Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
NEWS Pierwsze zdjęcia
Przyznam że jak pierwszy raz zobaczyłem specyfikację tego aparatu to nie za bardzo chciałem uwierzyć że jest poprawna. Odpowiednik 600 mm z f/2.8 w kompakcie to miła niespodzianka. Fajnie że Panasonic poszedł w tą stronę zamiast zwiększać zoom o kolejne razy.
Te 2.8 przy 600mm to na prawdę niezły wynik. To krok w przód.
Jednak szumy wyraźnie widoczne na zdjęciach już przy iso 200 to zdecydowanie krok w tył.
Ciężko mi jednoznacznie porównać te zdjęcia ze zdjęciami z FZ-150. Trzeba by dokładnie w tych samych warunkach porównać. Na razie subiektywnie mi to wygląda na duuuuuuuuużo gorszą matrycę.
Ja się właśnie przymierzam do FZ-150, pomyślałem więc że może troszkę poczekam i kupię FZ-200, jednak po tym co widzę, to zostanę przy starszym.
Oczywiście nie jest to finalna wersja, więc może to tylko jakiś nie za dobry egzemplarz przedprodukcyjny.....
dcs [Usunięty]
Wysłany: Sob 21 Lip, 2012
pawel301,
Zdjęciami w takich warunkach /w cieniu/ bym się nie przejmował.
Co do matrycy,to że ma tą samą wielkość i rozdzielczość to kompletnie o niczym nie świadczy. Liczy się jeszcze technologia wykonania, użyty materiał itd.
Co do zdjęć w takich warunkach /cieniu/ właśnie bym się przejmował. Tu wychodzą wszelkie niedoskonałości matryc i algorytmu. W pełnym słońcu to świetne zdjęcia wychodziły mi nawet z wiekowych już telefonów a w złych warunkach i przy wyższych czułościach widać wady.
Poprzednik jak na klasę kompaktów w porównaniu z innymi kompaktami super zoom bardzo pozytywnie mnie zaskoczył
http://www.dpreview.com/r...sonicdmcfz150/4
i właśnie z nim porównuję te zdjęcia.
Co do obiektywu to zgadzam się. Zobaczymy jak będzie to wyglądało przy maxymalnej ogniskowej i pełnej dziurze. Jednak kto wie, Jak już dawno temu kupiłem sobie Canona S5 IS to już wtedy byłem w szoku że sprawuje się on lepiej niż myślałem, a teraz są jeszcze bardziej wyżyłowane. Może jakiś przełom technologiczny...
Zabawię się w archeologa i wykopię nie tak stary temat.
Dręczy mnie pytanie - FZ150 czy FZ200? Czy aktualne "dwusetki" są w czymś lepsze od tych pierwszych? Warto dorzucić kilka stówek do nowszego modelu, czy kupić starszą 150?
Nigdy nie zrozumiem czemu z megazoomami Panasa nie działa pomocnicza dioda AF nawet w ich firmowych lampach błyskowych... chyba, że w 200 to poprawili?
Czy warto? Jeżeli dużo zakresu tele używasz to na pewno.
Masz 2 EV zysku to oznacza, że możesz zamrozić ruch np przy ISO 400 a nie 1600.
To wpłynie na niższy poziom szumu.
Po domknięciu do F4 powinno też być ostrzej niż na starym szkle.
Ponadto jest lepszy EVF i ekran.
Harry
Zależy ile masz kasy. FZ-150 kosztuje około 1400-1500, a FZ-200 około 2200-2300.
Jeśli masz możliwość swobodnie wydać dodatkowo 700zł to FZ-200 na pewno będzie godny polecenia. Jeśli musisz mocniej się sprężyc na te 7 setek, a przy tym z długiego ogniska używasz tylko okazyjnie to może warto jednak pomyśleć o wciąż dobrym starszym modelu. Moim zdaniem to co on oferuje za te 1500zł jest na prawdę godne uwagi. Moim subiektywnym (to podkreślam) zdaniem w tej cenie to jeden z najlepszych mega zoom-ów.
Kilka postów wcześniej zastanawiałem się czy matryca w nowym modelu panasonica to nie krok wstecz. Sugerowałem że bardziej szumi. Teraz po lekturze najnowszych testów na :
http://www.dpreview.com/r...lumix-dmc-fz200
uważam że to chyba porównywalne matryce. Dodatkowo ten mały otwór na ogniskowej 600mm to na prawdę COŚ!!!!
Nigdy nie zrozumiem czemu z megazoomami Panasa nie działa pomocnicza dioda AF nawet w ich firmowych lampach błyskowych... chyba, że w 200 to poprawili?
Mala strata. Wzorki wyswietlane przez lampy blyskowe (w zdecydowanej wiekszosci opracowane dla dSLR), sa na dobra sprawe bezuzyteczne dla aparatow z detekcja kontrastu.
pawel301 napisał/a:
uważam że to chyba porównywalne matryce.
Matryca moze byc nawet ta sama, ale jej sygnal jest inaczej traktowany przez nowszy Venus Engine.
Jak wygląda sprawa optyki z praktycznego punktu widzenia, porównując oczywiście te dwie FZ-tki. Czy ta jaśniejsza nie posiada więcej wad? Bo jeśli mam przymykać przysłonę, by obraz był w miarę ostry, to czy jest sens napalać się na to 2.8?
Jak wygląda sprawa optyki z praktycznego punktu widzenia, porównując oczywiście te dwie FZ-tki. Czy ta jaśniejsza nie posiada więcej wad? Bo jeśli mam przymykać przysłonę, by obraz był w miarę ostry, to czy jest sens napalać się na to 2.8?
Testow FZ200 jest w necie sporo, przegladnij sample. Moim zdaniem nie ma sie co obawiac o jakosc optyki w nowym modelu, IMO szklo sprawuje sie calkiem dobrze rowniez na dluzszych ogniskowych (bez przymykania).
FZ200 to bardzo udany model, ale nie jest to aparat dla mnie - po prostu tak dlugie ogniskowe nie sa mi do niczego potrzebne, a w podobnej cenie sa aparaty typu Olek XZ-2 czy Lumix LX7
Bo jeśli mam przymykać przysłonę, by obraz był w miarę ostry, to czy jest sens napalać się na to 2.8?
Jest bo wyższe o 2 EV ISO narobi dużo więcej szkody Twoim obrazkom niż niuanse optyczne na tym poziomie.
Oczywiście pod warunkiem, że wykorzystasz tele.
Na szerokim zakresie ten aparat nie oferuje niczego więcej od F150 lub od konkurencji.
Np taki Fuji X-S1 też ma F2.8 ale matrycę 2/3" i w zakresie standardowym może być lepszy.
Jak zawsze - sprecyzuj tematykę zdjęć bo megazoom jest do wszystkiego i zarazem do...
Niestety tu bez kompromisu się nie obejdzie.
Osobiści ebrałbym ten aparat gdybym potrzebował zakresu tele.
Jeeli nie to jak cybe wspomnaił są aparaty z krókim zakresem ale z jaśniejszą opytyką np Panasonic LX-7 lub Samsung EX2f - obydwa oferują 24/mm /F1,4 z zoomem 3,3x.
To jest najbardziej uzyteczny zakres na codzień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 11