Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 07 Wrz, 2012 Nikon D90 a D5100 i nowość D3200
Witam, stoję właśnie przed zakupem lustrzanki dla siostry, która interesuje się fotografią i planuje się w tym kierunku rozwijać i mam dylemat, która z tych 3 modeli wybrać.
Aktualnie jestem po lekturze tematu - porównania d90 a d5100 i wydaje mi się że faworytem w tym "pojedynku" jest model d90, choć jednak spora liczba osób stawia na opowiada się za nowszą konstrukcją jaką jest model d5100, która nie ma problemu z prześwietlaniem zdjęć, które występuje w d90, co chyba jest dużym minusem ?
Ponadto w sprzedaży pojawił się model d3200 z matrycą 24,7 mln jako odpowiedź na aparat Sony, także nie mam pojęcia co wybrać... Jakbyście pomogli w wyborze, byłbym wdzięczny
StefanTG, o ile to nie jest jakas niespodzianka to mysle, ze lepiej by bylo gdyby siostra, jako glowna zainteresowana, sama czytala i wybierala aparat dla siebie. warto rowniez by poszla do sklepu i potrzymala te korpusy w dloniach by sie nie okazalo, ze np d5100 za maly albo d90 za duzy
Powiedzmy, że ma to być prezent ale zabiorę ją żeby sprawdziła jak leżą jej w ręce
chciałbym wiedzieć czy warto dopłacić do d90 ? w fotojokerze d5100 w promocji kosztuje 2199 , d90 z obiektywem 18-105 - 2888zł.
StefanTG, ciezka sprawa. d90 jest juz korpusem 4-letnim, niedlugo byc moze jego nastepca bedzie juz mial nastepce. jako ze jest z wyzszej polki niz d5100 ma lepsza ergonomie - jest wiekszy, ma 2 pokretla, gorny wyswietlacz, lepszy wizjer, ponadto jest wyposazony w silnik AF dzieki ktoremu mozna automatycznie ostrzyc z obiektywami sprzed ery AF-I i AF-S. jesli twoja siostra faktycznie interesuje sie fotografia a nie tylko naciskaniem spustu to moze docenic te cechy. kto wie, moze ja najdzie na grzebanie w przyszlosci na allegro czy ebayu i kupowanie starszych szkiel a troche sie jeszcze tego ostalo - rybie oko 10.5mm, 180mm f/2.8, 80-200mm f/2.8, 105mm f/2, 135mm f/2, etc. to wszystko sa szkla, ktore albo nie maja nastepcow AF-S albo ktorych nastepcy sa bardzo drodzy. z drugiej strony mozliwe, ze twoja siostra nigdy nie siegnie po obiektywy powyzej 1500zl czy 2000zl, w tym wypadku takie szkla jak 35mm f/1.8, 50mm f/1.8, 50mm f/1.4 czy nawet 85mm f/1.8 wszystkie bardzo dobre i wyposazone we wlasny silnik AF beda w jej zasiegu finansowym
z drugiej strony d5100 ma duzo lepsza matryce. co nie znaczy, ze ta w d90 jest zla
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Wrz, 2012
jeśli z kolei przy okazji zabawy lustrzanką kręci ją rejestracja video to jednak D5100
No nie z tym się nie zgadzam, na pewno warto przeczytać wątki podane przez komora i się zastanowić, czy chce się mieć lepszą ergonomię i lepszy wizjer, czy lepszą matrycę i możliwość filmowania Wybór w tym przypadku, to kwestia priorytetów.Mnie dziwi kategoryczne wskazywanie na D90.Podobnie jak komor, uważam że:
A ja uważam że D90 przeważa i jeżeli ktoś próbuje się zająć fotografią na poważnie, to wybór jest jeden - D90 a dalej to już D7000 i D90 będzie zmuszał bardziej do myślenia nad parametrami a to bardzo pozytywna cecha a jeżeli będzie prześwietlał, to jak się nie mylę, można wprowadzić w menu aparatu korektę stałą na minus.
Zabawne, czyżby D5100 nikon przeznaczał dla niepoważnych fotografów
Przeznaczenie jest amatorskie.
Sunders napisał/a:
Tiaaaa...a D5100 wprost przeciwnie, zabroni swojemu włascicielowi myślenia o tych parametrach. ...
Gorsza matryca obliguje dobieranie parametrów z głową , wiadomo że lepsza matryca nie zwalnia z myślenia, ale już możemy przeginać z ISO, bo mamy lepszą matrycę, lub nie doświetlać bo i tak wyciągniemy. Lepszy sprzęt powoduje, że niektórzy zaczynają mniej myśleć. A ten aparat (D90) to dobry wybór do nauki połączonej z bardzo dobra jakością zdjęć.
A mnie nie.
Kupowanie D5100 czy D3200 w sytuacji, gdy ktoś ma zapał do coraz to poważniejszej zabawy w fotografię to bezsensowne wydawanie kasy. Dlaczego? Bo i tak po paru miesiącach będzie zmiana. No chyba, że zakładamy iż owe plany "rozwoju w kierunku" to tylko taki kaprys. Wakacyjny. Ot bo "na obozie koleżanka miała lustrzankę a ja nie mam "
Gdyby się zastanawiać D5100 czy D7000 - to już rozumiem takie dylematy. Dla mnie też nie byłoby jednoznacznej odpowiedzi. Ale nie w przypadku D90 vs D5100. Różnica w cenie jest zbyt mała by się bawić w jakieś niewytłumaczalne rozwadnianie tematu i generowanie nieistniejących problemów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10