Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 19 Gru, 2007 Zdjęcia z komórki będą lepsze
Zdjęcia z komórki będą lepsze
Optyka montowana w komórkach będzie lepsza. Nie ma wyjścia - inaczej jakość zdjęć nie ulegnie poprawie.
W nadchodzącym roku 82 proc. ze sprzedanych telefonów komórkowych będzie miało aparat fotograficzny - o 10 proc. więcej niż w 2007 roku - wynika z badań przeprowadzonych przez Digitimes Research. Ponieważ jakość ma być coraz lepsza - poprawie musi ulec optyka.
Takie funkcje jak ręczne ustawianie ogniskowej (Manual Focus i Auto Focus), stabilizator obrazu, zmiana czułości ISO, lampa błyskowa oraz optyczny (nie cyfrowy) zoom staną się standardem w komórkach mających matrycę 3 megapiksele, jak i w multimedialnych telefonach z matrycą 5 megapikseli.
Trend polegający na uzbrajaniu telefonów w zaawansowaną optykę można zaobserwować w modelach mających zastąpić aparaty cyfrowe, m.in. w obecnym na naszym rynku od kilku dni LG Viewty (model LG KU990) oraz w najnowszym telefonie z serii Cyber-shot - SO905iCS (model dostępny jedynie w Japonii). Zoom optyczny w telefonie Sony Ericsson ma zagwarantować dobre, godne aparatów cyfrowych zdjęcia.
Jednak do 2010 roku dominującą pozycję na rynku będą miały telefony z aparatem mającym 3 megapiksele. Za trzy najbliższe lata 66 proc. sprzedawanych telefonów będzie miało aparaty o takiej rozdzielczości - podaje Digitimes Research. Większość z nich będzie miała dobrą optykę.
A ja sie przekrecam jak slysze w salonie ktoregokolwiek z operatorow, jak pracownik uzasadnia, ze powinienem kupic wlasnie ten model komorki, bo ma aparat foto...
Jak dla mnie jakosc uzyskiwana przez takie wynalazki jest cieniutka, a za troszke lepszy "aparat" trzeba doplacic i to sporo.
Viewty i N95 moga w zasadzie byc wyjatkami, bo na zdjecia przez nie wykonane moge patrzec ale i tak sa slabe.
Co najwyzej pochwalic mozna to, ze nie trzeba nosic dodatkowego sprzetu, ale to (moim skromnym zdaniem) niewielka zaleta.
Co do przyszlosci, to nie bede sie wypowiadal, bo 10 lat temu bym nie przypuszczal, ze komorki beda mialy mp3 i aparaty foto. Jakiekolwiek.
Mi zawsze chce się śmiać jak jestem na jakimś koncercie, ciemno jak w d... a ludzie komórkami kręcą filmy z koncertów (które potem na jutjubie czy gdzieś można obejrzeć). Potem ludzie się cieszą czarnym obrazem z sylwetkami muzyków i pionowymi pasami flar reflektorów a do tego audio brzmiącym jak nagrane przez rurę od odkurzacza z spłukiwaną toaletą w tle. Niestety - postęp postępem ale bez przesady.
Z drugiej strony jak byłem w Bieszczadach na połoninie Caryńskiej to powalił mnie widok ludzi robiących krajobrazy komórką...
Wysłany: Sro 19 Gru, 2007
MC napisał/a:
Jak dla mnie jakosc uzyskiwana przez takie wynalazki jest cieniutka, a za troszke lepszy "aparat" trzeba doplacic i to sporo.
Zależy do czego Ci to potrzebne. Ja mam sonyeryka K750i czyli żadne nie wiem co, ale są tam 2Mpix, autofokus, AF/AE lock, ręczna zmiana warunków ekspozycji +/- 2EV, makro, zdjęcia nocne, latarka zamieniająca się w momencie otwarcia migawki w quasi lampe błyskową...
Po co mi to? Ano jak jadę zinwentaryzować budynek to nie biorę ze sobą aparatu, tylko komórkę. Jako zdjęcia informacyjne do pomiarów wystarcza aż nadto. Nawet w ciemnej piwnicy. Możesz wejść do lochu, świecić sobie latarką, a jak Ci trzeba to i zdjęcie w absolutnej ciemności zrobić. Możesz zrobić makro detalu, albo skopiować strona po stronie jakieś dokumenty. W razie czego na formacie 9x13 w labie wychodzi jak kryształ. Zdjęcia przy dobrym oświetleniu są na prawdę dobrej jakości (tyle, że małe). Zależy co komu i na co. Teraz pomyśl ile szpeju byś ciągnął ze sobą, żeby to zrobić lustrzanką (jakby Ci na jakości nie zależało). A latarki i tak by nie było .
Właśnie miałem taka sytuację, że w Warszawie zabrudził się obiektyw w Canonie A620 od wewnątrz i zaniosłem na Żytnią do ekspertyzy. Nic innego mi nie zostało, jak cyknąć jakieś fotki telefonem do czasu odebrania aparatu z serwisu, co i tak nic nie dało bo czyszczenie wycenili na ponad 250zł. Ale dowiedziałem sie chociaż, że w serwisie Canona na Żytniej ekspertyzy robią za darmo. Rano zanosisz, na drugi dzień po południu odbierasz, lub zostawiasz do naprawy. Ja zabrałem, bo według mnie naprawa była nieopłacalna.
Ja powiem szczerze że mam telefony z aparatami od kilku lat i w tym czasie zrobiłem kilkanaście zdjęć - i to tylko po to by je szybko przesłać mms - by coś pokazać. Jakoś nie przemawia do mnie robienie telefonem zdjęć okolicznościowych a już plenery to czysta wiocha
Poczekamy zobaczymy. Swoja drogą to obecnie chyba łatwiej sobie wyobrazic zaimpementowanie modulu GSM we wspolczesnych kompaktach niz rewolucje technologiczna w komorkach... a moze to tylko mi sie tak wydaje:-)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10