Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co wybrać: Nikon 17-35/2.8 czy Tokina 16-28/2.8
Autor Wiadomość
darekk 
Rozmowny

Wysłany: Nie 23 Wrz, 2012   Co wybrać: Nikon 17-35/2.8 czy Tokina 16-28/2.8

Witam serdecznie

Potrzebuję szeroki kąt do D700 i wybór padł na używany N 17-35/2.8 lub nową Tokinę 16-28/2.8. Budżet to ok. 3.700 zł. Tokinę już sprawdzałem w sklepie i była OK, wcześniej miałem T 11-16/2.8 i była też ok (sentyment został do marki). Będzie mi potrzebna do podróży, urlopów, krajobraz, architektura, reportaż, czasami do ślubów. Liczę na opinie Osoby posiadające te obiektywy. Co radzicie wybrać?

Pozdrawiam
Darek

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Nie 23 Wrz, 2012   

darekk,

Na Tokinę nie założysz filtra, ale jest lepsza optycznie.
Podobno są problemy z jakością niektórych egzemplarzy Tokiny,
ale przywiozłem dla kolegów 3 sztuki po sprawdzeniu w sklepie i
reklamacji nie było. /na trefne za żadnym razem nie natrafiłem/

Poklikaj po pomiarach Resolution -Field map - i ogniskowych, itd.
http://skroc.pl/1e67

darekk 
Rozmowny

Wiem że filtra nie założę. Jak zakładałem na Tokinę 11-16/2.8 nawet slima Marumi, to i tak niebo wychodziło dziwnie przy słońcu. Pół kadru przy słońcu było jasne a pół mocno niebieskie. Nie wiem czy jest sens stosowania polara przy tak szerokim kącie. Tego problemu nie było przy N 24-70/2.8 na 24mm. Pewnie lepiej będzie zrobić korektę -0,7 EV i też będzie efekt podobny do polara.
Co do ostrości na różnych testach wychodzi że Nikon jest ostrzejszy w centrum (nawet sporo) a słabszy na bokach i krawędziach (dużo słabszy) szczególnie na 17mm.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

darekk napisał/a:
Nie wiem czy jest sens stosowania polara przy tak szerokim kącie
No polara to nie, ale są też inne filtry ;)
darekk napisał/a:
Pewnie lepiej będzie zrobić korektę -0,7 EV i też będzie efekt podobny do polara.
Polar nie tylko przyciemnia. Ale jak tylko w po to by stosować by przyciemniał, to jak dla mnie strata kasy...

Jak dla mnie N17-55 to bardzo zacny szkieł. Nie tylko ostrość się liczy, ale też szybkość i celność AF. N jest OK - czy T też? ;)

dcs
[Usunięty]

darekk,

Poklikaj w Measuremets -Resolution -Field map - ogniskowe i przysłony na DxO.

Szybkość i celność wg moich kolegów nie jest gorsza /może T jest ździebkę wolniejsza/. Jest głośniejsza.

hijax_pl, O innym Nikkorze mowa.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

dcs napisał/a:
O innym Nikkorze mowa.
Oj faktycznie.. Mój błąd. :zalamany:

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

darekk, na Tokine 11-16 jak najbardziej zakladac filtry mozna. na 16-28 filtrow zalozyc sie nie da

dcs
[Usunięty]

Dać się da http://fotodioxpro.com/in...WonderPan+16-28

darekk 
Rozmowny

moronica napisał/a:
darekk, na Tokine 11-16 jak najbardziej zakladac filtry mozna. na 16-28 filtrow zalozyc sie nie da

wiem że można, tylko efekt taki jak pisałem wyżej. Nieciekawy.

[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 16:25 ]
dcs napisał/a:
darekk,

Szybkość i celność wg moich kolegów nie jest gorsza /może T jest ździebkę wolniejsza/. Jest głośniejsza.

Właśnie jak ją używałem w sklepie to spytałem czy aby napewno ma cichy silnik bo z tych: HSM, AF-S Itp. jest najgłośniejszy.

dcs
[Usunięty]

darekk,
Ale tragedii wg mnie nie ma.
No chyba, że "do teatru".

T16-28 w USA kosztuje $749.

maput 
Optyczny

Jest jeszcze 16-35/4 VR . Prawie mieści się w budżecie ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

maput napisał/a:
Jest jeszcze 16-35/4 VR
Do ślubów to jak go nie widzę. No chyba, że pozowane sceny... Bo krajobraz czy architektura - sprawdza się znakomicie: VR pomaga rozmyć ludzi na ulicy ;)

darekk 
Rozmowny

dcs napisał/a:
darekk,
Ale tragedii wg mnie nie ma.
No chyba, że "do teatru".

T16-28 w USA kosztuje $749.

Nie jest tak źle, ale ta różnica w intensywności błękitu nieba trochę wygląda dziwnie.
Cena w USA wychodzi na nasze ok. 2350-2400 zł. I tyle powinien kosztować w Polsce.
Ale oczywiście kosztuje ponad 1200 zł drożej. Polska do bogaty naród i stać nas na przepłacanie.

dcs
[Usunięty]

darekk,
749 -to z rabatem 100$

darekk 
Rozmowny

Hijax_pl, czy na 16mm ten Nikon nie za bardzo beczkuje? Bo w architekturze trochę to psuje obraz.

[ Dodano: Nie 23 Wrz, 2012 18:52 ]
dcs napisał/a:
darekk,
749 -to z rabatem 100$

Tylko ja nie znam nikogo kto mógłby mi go sprowadzić z USA.

Odpowiedz do tematu