Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 20 Wrz, 2012
Najtrudniejszy wybor- NIKON D3200 czy D5100? (podaje detale)
Autor Wiadomość
Rommy 
Nowy

Wysłany: Czw 20 Wrz, 2012   Najtrudniejszy wybor- NIKON D3200 czy D5100? (podaje detale)

Witam,

jestem fotoamatorem (mialem D70s i D90). Teraz wracam do focenia i zastanawiam sie nad wyborem:
Nikon D3200 + 18-105 VR (2770 zl)
lub
Nikon D5100 + 18-105 VR (2540 zl)

Mam w "szufladzie" N35/1.8 i N55-300 VR i mam dostep do S10-20.

Niestety cena obu body jest podobna, parametry z grubsza te same / podobne i trudno mi podjac decyzje...:)

Glowne roznice to:

D3200: Expeed 3, 24 MPIX, lepszy wizjer (podobno), opcjonalne WIFI (moze gadget, ale czasem sie przyda do zdalnego robienia fotek).

D5100: Expeed 2, 16 MPIX, odchylany ekran LCD, gorszy wizjer (podobno), jest tp model sprawdzony, nieklopotliwy.

Potrzebuje MPIXow pod fotografie stockowa, troche sie hobbystycznie bawie w stocki. Dotad mi nie zalezalo, ale teraz te 24 MPIX to bylaby dla mnie zaleta.

Przy bardzo zblizonych parametrach powinienem wziasc D3200, ale ludzie strasza, ze (podobno) wymaga on duzo lepszych i drozszych obiektywow (???)

Czy to prawda czy raczej bujda (sa tacy co twierdza, ze to mit)?

Dzieki za doradzenie w wyborze Body!!!
R.

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Czw 20 Wrz, 2012   

Rommy, jesli miales d90 to ergonomia ponizszych modeli moze ci sie wydac nie do zaakceptowania. jesli nadal go masz to sie go trzymaj. jesli juz go nie masz to ja na twoim miejscu ponownie bralabym d90 albo dozbierala do d7000

z tymi obiektywami jest tak, ze d90 ma wbudowany silnik AF a d5100 i d3200 nie wiec ze szklami systemowymi oznaczonymi jako AF lub AF-D nie bedziesz mogl ostrzyc automatycznie. od lat Nikon wypuszcza tylko szkla AF-S wiec o ile chcesz szukac wsrod starszych badz uzywanych szkiel to nie masz sie czym martwic bez wzgledu na to, jaki korpus wybierzesz

Rommy 
Nowy

moronica napisał/a:
Rommy, jesli miales d90 to ergonomia ponizszych modeli moze ci sie wydac nie do zaakceptowania. jesli nadal go masz to sie go trzymaj. jesli juz go nie masz to ja na twoim miejscu ponownie bralabym d90 albo dozbierala do d7000

To wiem, ale mam ograniczony budzet. D7000 mimo, ze stanial, jest troche za drogi dla mnie. D90 juz nie biore pod uwage, choc wiem, ze niestety te "maluchy" sa mniej ergonomiczne i nie maja pokretel/gornego LCD. 12 MPIX to juz za malo (dla mnie).

Poza tym D7000 odpada, bo wciaz sa modele z "zwalonym" AF-em..... A ja nie mam zdrowia do walki z zoltym serwisem :) Poza tym kupic nowe body, ktore od razu jest ...do naprawy?!?!

Cytat:

z tymi obiektywami jest tak, ze d90 ma wbudowany silnik AF a d5100 i d3200 nie wiec ze szklami systemowymi oznaczonymi jako AF lub AF-D nie bedziesz mogl ostrzyc automatycznie. od lat Nikon wypuszcza tylko szkla AF-S wiec o ile chcesz szukac wsrod starszych badz uzywanych szkiel to nie masz sie czym martwic bez wzgledu na to, jaki korpus wybierzesz

Wiem, ze nie maja srubokreta (mam / kupuje tylko Nikkory z SWM). Specyfikacje generalnie znam ;)

Podstawowe pytanie: Czy D3200 rzeczywiscie potrzebuje lepszych / drozszych szkiel?

moronica 

Rommy, skad wiesz ze nadal sa modele ze zwalonym AFem? od dluzszego czasu nikt tu sie na to nie uskarzal. zamierzasz drukowac plakaty ze martwisz sie, czy szkla podolaja na 24mpixowej matrycy? generalnie dobre szklo warto miec czy to na 24 czy 10mpix. dobre szklo to nie tylko wysoka rozdzielczosc

Rommy 
Nowy

moronica napisał/a:
Rommy, skad wiesz ze nadal sa modele ze zwalonym AFem?

Czytam DPReview (forum) i forum.nikoniarze.pl.

Poza tym do Polski przychodza glownie Made in Thailand i Made in China. Niemcy, Czesi,... dostaja z Japonii lub USA Nikony. U nas, w naszym grajdolku, procent zwalonych body jest wiekszy.

Cytat:

od dluzszego czasu nikt tu sie na to nie uskarzal. zamierzasz drukowac plakaty ze martwisz sie, czy szkla podolaja na 24mpixowej matrycy? generalnie dobre szklo warto miec czy to na 24 czy 10mpix. dobre szklo to nie tylko wysoka rozdzielczosc

Wiem, ze dobre szklo jest zawsze dobre :) i przydatne, ale za tym idzie ka$$$a. A budzet mam ograniczony. Wiem ktore obiektywy sa dobre, ale mnie na nie nie stac :(

A moje pytanie - dotyczylo wlasnie, glownie rozdzielczosci szkiel...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Rommy napisał/a:
Poza tym do Polski przychodza glownie Made in Thailand i Made in China. Niemcy, Czesi,... dostaja z Japonii lub USA Nikony.
A to ciekawe co piszesz... Bo Nikon robi w Japonii ale tylko puszki profi. Amatorskie były w Tajlandii, ale od pamiętnej powodzi przeniósł część produkcji do Chin.
Rommy napisał/a:
Czytam DPReview (forum) i forum.nikoniarze.pl.
Aktualne posty czy spzed dłuższego czasu? ;) Rommy, Jak potrzebujesz przede wszystkim do stocków to bierz D3200 a co do szkieł - tak, im gęstsza matryca tym bardziej wymagająca dla obiektywu. Po prostu aberracja ma wymiar w jednostkach długości. Część milimetra. Im zaś piksele mniejsze to ta sama aberracja (z tego samego obiektyw) w jednym aparacie będzie widoczna w 10 piskelach, a w drugim w 30. Taka jest różnica.

muzyk 

Wysłany: Pią 21 Wrz, 2012   

Rommy napisał/a:
Nikon D5100

I nad czym się zastanawiasz?

Kup d5100.

Rommy 
Nowy

Wciaz zdarzaja sie D7000 z walnietym AF. Mnie D7000 bardzo sie podoba, ma wszystko co potrzeba (potrzebuje ja), ale przy moim szczesciu trafilbym pewnie na model "do korekcji"...

Co do szkiel - Nie widze, zeby ktorys z producentow w specyfikacji podawal rozdzielczosc szkiel! Tak samo nie ma informacji np. "to szklo nadaje sie na DX do 18 MPIX"... :) .

Tymbardziej to wszystko jest dziwne, ze NIKON sprzedaje D3200 w zestawach z super tanim 18-55 VR (ok. 330 zl.). Strzeliliby sobie w kolano, gdyby dziesiatki tysiecy osob wrocily do sklepu i powiedzialy "to szklo nie nadaje sie do tego aparatu! Moje zdjecia sa miekkie..." :)

@muzyk - a jakies krotkie uzasadnienie wyboru?

cruze 
Uczestnik

Rommy napisał/a:
Wciaz zdarzaja sie D7000 z walnietym AF. Mnie D7000 bardzo sie podoba, ma wszystko co potrzeba (potrzebuje ja), ale przy moim szczesciu trafilbym pewnie na model "do korekcji"...

Poczekaj - doskładaj ... i kup skoro to Twoj faworyt .... może Ci się trafi dobry egzemplarz.

Pozdrawiam Marcin

moronica 

Rommy, akurat 18-55VR to ostre szklo a jego cena nie wynika z jego rozdzielczosci. Zeiss zapowiedzial, ze w przyszlosci wypusci serie szkiel przeznaczonych specjalnie do korpusow pelnoklatkowych o matrycy powyzej 30mpix. beda kosztowaly ok 3000eur za sztuke. tak wiec widzisz, ze takie dylematy w przypadku korpusow klasy d3200 nie maja sensu

tobie pozostaje czytanie testow i jesli z jakiegos powodu zalezy ci przede wszystkim na ostrosci zdjec to kupowac szkla o jak najwyzszej rozdzielczosci oraz robic zdjecia na optymalnej wartosci przyslony

wwant 
Nowy

Rommy napisał/a:

Kupiłem D7000 parę tygodni temu w FJ i działa bez zarzutu ... z 1000 fotek już poszło.

W sieci masz narzekająch (lub naganiaczy), zadowoleni amatorzy postów nie piszą bo i nie mają po co.

Idź do serwisu BMW i zobacz ilu klientow tam siedzi. Bo to serwis.
Szpitale też są pełne schorowanych i umierających.

Nie będę tu D7000 zachwalał, bo nie mam w tym żadnego interesu ani bazy porównawczej / wiedzy. Ale gdyby mi body nie działało, to na 100 forach bym postował "o co chodzi z tym szajsem??".

Niewątpię tylko, że kolejny aparat jaki sobie kupię, gdzieś za 3-5 lat, będzie z jeszcze wyższej półki, nawet jeśli nie wykorzystam większości możliwości D7000 przez ten czas. Ergonomia to istotna sprawa.

Rommy 
Nowy

Dzieki chyba poczekam troche i kupie D7k. Dzieki za rady!

muzyk 

Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012   

Rommy napisał/a:
muzyk - a jakies krotkie uzasadnienie wyboru?

Świetna dynamika i jakość zdjęć.

Rommy 
Nowy

Wysłany: Sob 22 Wrz, 2012   

muzyk napisał/a:
Rommy napisał/a:
muzyk - a jakies krotkie uzasadnienie wyboru?

Świetna dynamika i jakość zdjęć.

OK, ale czy lepsza w stosunku do D3200?

Chyba jednak poczekam troche i kupie D7000> Ceny szybko spadaja, w sumie sie nie dziwie, wczoraj czytalem, ze na naszej "zielonej wyspie" sprzedaje sie najmniej sprzetu AGD i RTV (w tym foto!). Wieksza bieda w UE jest tylko w Rumunii.

Odpowiedz do tematu