Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustrznka za 4000+
Autor Wiadomość
remir 
Uczestnik

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013   Lustrznka za 4000+

Witam
Temat jak bumerang powrócił i jak zwykle proszę o pomoc. Szukam lustrzanki z obiektywem w przedziale 4000 ale jestem elastyczny te kilka stowek dozuce jak cos. Zdecydowany jestem na canona. Używki hmm. Szukałem jakieś 50 ale te ceny no niesamowite tyle za ten sprzęt:(. jest opcja ze złe szukałem ale mniejsza z tym. Zastosowanie głownie portrety wiec jakas stalka plus zamienił na kita myśle tu o sigmie albo tamronie ale którego??
Myślałem nad ta stalka ona będzie tylko uzupełnieniem ale jakaś propozycje napewno uwzglednie. Wracając do brody mySlalem o 50 cenowo pasuje mi 60 a tu juz niedługo 70 która spowoduje spadek cen 60 i 7 mam nadzieje i do tego momentu bym sie watrzymal z zakupem nowego body jeśli na takie sie zdecyduje. A wiec jakieś propozycje z waszej strony??

Reklama

kojut 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 04 Lip, 2013   

Musi być Canon? Masz już jakieś graty do tego systemu? Bo jak nie to patrz na Pentax k-5 i Sigma 17-50/2.8 lub Nikon D7000 z taką Sigmą. Wszystko poniżej 4k.

Andrzej.M.
[Usunięty]

http://www.ceneo.pl/13419181 choć obiektyw 18-135 może ci nie pasować , a skoro wolałbyś stałkę to Pentax K-5 ma świetny obiektyw portretowy Pentax FA 77mm f/1.8 AL Limited lub zoom Pentax SMC DA 50-135mm f/2,8 ED . Oczywiście można to robić taniej optyką Tamrona (90mm/2,8 macro) czy sigmy (85/1,4) a nawet manualnym samyangiem 85/1,4.
Inną opcją może być Nikon D7100 i jeden z wymienionych już obiektywów czy Nikkor 85/1,8 albo 85/1,4 jeśli zdecydujesz się na zwiększenie budżetu.
Dlaczego te aparaty? Ze względu na najlepsze własności matryc - dają obrazki niemal jak z 5D , czego o mniejszych matrycach tego producenta (od 5D) powiedzieć się nie da.

kojut 
Entuzjasta

Panie Andrzeju- zarówno 77ltd jak i da*50-135 to obiektywy w granicach 4tys. Z puszką cena sięgnie 7k.
Dobrym rozwiązaniem byłby d7000 z 18-55 i do tego 85/1.8 jako portretowe szkło.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Cytat:
Używki hmm

bywają w okolicy 2-3K.
Tamron90 -ok. 1200zł?

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Jeśli Canon to albo 6d ze względu na obrazek, albo 5dIII - nieco gorszy obrazek, lepsze wyposażenie, albo nowy 70D.
Resztą... szkoda sobie głowę zawracać, chyba, że pójść na całość i kupić używkę np. 40D i porządne szkło.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Pią 05 Lip, 2013   

muzyk, dobry jesteś :)
I to wszystko za 4kpln? Ostatnia opcja to rozumiem.

muzyk 

Napisałem, co warto z Canona aktualnie - to nie znaczy, że proponuję zakup.

Realnie podchodząc do sprawy: używka 40 ba nawet 30 D i porządne szkło/a.
Tak, wiem. Stare matryce itd.

Ergonomia bardzo dobra, używalne iso 800, niska cena.

remir 
Uczestnik

Biorę pod uwagę zakup używki ale nigdy przy tak starym body nie mamy pewności jego historii. Używana 50d jak najbardziej ale już 40 musiałbym naprawdę dobrze trafić. Jednak za nowym przemawia nagrywanie filmów które mi się przyda żeby nie nosić kamery ze sobą.
Przyjrzałem się temu d7000 i on wygląda całkiem fajnie. Ale tak jak powiedziałem chciałem canona a on w sierpniu będzie miał premierę 70d więc na pewno ceny spadną . Jeśli body ma być w cenie 4000-4500pln to takie 7d potanieje a poprzednik 60d też. Więc i tak zakup będzie realizowany w wrzesień-listopad.

Może do tego czasu jakaś używka wpadnie zobaczymy. Ale nadal się zastanawiam nad tym nikonem d7000 jak on wypada w teście był ok. Ale jakie wasze wrażenia??
I w takim razie jakie szkło zamiast kita?? który będzie lepszy tamron czy sigma ??
Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM
Sigma 17-50 F2.8 DC EX os HSM
Tamron 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD
A może jakiś nikon ??

kojut 
Entuzjasta

remir napisał/a:
Sigma 17-50 F2.8 DC EX os HSM

Teraz w promocji za 1690. Lepszego szkła w podobnej (a nawet większej) cenie nie znajdziesz.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Jak jest w promocji - też bym brał (proszę link do niej!!! na PW)!
Tamron jest optycznie też dobry ale wolniejszy i mniej solidny.

O standardowych zoomach nie pisałem - bo do portretu trochę krótkie są - stąd Nikkor 85/1,8 był moim faworytem. Dlatego wziąłbym Nikona D90 - póki jeszcze NOWEGO można kupić i to szkło! Taka sama ergonomia jak D7000 , obrazek bardzo udany , nadal góruje nad Canonami 1,6 użytecznym ISO (977ISO D90 vs. 854 ISO 7D, pozostałe mają jeszcze mniej). To samo dotyczy rozpiętości tonalnej czy dynamiki barw.
Co do nowego C 70D - nie zdziwię się jeśli użyteczne ISO nie przekroczy 850ISO - wszak zgodnie z polityką Canona - nie może dwucyfrówka być lepsza od "flagowca" 7D. Wygląda na to ze konstruktorzy skupili się na tym by nadrobić zaległości w filmowaniu lustrzanką a nie na porządnym obrazowaniu. No i te 20 Mpix - po co? żeby bardziej szumiało? Czy żeby kartę prędzej zapełnić?
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Pią 05 Lip, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

muzyk 

remir napisał/a:
ale nigdy przy tak starym body nie mamy pewności jego historii.

A co tu mieć pewność o historię?
Że duży "przebieg" migawki, że wymieniona migawka?
To nie samochód, a 40D można za ok 1000 zł dostać, a może i mniej.
remir napisał/a:
Przyjrzałem się temu d7000 i on wygląda całkiem fajnie. Ale tak jak powiedziałem chciałem canona a on w sierpniu będzie miał premierę 70d więc na pewno ceny spadną . Jeśli body ma być w cenie 4000-4500pln to takie 7d potanieje a poprzednik 60d też. Więc i tak zakup będzie realizowany w wrzesień-listopad.

aha, chyba że.

Andrzej.M.
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
To nie samochód, a 40D można za ok 1000 zł dostać, a może i mniej.

Za taką kwotę to Pentax K-10 można kupić , ten staruszek (hit 2006/7roku) daje obrazek porównywalnej jakości co Canon 60D, choć użyteczne ISO ma nieco ponad 500. Choć niektórzy mniej wymagający twierdzą że i 800 ujdzie. Można jeszcze trafić na zadbany egzemplarz od osoby przesiadającej się na nowe modele Pentaxa K-5 (K5II, KIIs, czy K30, k50 lub k500). Sam takiego w zeszłym roku koledze odstąpiłem ze sporym przebiegiem 49 tyś. Ale 51 tysięcy jeszcze spokojnie przez kilka lat może robić. Radzę dokupić druga baterię i co jakiś czas zamieniać na naładowane, bo po kilku latach bateria podtrzymująca pamięć może już być rozładowana, albo trzymać krótko - może nie wystarczyć na te kilka godzin ładowania akumulatora i nastawy jakie sobie zrobisz będą się zerowały. Ta uwaga dotyczy KAŻDEGO sprzętu.

kojut 
Entuzjasta

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Jak jest w promocji - też bym brał (proszę link do niej!!! na PW)!

Panie Andrzeju- cała Europa trąbi o tej promocji i to żadna tajemnica nie jest. Proszę, oto link: http://www.sigma-sklep.pl...-hsm,637,p.html
Trochę było problemów z dostępnością (nie wiem jak teraz) i z tego co pamiętam, to przy zamówieniu tydzień temu, czekać trzeba było do sierpnia. Może sytuacja się poprawiła- należałoby to sprawdzić.

muzyk 

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Za taką kwotę to Pentax K-10 można kupić

Można i jeszcze taniej, stary 20D, który daje również piękny obrazek, tyle, że to leciwa konstrukcja ze słabiutkim monitorkiem.
Jeśli jednak komuś to nie przeszkadza, mógłby być ze zdjęć z 20D zadowolony.
Warunek, bdb szkła, a nie tam jakieś "kity".
K10 nie kupiłbym.

Pentax K5 można kupić JESZCZE nowy... ale używką też bym nie pogardził.

Odpowiedz do tematu