Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tamron 90mm
Tokina 100mm
Canon 100mm f2.8
a może jeszcze inny? w kazdym badz razie ktorego nie polecacie albo polecacie najmniej.
Czekam na propozycje dotyczące innych szkieł ale o podobnych ogniskowych.
Oczekuję od szkła "prawdziwego zbliżenia"
Wszystkie trzy wymienione szkła mają takie samo „zbliżenie” – skala odwzorowania 1:1. Jeśli stać Cię na Canona 100/2,8 USM to bierz, przyda się i do portretu. Dobrze zbudowany, z dobrym AF-em, który owszem może się przydać, jak nie fotografuje się na maksymalnej skali odwzorowania tylko np. poluje na motyla czy robaczka z ręki.
mam Tamrona 90 VC i mogę go z czystym sumieniem polecić, a AF nie mam żadnego problemu, ostrość zdjęć niesamowita - przynajmniej w porówaniu do szkieł kótrymi miałem do tej pory okazję fotografować
Owszem, obiektyw makro zawsze się przydaje, ale zanim go kupisz, zastanów się, czy będziesz go naprawdę często wykorzystywał, bo jeśli nie, a miałby leżeć, może wówczas warto kupić takie szkło, które będzie częściej w użyciu.
Piszę to, bo kiedyś też się napaliłem na makro, a później po kilku sesjach poszedł w odstawkę...
Jeśli do żywego, to radzę pamiętać, że taki 100mm f/2.8 L IS USM maksymalną skalę odwzorowania 1:1 uzyskuje gdy obiekt jest 11cm od przedniej soczewki. Przypuszczam, że pozostałe "setki" macro mają podobnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10