Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sprzedam obiektyw brak papierów,pudełka-chyba cos nie tak?
Autor Wiadomość
matti86 
Początkujący

Wysłany: Pon 01 Paź, 2012   Sprzedam obiektyw brak papierów,pudełka-chyba cos nie tak?

Witam ostatnio postanowiłem sobie kupić obiektyw 70-200 z racji ze nowy kosztuje ok 2500 zł a póki co potrzebuje go amatorsko wiec zacząłem się rozglądać po allegroszu za używką, co mnie najbardziej uderzyło masa aukcji o treści "... rewelacyjny obiektyw niestety nie posiadam pudełka papierów faktury itd.." coś mi to śmierdzi wydaje mi się ze jak ktoś kupuje takie cacko jak obiektyw za ileś tys nie jest tak bezmyślny żeby wyrzucać dokumentacje. Jak na mój gust to wydaje mi się ze sprzęt może być kradziony.
W jaki sposób można sprawdzić czy obiektyw nie pochodzi z kradzieży ?

P.S Zdarza Wam się wyrzucać dokumentacje i pudełka od waszego sprzętu za kilka tysięcy ?:)

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 02 Paź, 2012   

matti86 napisał/a:
P.S Zdarza Wam się wyrzucać dokumentacje i pudełka od waszego sprzętu za kilka tysięcy ?:)

Mi, po prostu pudełka wyrzucam a reszta ginie po jakimś czasie, a np. płyty, książeczki obsługi i jakieś dodatki do canona (płyty) giną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed rozpakowaniem w koszu zaraz po zakupie. Nie ma w tym nic nadzwyczajnego, zresztą na serwis gwarancyjny canona i tak bym nie liczył, chociaż papiery od lampy sobie zostawiłem. Prędzej trzymam papiery od kundli niż od eLek. Niczego nie mozna byc tak pewnym jak tego że tamron nawali :wink:

matti86 napisał/a:
Witam ostatnio postanowiłem sobie kupić obiektyw 70-200 z racji ze nowy kosztuje ok 2500 zł

To jest dość tani obiektyw, droższe i tak się sprawdza zaraz przed zakupem, jak nic nie wyjdzie w przepierce raczej będzie działał długo, nie ma w tym nic nadzwyczajnego, że ktos nie ma papierów a tym bardziej pudełka.

Np. wieczysta gwarancja lowerpro, kończy się na tym że jak człowiek znajdzie skan paragonu to i tak dochodzi do wniosku, że ten plecak był słaby i nie zwraca go do sprzedawcy, bo po pierwsze trochę z tym zwleka aż plecak wyglada jak podarta szmata i juz wstyd odnosić go i "szarpać" się o nowy a po drugie, czesto dochodzi się do wniosku, ze trzeba kupić coś nowego i większego :wink:

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 02 Paź, 2012   Re: Sprzedam obiektyw brak papierów,pudełka-chyba cos nie ta

matti86 napisał/a:

Dżizas, gdzie ja bym te papiery od wszystkiego pomieścił? Po 2 latach wszystko idzie do kosza. A część jeszcze przed tym terminem. Moja wiara w gwarancje wieczyste na podstawie paragonu i książeczki jest raczej zerowa (BTW niektóre sprzęty mają lepiej , bo gwarancja - naprawdę wieloletnia - potrafi realizowana bez papierów na podstawie nr fabrycznego). Oczywiście , mówię o całokształcie sprzętu i innych rzeczy (nie tylko foto)... za 100 zł czy za kilka tysięcy złotych.

O pudełkach w ogóle nie piszę jak zmieszczę gdzieś te cholerne styropiany i jak jest miejsce w kuble na papiery (wywożą raz w miesiącu) to won...
A nie mieszkam na skromnych 70m2.

Aby nie było... papierów od samochodów nie wyrzucam :-)

darekk 
Rozmowny

Ostatnio robiłem porządki na strychu i pudełka (TV, foto, kino domowe, miksery, ekspres do kawy itp) które trzymam zajmują tyle co pokój 6m2 (taki miałem w mieszkaniu u Rodziców). Jeśli Masz warunki to trzymaj, łatwiej sprzedać. Jak nie Masz to się nie ma czym martwić, też sprzedaż, może trochę dłużej to trwa. Ważniejsze są rachunki, one zajmują mało miejsca, ale też giną czasami.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A ja właśnie niedawno podczas malowania mieszkania wypieprzyłem wszystkie pudełka po obiektywach za wyjątkiem tych, na które jest jeszcze gwarancja...

mozer 
bo Pentax

A ja pudełka od obiektywów trzymam:) Nie mam aż tyle sprzętu ;)

komor 
Moderator

Dobrze, że moja żona nie jest zapisana na to forum, bo napisałaby zapewne co nieco o mojej manii chomikowania pudełek. :) Polecam metodę na rosyjską babuszkę – w dużym pudle po monitorze kineskopowym mieści się niewiarygodnie duża ilość mniejszych pudełek, powkładanych w siebie nawzajem. :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

komor, a co ze "styropianami" ;)

nienietaktak
[Usunięty]

hijax_pl, idą na ocieplenie domu :cool:

komor 
Moderator

Też da się poupychać metodą 6 na 9. ;)

MC 

Ja trzymam pudełka z zawartością. Przy sprzedaży mam w co sprzęt zapakować, a wiele miejsca to nie zajmuje w piwnicy.

Stuku 
Rozmowny

Wiele obiektywów na rynek wtórny trafia po zakupie na forach internetowych. Większe fora fotograficzne, posiadają dział giełdy, gdzie można okazyjnie ustrzelić czasem jakieś szkło, akcesoria itp. Jednakże z góry zastrzegają jedną rzecz. W aukcji trzeba podać numer seryjny danego szkła.

Robi się to z prostej przyczyny: https://www.google.pl/sea...chrome&ie=UTF-8

Zawsze przed zakupem obiektywu, możesz wpisać w google jego nr. seryjny. Nie daje to oczywiście 100 procentowej gwarancji, że obiektyw który kupiłeś nie pochodzi z lewego źródła. Może został zajumany od szkopa co był na wycieczce we włoszech. Potem jakimś cudem trafił do komisu w Holandii, gdzie został kupiony za okazyjne pieniądze i tak trafił do polski :P Tutaj wychodzi też błąd obywateli nawet z naszego kraju. Ile to razy ginie coś nawet niezbyt wartościowego. I pojawia się pytanie po co iść na policje, skoro sprawa i tak zostanie umorzona po jakiś czasie ?!

Może i zostanie umorzona, ale numery seryjne sprzętu są dalej na ewidencji policji. W każdej chwili, może się okazać że np. zatrzymany paser, w domu posiada dalej Twój sprzęt i przy okazji przeszukania wyjdzie szydło z worka.

Oczywiście wiele osób jak nawet tutaj było wspomniane na forum wyrzucają po pewnym czasie pudełka. Owszem, pedanci, onaniści sprzętowi lubią kupić szkło w pełnym komplecie. Pytanie tylko po co ? Mi tam wystarczy jak szkło posiada obydwie zaślepki i wszystko.

Chcesz sprawdzić czy sprzęt nie jest lewy ? Poproś o nr seryjny i wpisz go w google.

Ktoś chce Ci sprzedać np Cannona 50 mm o nr seryjnym 63856990. Wpisz w google canon 50mm 63856990. Zobaczysz co wyjdzie ;D

moronica 

Pomogła: 106 razy

ja chomikuje pudelka od sprzetu foto ale i nie popadam w paranoje gdy z ebaya cos kupuje bez nich, ja tam sie ciesze gdy jest komplet tego co bylo w pudelku - oslona, dekle, czesto futeral, filtry. rzadko jednak kupuje od jednorazowych sprzedawcow, raczej od komisow handlujacych poprzez aukcje

Dżozef 
Entuzjasta

Ja trzymam jeszcze m.in orginalne styropianowe pudełko od Zeitha, po prostu mam tam pełno drobiazgów fotograficznych.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sro 03 Paź, 2012   

Ja chomikuje wszystkie pudełka ze sprzętu razem ze steropianami :razz:
Przy odsprzedaży jest mile widziany pełen komplet. :grin:

Odpowiedz do tematu