Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To stara szkocka firma optyczna, która kiedyś robiła dobrej klasy sprzęt i dla wojska i na rynek cywilny. Z tego co wiem, armia brytyjska używała ich lornetek podczas II WŚ.
Teraz chyba ciągną sprzęt z Chin i nalepiają swoje logo. Przynajmniej ich modele wyglądają mi bardzo podobnie do lornetek innych firm.
Wysłany: Pon 01 Paź, 2012
Kolejna firma z tradycjami gdzie można coś fajnego trafić. Pewnie brakuje polskiego dystrybutora ale w UK warto spojrzeć w tę stronę zwłaszcza, że jest w czym wybierać http://www.barrandstroud.com/products.php?id=1
Z oryginalnej firmy została tylko już nazwa , kupiona kilka lat temu przez jednego z dystrybutorów w UK. Sprzęt zamawiany jest z chin i sprzedawany pod nazwą B&S. Miałem okazję patrzeć przez model Sahara, przy cenie ok 500PLN wolał bym zainwestować w lornetkę innej marki.
Wysłany: Wto 02 Paź, 2012
kimek27 napisał/a:
Z oryginalnej firmy została tylko już nazwa , kupiona kilka lat temu przez jednego z dystrybutorów w UK. Sprzęt zamawiany jest z chin i sprzedawany pod nazwą B&S. Miałem okazję patrzeć przez model Sahara, przy cenie ok 500PLN wolał bym zainwestować w lornetkę innej marki.
Sahara to najniższa pólka z ofercie firmy - nie ma się co dziwić, że wysokich lotów nie ma. Z kolei niewiele jest firm które nie wykorzystywałby produkcji azjatyckiej. Z własnościami też rożnie bywa - podobno Volvo kupili Chńczycy a z Zeissem też były perturbacje...choć innej natury. Szkoda mi trochę niemieckiej marki Praktica ale tutaj (B&S) chyba jest lepiej (z ofertą) mimo, że podobna sprawa.
Miałem okazję odwiedzić stoisko tej firmy na Photokinie jakiś miesiąc temu.
Obsługa - sami Chińczycy tak sobie mówiący po angielsku + jeden rodowity fajfoklok, zblazowany i siedzący gdzieś z tyłu. Chyba tylko jako "frontman" do rozmówi z Europejczykami.
Sprzęt - na pierwszy rzut oka produkcja United Optics z przeprojektowanym lekko gumowym obiciem.
Marketing na piątkę. Gdyby nie skośnooka obsługa, pomyślałbym, że Zachodnia firma. Stoisko bardzo duże i odbiegające wyglądem od siermiężnych i przaśnych boksów a'la "Nanjing Kucing Pucing Optical Plant" jakich tam wiele. Stąd pojawił się u mnie dysonans poznawczy w stosunku do tej firmy. Wystarczyło postać chwilę przy lornetkach, by zainteresował się mną nachalny Chiński personel. Zapytałem wprost skąd jest firma, a on na to, że z Chin. Odpowiedziałem, że wyróżniają się na tle innych firm z Państwa Środka. On na to wyszczerzył zęby w tryumfującym uśmiechu i odparł bez pardonu: Chińska firma.
Na to ja drążę, że nazwę mają bardzo zachodnią, a on z jeszcze szerszym śmiechem: "Chińska firma cała, dobra firma, dobra nazwa, bardzo dobra, ludziom nie kojarzy się z Chińską firmą".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10