Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 11 Wrz, 2012 Jaki "standard" do Canona 40D:S17-70,S17-50,C15-85
Witam, mam trochę nietypowy problem:
Chciałbym zamienić obiektyw 17-40/4L na "szkło" o podobnym zakresie ogniskowych tylko ze stabilizacją. Zastosowanie: fotoreportaż, często we wnętrzach, często w świetle zastanym.
Przeczytałem testy wszystkich wymienionych w temacie obiektywów i zastanawiam sie co wybrać:
1. Sigma 17-50/2.8 "kusi" swiatłem, ale ma mniej uniwersalny zakres ogniskowych niż:
2. Sigma 17-70/2.8-4 OS - podobne "osiągi"(wg testu) co ww a o znacznie tańsza i "dłuższa",
3. Canon 15-85/3.5-5.6 - gorsze światło od powyższych a podobna co Sigma 17-50 cena.
4. Canon 17-55/2.8 poza zasięgiem ze względu na cenę
Własciwie najbardziej interesuje mnie czy obie Sigmy dają mi podobną jakość obrazu i funkcjonalność (obie winietują i obie trzeba przynajmniej o 1EV przymknąć). Na korzysć 17-70 przemawia cena i bardziej użyteczny zakres ogniskowych.
Dodam, że komplet posiadanych przez mnie "szkieł" uzupełnia C 10-22 i C 70-200/2.8, które spełniają warunki które im postawiłem :)
Czy ewentualny bf/ff da się sprawdzić i skorygować bez zaawansowanych testów?
Zależy co rozumiesz przez zaawansowane testy. Sfotografowanie na skrajnych ogniskowych karty kalibracyjnej AF z prostopadłą do osi obiektywu tarczą powinno wystarczyć.
Czy ewentualny bf/ff da się sprawdzić i skorygować bez zaawansowanych testów?
quote]
zrobienie dobrego testu nie jest w warunkach skepowach latwe, jesli przeprowadzi sie test niezbyt dokladnie mozna dojsc do blednych wnioskow ( wykluczysz lepszy obiektyw , wezmiesz gorszy pod tym wzgledem). Mozesz przeprowadzic testy na podstawie ktorych, mozesz wykluczyc powazniejzse bledy , uniemozliwiajace ewentualna pozniejsza dokladna regulacje ( ale ta nie musi byc zawsze konieczna)
sugerowalbym dwa testy :
1." Na sluch". Wyostrz aparat na jakis kontrastowy obiekt - powiedzmy rame okienna itp ale nie wyzwalaj migawki. Zwolnij spust ( nie wyzwalaj ) i ponow probe ostrzenia jeszcze raz , nie wyzwlajac. Sluchaj czy przy ponownej probie uklad af stara sie ponownie wyostrzyc , czy silnik pracuje i szuka ostrosci ( nie powinene "pykac"). Zdaza sie czasem ze w drugiej probie jeszcze chce sie poprawic ale w trzeciej juz razczej b. rzadko. Ten test wylapie przypadek jesli uklad wykonawczy wykonal zadanie inaczej niz dostal polecenie z "centali". W tym przypadku przy kazdyxm kolejnym pomiarze centrala albo potwierdzi prawidlowosc nastawy albo wyda ponowne polecenie ostrzenia.
2. dla zoomow wyostrz na dluzszej ogniskowej na jakis kontrastrowy motyw , nie wyzwalaj , mozesz ostrzyc trzymajac aparat na statywie , stole itp. Zaobserwuj dokladnie na skali obiektywu jaka odleglosc zostala nastawiona. Nastepnie nie zmieniajac pozycji aparatu przestaw ogniskowa na krotszy koniec i wyostrz ponownie. Obserwuj na skali obiektywu czy nastawa odleglosci bedzie taka sama czy ulegnie zmianie. powinna byc ta sama , zmiana nastawy nie powinna byc widoczna.
w obu przypadkach odleglosc paru metrow.
w wiekszsci obiektywow ( wszystkich ?) typu zoom ze wzrostem ogniskowej rosnie tendencja do front - focus , ale moze byc tak mala, ze nie powoduje to przestawienia odleglosci ( bez praktycznego znaczenia) . Jesli odleglosc nie bedzie przestawiana w zalaznosci od ogniskowej - nie bedziesz mial wiekszych problemow z FF/BF. ( pozostaja inne przypadki , ale nie ma co przesadzac )
Fotoamor, bez sensu te rady. To, że układ dostrza nie znaczy, że nie ustawił poprawnie. Druga sprawa - ostrość na skali nie musi być w tym samym miejscu na różnych ogniskowych. Poza tym przy paru metrach nie zawsze wychwycisz niuanse w błędach ustawiania ostrości, bo GO będzie duża.
Fotoamor, bez sensu te rady. To, że układ dostrza nie znaczy, że nie ustawił poprawnie. Druga sprawa - ostrość na skali nie musi być w tym samym miejscu na różnych ogniskowych. Poza tym przy paru metrach nie zawsze wychwycisz niuanse w błędach ustawiania ostrości, bo GO będzie duża.
Fajnie , ze tak uwazasz. Gorzej gdybys pytal dlaczego tak jest - musialbym uzasadniac - a tak nie musze gdyz wiesz , ze tak nie jest.
Na jednym z forow jakis czas temu dalem te rade komus i byl wdzieczny. Dla Ciebie jest bez sensu wiec zdecydowanie odradzam jej stosowanie.
U mnie sie potwierza z wszystkimi obiektywami jakie mam - widocznie sa one bez sensu
( fakt , nie mam najtanszych kitow, za to mam i gorsze)
ps jak to niby jest , jesli masz skale odleglosci i mierzysz na ten sam obiekt to np dla 200 mm moze pokazac 5 m a na 70 mm 8 m? - tak uwazasz ? - zastanowiles sie przez chwile co piszesz ?. Jesli na obiektywie nie ma naniesionej skali odleglosci to sie tej metody stosowac nie da ( ale mozna te " na sluch " - to cenna informacja, czy w nastepnej probie aparat uznal wynik z poprzedniej za prawidlowy czy tez nie ).
dokonac b dokladnej selskcji w warunkach sklepowych nie sposob. Mozesz w sposob jaki podalem wyliminowac dwa powazne bledy - bledy spowodowane mechanizmem wykonawczym i bledy pomiaru odleglosci w zaleznosci od ogniskowej . To sa b typowe bledy - mozna suie nadziac na obiektyw za 5000 pln z tymi bledami.
Fotoamor, przede wszystkim - nie wszystkie obiektywy charakteryzuje parafokalność. Więcej nie muszę pisać - poczytaj sobie w sieci. Wprowadzasz ludzi w błąd - po raz kolejny.
Z tego co wiem, obiektywy zmiennoogniskowe dzielą sie na te, w których po zmianie ogniskowej ostrosć nie ulga zmianie (i tak naprawdę, tylko te powinno się określać jako obiektywy zoom) i te w których zmienia sie ostrość po zmianie ogniskowej. Nie wiem do którego typu należy Sigma 17-50.
Obiektyw zamierzam kupic w jednym ze sklepów internetowych z odbiorem w Warszawie, więc nie będę mógł wybrać swojego obiektywu z kilku dostępnych w magazynie.
Czytałem jednak, że KAŻDY obiektyw mający wadę BF/FF można skalibrować. W necie znalazłem informację, że można to zrobic z poziomu menu Canona 50D (posiadam 40D)
KAŻDY obiektyw mający wadę BF/FF można skalibrować. W necie znalazłem informację, że można to zrobic z poziomu menu Canona 50D (posiadam 40D)
Po pierwsze - zakres regulacji jest ograniczony.
Po drugie - o ile wiem dla danego obiektywu możesz wyregulować tylko jeden parametr, więc jak na jednej ogniskowej masz FF a na drugiej BF to nic nie zrobisz sensownego.
Po trzecie - niby każdy można skalibrować, ale z wypowiedzi ludzi, do których wrócił obiektyw z serwisu po kalibracji wynika, że czasami może być z tym problem w przypadku zoomów. Szczególnie jak masz niesystemowy obiektyw.
Po pierwsze - zakres regulacji jest ograniczony.
Po drugie - o ile wiem dla danego obiektywu możesz wyregulować tylko jeden parametr, więc jak na jednej ogniskowej masz FF a na drugiej BF to nic nie zrobisz sensownego.
Po trzecie - niby każdy można skalibrować, ale z wypowiedzi ludzi, do których wrócił obiektyw z serwisu po kalibracji wynika, że czasami może być z tym problem w przypadku zoomów. Szczególnie jak masz niesystemowy obiektyw.
Co radzisz w takim razie? W cyfrowe.pl dają ubezpiecznie - uwaga! - od kradzieży, rabunku i uszkodzenia mechanicznego obiektywu nie spowodowanego wadą fabryczną. Myślisz, że wydając u nich 3,5 tys. zł można poprosić, żeby wybrali u dostawcy sprawny obiektyw?
krzy2892, to nie jest możliwe, bo obiektyw trzeba dobrać do konkretnej puszki. Zawsze masz prawo do zwrotu w ciągu 10 dni. Jeśli nie masz możliwości zakupić osobiście, to jakie masz inne wyjście?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10