Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Vixen Atrek 8x32- spostrzeżenia.
Autor Wiadomość
Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 15 Paź, 2012   Vixen Atrek 8x32- spostrzeżenia.

Cel; codzienne spacery (zdrowie i zarazem przyjemność) po Pogórzu Przemyskim i Dynowskim, jakieś ptaszki i zwierzątka jak się napatoczą, widoki. Wyjazdy w Bieszczady i na wakacje.
Zdecydowałem się na zakup bo wydała mi się mała, tania, a panowie w Fotozakupach, Astrozakupach i dwu innych sklepach wyraźnie ja polecali.
Kiedy dotarła, podglądałem ją w warunkach małego miasteczka, następnie trzy dni w Bieszczadach.
Pogoda różna, najczęściej pochmurna, trochę w słońcu, wieczorem i po zmierzchu.
Punkt odniesienia cały czas- Nikon Prostaff 7 8x42. Powiekszenie to samo ale fizycznie dwa razy większa.

Wymiary 110-118mm.
Po zlożeniu 100- 118mm, po rozłożeniu 120-118mm. Ale po złożeniu dostaje garba i jest gruba na 56mm zaś po rozłożeniu ma tylko 40mm( pomiary własne). Wszystko się zgadza ale to więcej organoleptycznie niż myślalem. Jest do kieszeni ale trochę większej, do kieszeni normalnej to jednak coś 8x25.
Futerał- torba jest dość fajna, paski cienkie- lornetka z paskiem włazi do furterału, ale waga niska i się nie wrzyna się w szyję.
Całośc fajna, 390g, troszkę czuć w ręce, wykonanie solidne, troszkę podprofilowane gumy są dobre, nic się nie ślizga, trzyma się fajnie, ale ... łatwo poruszyc pokrętło ostrości jak się weżmie Vixenka do ręki, za mało miejsca. Jestem naprawdę wielki i ręce mam naprawde duże musiałem sie ze dwa dni przyzwyczajać by nie trafiać na pokrętło. Pokrętło w Prostafie kręci się dostojnie i przypadkowo go nie przesuniesz, w Atreku kręci sie chętnie.
Samo pokrętło działa " nerwowo" łatwo zmienić zakres ostrości i trafienie wymaga krecenia w punkt, można się przyzwyczaić ale Prostaff ma pokrętło dużo bardziej "tolerancyjne".
Okulary- owszem dla okularników daje radę nie jest to szczyt wygody ale jak się człek chwilę pognieździ to widzi co trzeba. Bez okularów czuję lekki dyskomfort, za mały odstęp od żrenic. Jest na dwa kliki (niby 18mm) ale przy obserwacji muszę nieco odsunąć na 1-2 mm od oczodołu by było ok. Lub przewrócić lornetkę do góry nogami wtedy fanie podpieram nosem pokrętło, jest stabilnie i troszke dalej od oczu, jak trzeba, pewnie śmiesznie ale kto to widzi? W Prostafie ( trzy kliki 19,6 mm odstępu) jak przycisnę do oczu jest ok. w końcu jest to trzeci punkt podparcia i mniej wtedy drży.
Gumy okularów są miłe w dotyku i tkwią solidnie po odkręceniu.
Optyka. Raczej nie mam konkretnego doświadczenia w sensie porównań, choć z optyką miałem sporo do czynienia, zarówno w fotografii jak i obserwacji przez lornetki (pisałem przy okazji Prostaffa), moje spostrzeżenia są moje i nie wiem do czego je odnieść.
Odnoszę do Prostaffa bo to i to samo powiekszenie i cena lornetek rożni sie jedynie o 25%, więc chyba wypada.
Pole w Atreku 6,5st, (114m/1000 w Prostaffie 6,3st.111m/100) w obydwu przypadkach mało.
Odległość minimalna 1m, to mi się podoba! Jaszczurki i motyle są moje, kwiaty i porosty(mchy) również. Choć tu polecam dobą lupę. Prostaff ma 4metry nie jest źle, ale jaszczurki siedzą bliżej.
Powiększenie, w Prostaffie wydaje mi się być większe, jeśli Atrek ma 8x to Nikon zapewne 8,5x.
Kolory- Prostaff jest chłodniejszy, Atrek nieco cieplejszy.
Ostość w centrum wydaje mi się być dobra, chociaż w Prostaffie jest lepsza, podobnie na brzegu pola obserwacji nie jest żle ale w Nkonie lepiej. W Atreku dół pola obserwacji jest najsłabszy, po kręceniu poprawia się, ale pogarsza centrum. Nie potrafie podać różnicy.
Ogólnie jeśli np. w skali szkolnej miałbym dać Atrekowi za ostrość 4, to Nikonowi 4,5, może 5- taki przykład tylko.
Mi taka ostrość wystarcza ( mam kłopoty z oczami i tym samym z obserwacjami).
Atrek jest nieco mniej "przejrzysty", ale tylko troszkę.
Atrek ma nieco mniejszą głębię a właściwie "stereoskopowość" obserwacji, obraz jest bardziej płaski, jednowymiarowy.
Dystosja poduszkowata i AC pod kontolą i mnie nie wkurzała. AC występuje na brzegu ale nie przeszkadza.
Kolimacja ok.
Popatrzę w gwiazdy dopiszę jak sie sprawuje przy obserawacji świecących punktów.
Jasność; zaskoczyla nie na + lornetka jest jasna i nie czułem dyskomfortu ani deficytu jasności od świtu do wczesnego zmierzchu. Po zmierzchu widać przewagę Prostaffa (jasność 5,25) przeciw Atrekowi (jasność 4). W Nikonie widać było wyraźniej krzaki i ich zarysy, resztki kolorów, kontrast był lepszy. Ale znowu nie tak bardzo.
Mam 53 lata i pewnie mniejsze żrenice, stąd może nie widzę rzeczywistej różnicy. Jeśli chodzi o jasność to dla mnie Atrek naprawdę wystarcza do wszystkiego. Nie obserwuję w nocy.
Posumowanie.
Mała lornetka Vixena jest trochę gorsza optycznie od większego Nikona. Widzę to w bezpośrednim porównaniu, ale mi to nie przeszkadza i wcale nie denerwuje.
Gorzej się ją trzyma i odstęp od źrenicy nie jest komfortowy (Nikon tu przeważa) ale jest mała i koniec!!! Się ją nosi, się ją ma przy sobie. Łatwiej się po nią sięga.
+ mała, tania, mocna, solidna, przyzwoita optycznie.
- nieostrość u dołu pola obserwacji, mały odstęp źrenic, łatwo trafić paluchem i poruszyć koło ostrości, ale tu się można przyzwyczaić.
Może przyjedzie Fujinon 8x32 HCF porównam i lepszą zostawię.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 15 Paź, 2012   

Chomsky, to ja jeszcze poproszę copy-paste tutaj:
http://www.optyczne.pl/86...a_lornetki.html

Część ludzi właśnie w bazie szuka opinii o lornetkach. Z góry dzięki :)

Chomsky 
Entuzjasta

Dziś spędzilem w pięknym ogrodzie popołudnie do zmierzchu. W słońcu, już dosyć niskim. Cel obserwacji od SSE do W, mniej więcej, stąd sporo niskiego słońca. Odblaski są i trochę przeszkadzają, spada kontrast głównie w dolnej części pola widzenia.
Sprawdzałem wyczernienie i wnętrze, żona złapała mnie jak świecę latarka w lornetke i się popukała.
Jest czarno, czysto, żadnego kleju ani białedo ani czarnego nie widzę.
Muszle okularów nie pozwalaja mi na komfortową obserwację, jest dobrze jak odsunę 2mm od oczodołu.
Zemszczę się na żonie i chyba dołożę do czegoś droższego?? Co Wy na to?
Jeszcze jeden plus- świetny wypoczynek w plenerze.

Arek 
Redaktor

Chomsky napisał/a:

Zemsta najlepiej smakuje na zimno :) Na szczęście moja żona w pełni akceptuje moje hobby :)

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Chomsky napisał/a:

:twisted:

To może
Ecotone
Pentax

A nie bardziej się opłaca dołożyć do pełnowymiarowej, żeby tam mieć najlepszy możliwy obraz a przy małej zgodzić się na kompromisy?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Chomsky napisał/a:

Że zemsta na żonie to w sumie średni pomysł... Zwykle waga argumentów którymi dysponuje żona w końcu dociera do mściciela... i dobrze gdy jeszcze nie jest za późno :-)

BTW. Tak mizerna ta lornetka, że jednak chcesz dołożyć, czy co?

Chomsky 
Entuzjasta

[
To może
Ecotone
Pentax

A nie bardziej się opłaca dołożyć do pełnowymiarowej, żeby tam mieć najlepszy możliwy obraz a przy małej zgodzić się na kompromisy?[/quote]

Co do pelnowymiarowej to Prostaff 8x42 musi mi wystarczyć i chyba starcza. Jak dożyję to kupię coś fajnego. Trochę jednak za dużo hobby mam.
Twoje propozycje są ciekawe ale na wielkości nie zyskuję za bardzo, na świetle i cenie tracę. Na jakości optycznej i wygodzie obserwacji?? Nie wiem.

[ Dodano: Pon 15 Paź, 2012 22:12 ]
RB napisał/a:
Chomsky napisał/a:

Że zemsta na żonie to w sumie średni pomysł... Zwykle waga argumentów którymi dysponuje żona w końcu dociera do mściciela... i dobrze gdy jeszcze nie jest za późno :-)

BTW. Tak mizerna ta lornetka, że jednak chcesz dołożyć, czy co?

Z żoną masz rację!
Ten Vixen to wg. mnie jest fajna lornetka ma wiele zalet i parę wad, a w tej cenie to trudno mówić o wyraźnych wadach. Gdyby nie Wy to bym sobie nawet glowy nie zawracał. A tak to wywracam do gory nogami, porównuję, kombinuję i szukam dziury w całym. Bo się naczytałem na forum opinii. No i dobrze, nie mam psa, mam lornetki i te wyprowadzają mnie na spacery.
Problemem rzeczywistym są oczy, które łzawia, pieka, bolą, źle reagują na słońce. Całe życie pracuję oczami i mocno je eksploatuję. Nie sądzę by najlepsza optyka dała mi wyraźną ulgę w obserwacjach. Raczej większe konstrukcje pozwalają mi ulżyć oczom. Małe lornetki raczej nie.
Muszę się z tym pogodzić.

[ Dodano: Pon 15 Paź, 2012 22:14 ]
Arek napisał/a:
Chomsky napisał/a:

Zemsta najlepiej smakuje na zimno :) Na szczęście moja żona w pełni akceptuje moje hobby :)

Moja też ale lubi sobie czasem podworować. W końcu dla kobiet jesteśmy często małymi chlopcami.

RB 

Chomsky napisał/a:

Ten Vixen to wg. mnie jest fajna lornetka ma wiele zalet i parę wad, a w tej cenie to trudno mówić o wyraźnych wadach. Gdyby nie Wy to bym sobie nawet glowy nie zawracał. A tak to wywracam do gory nogami, porównuję, kombinuję i szukam dziury w całym. Bo się naczytałem na forum opinii.

Jaja se robisz, czy Ci się tak mocno pogorszyło?

Chomsky 
Entuzjasta

RB napisał/a:
Chomsky napisał/a:

Ten Vixen to wg. mnie jest fajna lornetka ma wiele zalet i parę wad, a w tej cenie to trudno mówić o wyraźnych wadach. Gdyby nie Wy to bym sobie nawet glowy nie zawracał. A tak to wywracam do gory nogami, porównuję, kombinuję i szukam dziury w całym. Bo się naczytałem na forum opinii.

Jaja se robisz, czy Ci się tak mocno pogorszyło?

Dlaczego jaja? Czego nie rozumiesz?
Fora sprzętowe zawsze wyostrzają apetyty, zwracają uwagę na elementy, na które się wcześniej nie patrzyło i wyposażają w wiedzę, nomenklaturę i pojęcia wcześniej nie znane lub mgliście rozumiane. Potem świadomość rośnie i człek sobie szuka lepszej jakości (rozwiązań), czasem ma to sens, a czasami nie.

RB 

Wysłany: Wto 16 Paź, 2012   

Nie rozumiem, że ktoś może chcieć zmienić świeżo nabyty sprzęt nie dlatego, ze jest zeń jakoś niezadowolony (bo gdyby nie forum to by sobie glowy nie zawracał) ale "bo się naczytał na forum opinii". Przy okazji wierząc w jakis sprzęt idealny (albo po prostu woli gonic króliczka niz go złapać).

Tzn. nie rozumiem, ale wiem że to częsta choroba czytelników forów wszelakich. Podobnie jak to, że "ludzie forumowi" nie używaja sprzętu, ale go "testują"... bo chyba nie obserwacja (or łotewer, zaleznie od forum) jest jedynym celem :-)

Chomsky 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 16 Paź, 2012   

RB napisał/a:
Nie rozumiem, że ktoś może chcieć zmienić świeżo nabyty sprzęt nie dlatego, ze jest zeń jakoś niezadowolony (bo gdyby nie forum to by sobie glowy nie zawracał) ale "bo się naczytał na forum opinii". Przy okazji wierząc w jakis sprzęt idealny (albo po prostu woli gonic króliczka niz go złapać).

Tzn. nie rozumiem, ale wiem że to częsta choroba czytelników forów wszelakich. Podobnie jak to, że "ludzie forumowi" nie używaja sprzętu, ale go "testują"... bo chyba nie obserwacja (or łotewer, zaleznie od forum) jest jedynym celem :-)

Trochę nieporozumienia, pisanie o zmianach było w kontekście żartów o żonie i jej "złośliwości".
Sprzętu idealnego nie ma a w tej cenie to na pewno. Chociaż czasem można trafić lepiej a czasem gorzej. Ponieważ w głębokim podkarpaciu jedynym źródłem wiedzy jest nasze forum ( i innne, na ogół zagraniczne) a możliwości sprawdzenia tylko przez sklepy wysyłkowe, stąd ciągotki do sprowadzania i podglądania czy gonienia króliczka. Traci się na przesyłkach, ale ile przyjemności z "gonienia".

[ Dodano: Czw 18 Paź, 2012 01:04 ]
Koniec przygody z Vixenem Atrekiem 8x32. Odbyłem wycieczkę o Tarnobrzega gdzie w sklepie Astroclassic pobawiłem sie znakomicie lornetkami. Obsluga miła, bardzo życzliwa, sama podsuwa szkła i zachęca do patrzenia. Mają bardzo fajne okna na piętrze przy sali ekspozycji, super widok na jakieś budynki, ogrody, gołębniki, potem pas drzew i daaalej blok mieszkalny, różne plany i strukury- faktury. Naprawdę można papatrzeć i porównać, co jest rzadkością w sklepach.
Nie wiem jak to się stało ale wymieniłem za dopłatą ( na złość żonie) na Vixen New Foresta 8x32, która to lornetka jest większa, cięższa i wcale mi o taka nie chodzilo, tylko o coś małego. Ale przyłożyłem do oczu i już wiedziałem, że ją kupię.
Przy okazji pobawiłem się dłużej Fujinon 8x32 HCF, teraz nosi nazwę Offroad, ale to nadal to samo. Nie podszedł mi, chociaż odstęp od źrenic miał większy.niż np. Atrek. Jednak optycznie trochę rozchwiany ( być może kolimacja nie do końca właściwa).
Następnie patrzyłem przez Fujinon 7x28M Militarna i Fujinon KF 7x28H jednak jakoś mi nie podeszły i z indywidualnym strojeniem odległości w każdym okularze i ogólnie.
Obie New Foresty 8x32 i 8x42 bardzo mi przysiadły, ze względu na nieco mniejsze gabaryty wybrałem mniejszą.
Na deser Fujinon 7x50 FMTR-SX-2 ale kloc, fajna optyka.

Odpowiedz do tematu