Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Poprawienie i zapisanie obrazu-photoshop
Autor Wiadomość
Arkowal 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 14 Paź, 2012   Poprawienie i zapisanie obrazu-photoshop

Mam problem ze skończeniem obrazu.Chciałem poprawić niebo w photoshopie,zaczołem tak:powieliłem warstwe,nastepnie obraz dopasowanie jasnośc,nasycenie ustawiłem kolor nieba jaki by mi odpowiadał jednak pozostała częsć obrazu straciła nieco na jakości.Jak powinienem dalej to skończyć aby niebo zostało poprawione dół obrazu pozostał z poprzedniej warstwy nie ruszony?
Czy jest taka możliwość,że po załadowaniu kilku zdięć o jednakowym rozmiarze na jednym zrobić np cień dookoła a zapisać do wszystkich obrazów co zaoszczędziło by mi na czasie.Prosze o pomoc,z góry dziękuję.

Reklama

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 14 Paź, 2012   

Skopiuj warstwę i wybierz tryb mieszania "screen/ekran". Obraz sporo się rozjaśni
Teraz weź miękki pędziel np. 300px i zamaskuj niebo aby zachować jego kolor z poprzedniej warstwy. "Głębokość" maskowania możesz regulować "kryciem".
Teraz dopiero baw się poziomami, nasyceniem, kontrastem.

Możesz też pójśc w drugą stronę. Wybierz tryb "mnożenie", obraz się sciemni.
Pędzlem odkryj to co chcesz mieć jaśniejsze. Dalej jw.

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

uzywanie programow typu photoshop do obrobki zdjec to troche jak upiec cytrynowe ciasto, zmienic zdanie i probowac przerobic je na czekoladowe. zacznij uzywac Lightrooma to juz niedlugo zapomnisz o istnieniu PS

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

moronica napisał/a:
to troche jak upiec cytrynowe ciasto, zmienic zdanie i probowac przerobic je na czekoladowe.
Strasznie hermetyczne porównanie :D
Ale ale.. Jak cytrynowe wyjdzie za kwaśne, można wysuszyć, skruszyć, mąki dosypać i jeszcze raz upiec - to przykład z autopsji ;)

Arkowal 
Entuzjasta

Dzieki fatman jakoś doszedłem tyle,że trochę inaczej.Robię tak jak wyżej tylko pózniej tworzę maskę i biała farba maluje dół obrazka :mrgreen:
A czy ktos zna odp na drugie moje pytanie,które zajmuje mi sporo czasu?

sigmiarz 
Optyczny

lightroom jest do katalogowania i obróbki typu korekta ekspozycji lub kontrastu,
bardziej złożone operacje dużo lepiej robić w ps.. tak więc bąbelki trochę dzisiaj bredzą,
ale za niesamowitą alegorię "plusik" :lol:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

sigmiarz napisał/a:
typu korekta ekspozycji lub kontrastu,
Upraszczasz i to znacznie :D

sigmiarz 
Optyczny

to co wywlokłeś tego nie potwierdza, zwróć uwagę na słowo "typu" :smile:

moronica 

sigmiarz, bredzenie to twierdzenie, ze LR jest tylko do korekty ekspozycji i kontrastu. no ale jak ktos sobie z RAWami nie radzi to faktycznie PS lepszy

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No właśnie to słowo "typu" też mi nie pasuje :D

W zasadzie mając wersję 4 LR to w PS można kontynuować jeśli zamierzamy skorzystać z warstw, dodać jakiś napis, zmontować coś... Generalnie jak już porzucamy domenę zdjęcia i wchodzimy w domenę grafiki...

Już pomijam fakt, że mając LR i zestaw filtrów Nik czy Topaz to PS robi się jeszcze mniej potrzebny :D

Arkowal 
Entuzjasta

Poprosilem grzecznie o pomoc,na pierwsze pytanie otrzymałem,choć z trudem doszedłem sam,na kolejne jakos nie i wciąz mam ten problem a teraz powstała dyskusja,które oprogramowanie lepsze czy LR czy Ps?Czy to takie ważne :roll:

moronica 

Arkowal, no jesli dobor odpowiedniego narzedzia jest dla ciebie mniej istotny niz uzyskanie pozadanego efektu narzedziem, ktore juz posiadasz, no to faktycznie nie jest to wazne. tylko nie narzekaj, ze cos zabiera ci duzo czasu i trudniej ci zaaplikowac ten sam efekt wielu zdjeciom

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arkowal napisał/a:
na kolejne jakos nie i wciąz mam ten problem
Czyli:
Arkowal napisał/a:
zy jest taka możliwość,że po załadowaniu kilku zdięć o jednakowym rozmiarze na jednym zrobić np cień dookoła a zapisać do wszystkich obrazów
W PS możesz zdefiniować akcję i uruchamiać ją dla każdego z plików
W LR - zaznaczasz foty i wciskasz klawisz SYNC ... :roll:

Arkowal 
Entuzjasta

Dzięki hijax_pl ale czy możesz dokładnie mi to opisać krok po kroku.PS bawię sie od miesiąca wiec jestem trochę :oops: kulawy

mozer 
bo Pentax

Arkowal, od tego są książki, tutoriale, poradniki itd., a nie forum... Znowu pytasz o każdą pier.dołę...

Odpowiedz do tematu