Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Takie pytanko do doświadczonych w temacie skanowania: jaki typ pliku otrzymuje się po skanowaniu i czy możliwe jest pozyskanie czegoś w rodzaju RAW-a? Bądź co bądź w środku skanera czyha coś na kształt matrycy.
Takie pytanko do doświadczonych w temacie skanowania: jaki typ pliku otrzymuje się po skanowaniu i czy możliwe jest pozyskanie czegoś w rodzaju RAW-a? Bądź co bądź w środku skanera czyha coś na kształt matrycy.
Nie spotkałem w pracy skanerów, które mogą zapisywać coś w rodzaju RAWA.
Mój prywatny Canon CanoScan LiDE 600F np. ma do wyboru formaty: BMP, JPEG/Exif, TIFF i PDF.
Jeżeli chcesz mieć skanowanie maksymalnie bezstratnie to oczywiście powinieneś wybrać format TIFF, który dalej możesz obrabiać.
luke130, nie wiem jak na chwile obecna ale kiedyś bardzo dużo skanowałem i nie spotkałem się z takimi możliwościami skanera na chwilę obecna nie wiem jak to wygląda ale wydaje mi się że za wiele się nie zmieniło może się mylę mylę. Jeśli znajdziesz skaner który tak jak mówił B o g d a n, ma możliwość zapisu w w formacie TIFF to chyba będzie najlepsze rozwiązanie .
Ciekawe rzeczy piszecie o tym RAW-ie. Ja nie słyszałem o tym, by jakikolwiek skaner oferował plik przed demozaikowaniem. Kłopot w tym, że skanery mają pojedynczą listwę sensorów i nie bardzo jest co demozaikować. Ale może o czymś nie wiem…
A TIFF z RAW-em ma niewiele wspólnego, poza tym, że container zdefiniowany w formacie TIFF służy za podstawę tegoż w RAW-ie.
A jaki sens miałby taki RAW ze skanera? Oprócz tego, o czym pisze Komor - nie bardzo jest co demozaikować, skaner służy do cyfryzacji obrazu już przetworzonego, który z zasady zawiera mniej informacji niż RAW z aparatu, powstający przecież przez rejestrację rzeczywistego obrazu.
FotoTomek, nie zgodzę się z Tobą.
Jeżeli chodzi o skanowanie filmu 35mm, a mam nadzieję, że o takim skanowaniu tutaj mówimy, to zapis w RAW miałby sens, podobnie jak w aparacie.
Błona filmowa nie ma zarejestrowanego obrazu przetworzonego, a jedynie właśnie rzeczywisty, po przejściu przez obiektyw. Podobnie jak matryca w aparacie cyfrowym.
Jeżeli chodzi o skanowanie filmu 35mm, a mam nadzieję, że o takim skanowaniu tutaj mówimy, to zapis w RAW miałby sens, podobnie jak w aparacie.
Błona filmowa nie ma zarejestrowanego obrazu przetworzonego, a jedynie właśnie rzeczywisty, po przejściu przez obiektyw. Podobnie jak matryca w aparacie cyfrowym.
No właśnie. Pytanie, jak proces fotochemiczny, który prowadzi do powstania obrazu na błonie, degraduje obraz rzeczywisty? Np., o ile się orientuję, slajdy są niezbyt tolerancyjne jeśli chodzi o błędy w naświetlaniu. Ale może niech lepiej wypowie się ktoś, kto temat zna lepiej ode mnie.
Skoro są skanery o wielu liniach, jak wskazał B o g d a n, to może rzeczywiście można pomyśleć o RAW. Pytanie tylko czy ta wielolinijkowość nie została zrobiona po to, żeby silniki krokowe i mechanika mogła być tańsza i mniej precyzyjna, czyli czy nie jest tak, że silnik przesuwa o tyle, żeby przeskoczyć te sześć linii, a czytanie obrazu nadal odbywa się bez demozaikowania.
ja bym powiedział, że bardziej miałoby sens nie skanowanie w RAW, tylko wieloprzebiegowe skanowanie poszczególnych kolorów (wtedy break konieczności demozaikowania), a następnie złożenie ich do postaci finalnego obrazu.
Bardziej praca jaką wykonuje procesor w DSLRach Sigmy niz np. Nikona
A jaka niby byłaby różnica między "RAW" a TIFF 16-bit? Dla mnie żadna, no chyba że chodzi o demozikowanie - ale to przecież proces sztuczny, zakłamujący obraz, deformujący dane.
ov_Darkness napisał/a:
ja bym powiedział, że bardziej miałoby sens nie skanowanie w RAW, tylko wieloprzebiegowe skanowanie poszczególnych kolorów (wtedy break konieczności demozaikowania), a następnie złożenie ich do postaci finalnego obrazu.
Jeśli możemy sobie gdybać to skaner może pracować jak drukarki atramentowe - przebieg szeroki na 6 czujników, ale w każdej linii inny kolor skanowany - by mieć komplet - potrzeba wiele "przebiegów"
Skaner pracuje jak drukarka, tylko ma głowicę rozciągniętą na całą szerokośc skanowanego materiału.
Jeśli jest 6 -12 linii Czujników ,to dla mnie jest oczywiste, że skanują z 2-4 krotnym nadpróbkowaniem w RGB, chyba że się mylę?
No dobra, ale co miałby dawać taki oversampling? Skanowany materiał jest oświetlony jednakowym światłem dla wszystkich linii sensorów. W takim razie, żeby zarejestrować bogatszy obraz sensory muszą pracować z różną czułością. Wtedy obrazy uzyskane z takich sensorów można poskładać w jeden wynikowy obraz za pomocą jakiegoś softu. I tu byłoby miejsce na coś w rodzaju RAW-a. Dobrze myślę?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10