Sam kiedyś stałem przed tym wyborem i mimo nieco wyższej ceny wybrałem 70-200L. I do tej pory to mój ulubiony obiektyw ;)

pixie 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Wrz, 2012   

A jak się sprawy mają z 70-200 ze stabilizacją? Też szwankuje?

mozer 
bo Pentax

pixie, jak to też? To jest świetny obiektyw, jeden z lepszych.

muzyk 

mozer napisał/a:
To jest świetny obiektyw, jeden z lepszych.

Tylko wielu pewnie powie, że jak już, to lepiej 70-200 2.8 L zamiast f4 z IS.
moronica napisał/a:
Canon 70-200/4 jest prawie o polowe tanszy od nowszej wersji z IS

I tą "elkę dla ubogich" bez IS zdecydowanie polecam (mimo, że teraz częściej z 2x cropowym GF1 używam... :twisted: ), bo jest świetna optycznie, a przy tym sporo tańsza.

Alternatywa w tele? Tamron 70-200 2.8 - super optyka, wolniejszy niż USM Af, gorsza budowa niż "elek".
krzys13k napisał/a:
Natomiast zamiast 70-300 IS USM rozważyłbym 70-200/4L USM (wersję bez stabilizacji). Ten drugi jest znacznie lepiej wykonany, jaśniejszy, autofocus działa doskonale (w 70-300 IS ludzie narzekają na niego). Sam kiedyś stałem przed tym wyborem i mimo nieco wyższej ceny wybrałem 70-200L. I do tej pory to mój ulubiony obiektyw

Zdecydowanie zgadzam się z tym zdaniem.
Mnie skradziono 70-300 IS USM, ale drugi raz nie kupiłbym go.

pixie 
Nowy

Wysłany: Wto 11 Wrz, 2012   

mozer napisał/a:
pixie, jak to też? To jest świetny obiektyw, jeden z lepszych.

Myślę o jednym, a piszę o drugim. Chodziło mi oczywiście o Autofocus :)

Widzę, że będę miał ciężki orzech do zgryzienia.
Dla wstępnego podsumowania:
1. Zestaw C650D + C EF-S 18-135 IS STM
2. Canon 70-200/4 (opcjonalnie z IS)

3. Dodatkowo jakiś stałoogniskowy np. Canon EF 50 mm f/1.4 USM albo Canon EF 40 mm f/2.8 STM
Ujdzie? :razz:

krzys13k 
Rozmowny

pixie napisał/a:
3. Dodatkowo jakiś stałoogniskowy np. Canon EF 50 mm f/1.4 USM albo Canon EF 40 mm f/2.8 STM

To dwa całkiem różne obiektywy. 50/1.4 jest dużo jaśniejszy, za to 40/2.8 ma kompaktowe wymiary Dodatkowo posiada silnik STM, który jest zoptymalizowany pod kątem filmowania.

Musisz określić, co jest dla Ciebie ważniejsze i wybrać odpowiedni obiektyw.

PS. Ja bym się wstrzymał, porobił jakiś czas zdjęcia i zobaczył czego mi najbardziej brakuje. Może się okazać, że np nie 50mm, a 85 albo 30 będzie Ci bardziej pasować.

mozer 
bo Pentax

pixie, wg mnie 40/2.8 jak na stałkę jest bezsensownym obiektywem (ciemnica). Jedyny jego plus to rozmiary, ale z drugiej strony zoomy typu 17-50 też nie są jakieś wybitnie duże - przynajmniej jeśli mówimy o APS-C.

pixie 
Nowy

Chyba tak zrobię.
Na początek body z 18-135

potem za czas jakiś kupię 70-200

a co do stałki to się zobaczy.

[ Dodano: Nie 07 Paź, 2012 22:36 ]
Dla uzupełnienia informacji ;)
Jakie filtry UV możecie polecić (producent i typ)
Widziałem, że filtry Hoya mają niezłą opinię. Może jakieś jeszcze.
Co oznacza polaryzacja kołowa w takim filtrze?

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2012 00:12 ]
Dla uzupełnienia informacji
Jakie filtry UV możecie polecić (producent i typ)
Widziałem, że filtry Hoya mają niezłą opinię. Może jakieś jeszcze.
Co oznacza polaryzacja kołowa w takim filtrze?

[ Dodano: Wto 13 Lis, 2012 22:55 ]
No i mam już swój zestawik podstawowy:
C 650D + 18-135 STM

Powstaje teraz pytanie:
jaką stałkę kupić?
Będzzie ona głównie (jak myślę) używana do robienia zdjęć mieszkań na potrzeby biura nieruchomości.

Myślałem o obiektywie Canon EF 2,8/40 STM, ale pojawiły się opinie, że szkoda kasy.
Może jakaś "20"?
Pytanie, czy nastawiać się na obiektyw Canona, czy może polecicie jakieś alternatywy?
Nie chciałbym za dużo wydać kasy i rozważam nawet zakup czegoś używanego.
Pytanie tylko jak sprawdzić taki obiektyw?

Odpowiedz do tematu