Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam Was serdecznie.
Omyłkowo usunąłem folder ze zdjęciami do przeróbki. Wszystkie zdjęcia były w formacie .CR2
Próbowałem jakiś programów które mi google wyszukało lecz nic nie mogę odzyskać, JPG jakieś stare odzyskało, natomiast rawy które odzyskało w różnych programach wyskakuje błąd.
Czy macie jakieś pewne oprogramowanie do tego aby odzyskać te zdjęcia?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Pią 21 Wrz, 2012, w całości zmieniany 1 raz
kistian, zakładam, że mowa o odzyskiwaniu plików z komputera, a nie z karty, choć tego nie doprecyzowałeś. Po pierwsze żeby skutecznie odzyskać pliki to najlepiej zrobić to od razu, zanim komputer nadpisze ewentualnie te dane. Czyli nie używać komputera!
Jeśli potwierdzasz, że chodzi o pliki w komputerze, to Odzyskiwanie utraconych przypadkowo fotografii.
kistian, mi się kiedyś udało odzyskać jpegi i rawy (właśnie .CR2) przy pomocy programu photorec. Wprawdzie nie z dysku, ale z karty SD. Posiłkowałam się też tymi instrukcjami.
Ja kiedys sformatowałem przez przypadek cały dysk ze zdjęciami na koputerze... Bagatela ze 3 lata zdjęć. Easy Recovery odzyskał prawie 100%. Dobrze, że zrobiłem tylko szybkie formatowanie. Co prawda odzyskane pliki były chyba już nie CR.2 tylko wszystkie Recovery TIFF i kolejne numery od 0, ale nie były chyba stratne jakościowo, bo normalnie się nimi zaopiekował LR i CS.
[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2012 15:54 ]
Jeszcze jedna uwaga. Kiedy ściągłem wersję bezpłatną, to ta owszem wykryła pliki do odzysku, ale ich nie odzyskuje! To robi tylko wersja płatna!
Ja kiedys sformatowałem przez przypadek cały dysk ze zdjęciami na koputerze...
Na litość boską… Kupujecie drogie lustra, jeszcze droższe obiektywy, a nie kupicie zewnętrznego dysku na backup? Wystarczy byle biedny USB 2.0, 3.5-calowy z wyprzedaży, obecnie poniżej 300 zł za 500 GB. Raz na tydzień zgrać nowe pliki (można sobie przypominajkę w komputerze/telefonie ustawić), potem dysk do szuflady i spokój zapewniony, choćby komputer cały zjarał się na popiół. (Oczywiście o ile biurko się nie zajmie… )
Jakoś do tej pory nie mogę sie zdobyć na zewnętrzny, ciągle jakiś inny priorytet wyskakuje...
[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2012 16:15 ]
Ale na pocieszenie: szwagier wszystko sypał na zewnętrznego Samsunga, a ten mu sie niespodziewanie posypał...!
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012
komor, miałem... zewnętrzny... 3,5 cala... spadł z wysokości 20 cm i, k@#$#$... odzyskanie danych - jakieś 8-9k. Najlepiej na backup mieć stację dysków i podłączyć ją do sieci domowej/biurowej. I najlepiej niech na dwóch dyskach zapisuje to samo.
[ Dodano: Pią 21 Wrz, 2012 16:19 ]
A zewnętrznego Samsunga odzyskaliśmy za 1k, bo nie był napęd posypany.
nienietaktak, arietiss, read my lips: backup. To oznacza, że na zewnętrzny dysk ma iść kopia danych! Wtedy może sobie spadać ze stołu albo komputer może się palić – zawsze będzie drugie źródło danych.
komor, i tu masz rację! Szwagra zgubiła zbytnia wiara w jedno "nezawodne" urządzenie!
Mnie przygoda nauczyła częstszego backupu na płytach. Niewygodne i trzeba troche czasu posiedzieć, ale jak nie ma dysku zewnętrznego...
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012
komor, ja wiem, ale w pewnym momencie musisz zacząć traktować zewnętrzne dyski nie jako backup, ale jako magazyn. w tej chwili mam na trzech komputerach około 5 TB danych (nie tylko foto, ale też projekty do druku wielkoformatowego, które pożerają miejsce jak smok dziewice), a obudowy blaszaków nie są z gumy i nieograniczonej ilości dysków tam nie zainstalujesz. dlatego kombinuję, żeby w końcu rzucić się na osobną stację archiwizującą, bo to najpewniejszy sposób.
Tak własnie zrobię już upatrzyłem sobie dysk. Ale zdjęcia są w trakcie odzyskiwania. Długo to trwa ale mam nadzieje że odzyska. Szkoda by ich było bo to z wyjazdu do jaskini na slowacji gdzie za robienie zdjęć 10'ojro poszło
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 24 Wrz, 2012
arietiss napisał/a:
Mnie przygoda nauczyła częstszego backupu na płytach. Niewygodne i trzeba troche czasu posiedzieć
a ja sie nauczyłem mieć dwa zewnetrzne dyski + trzeci w oddzielnej kieszeni w blaszaku poza czwartym który jest podzielony na partycje gdzie na jednej jest system a płyty mają to do siebie, że potrafią się rozwarstwić tak po około 8-10 latach, co niestety spotkało część moich płyt audio, pewnie źle je przechowuje
nienietaktak [Usunięty]
kozidron, a masz cos ciekawego w tym audio?
kozidron [Usunięty]
nienietaktak napisał/a:
kozidron, a masz cos ciekawego w tym audio?
sporo jazzu i muzyki spektralnej, klasyki, reggae , rocka, brit popu, avangardy, elektroniki, minimalu i trochę industrialu + jakieś smaczki folkowe, kolekcja nie jest taka jak u Zorna ale jest czego posłuchać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12