Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Epson 9880 to wielki format, 110 centymetrów szerokość max papieru, podajnik z roli..
nie wiem czy rozdzielczość będzie wystarczająca i porównywalna do drukarek a3 czy a2,
trochę inne zastosowania, na 9880 drukuje się małe nakłady standów do sklepów etc.
ważna jest szybkość i cena eksploatacji, ale może się mylę i jakość miażdży - kwestia ustawień.
Jeszcze jakiś przykład atramentowej / pigmentowej drukarni ?
No nie wiem.. Kolega faktycznie tam "drukował" obraz, tzn na płótnie Czyli zajeb.. mały nakład
Proponuję bo tam naprawdę znają się na rzeczy chłopaki. Zadzwoń do nich i pogadaj.
Możesz spróbować jeszcze w Centrum Ksero na Żeromskiego przy Kopernika, ale tam to raczej wysokiej jakości bym się nie spodziewał. Przynajmniej to co oddałem do druku mnie nie zachwyciło... No ale może dziś mają lepszy sprzęt.
mały nakład w przypadku standów i innych posów to kilkadziesiąt sztuk,
ja będę drukował najwyżej po 5 sztuk tego samego, mam wysoką jakość
z a4 w domu, nie kupię a3 w najbliższym czasie dlatego pytam tutaj.
Spróbuję w fotospektrum.
Szukałem w google, ale to tylko udowadnia jak kiepskie jest to miejsce
na szukanie usługodawców, na pierwszym miejscu po wpisaniu konkretnego
zapytania "łódź, druk a3" pojawiają mi się firmy z Oświęcimia wyspecjalizowane
w drukowaniu pamiątek ślubnych na glossy na gorąco....
[ Dodano: Wto 14 Sie, 2012 13:49 ]
widzę że drukują w fotospektrum za pomocą ULTRA CHROME K3
czyli dokładnie to o co mi chodzi.
Chłopaki, sam przygotowuję się do wydrukowania kilku rzeczy w dużym formacie.
Czy dalibyście radę naświetlić mi w prosty sposób co to jest ten druk solwentowy? Czy sa jakieś inne technologie druku wielkiego formatu w niewielkim nakładzie, które zapewniają lepszą jakość? W drukarni powiedzieli mi, że nie dysponują profilem kolorystycznym plotera? Czy jest to sygnał by poszukać innej drukarni? Co to Ultra Chrome, które tak Cię ucieszyło?
Spinq, druk solwentowy, to po prostu wydruk ploterem atramentowym. UltraChrome to technologia druku opracowana przez Epsona, wykorzystując dodatkowe tusze ponad standardowy zestaw CMYK.
Oba pojęcia do znalezienia na wikipedii
nie do końca o to chodzi z tym ultra chrome, nie są to zwykłe tusze, tylko tusze pigmentowe, trwałość, lepsze kolory, epson ma też zwykłe dye inks, niestety żeby
używać tyych lepszych tuszy trzeba mieć drukarkę która je obsłuży.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Wrz, 2012
a do tego cena jest powalająca. około 4k za 1000ml (jeden kolor). jeśli sie nie mylę i dobrze pamiętam, to do drukarki potrzeba 6 lub 7 i nabłyszczacz (połowa ceny jednego koloru). masakra.
a do tego cena jest powalająca. około 4k za 1000ml (jeden kolor). jeśli sie nie mylę i dobrze pamiętam, to do drukarki potrzeba 6 lub 7 i nabłyszczacz (połowa ceny jednego koloru). masakra.
te tusze mają bardzo mocny kolor, zupełnie inaczej "pracują" na papierze, stąd cena uwzględnia większą wydajność.
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Wrz, 2012
sigmiarz, mam Epson Stylus Color R1900 i wiem troche o ich wydajności. W każdym razie drukarka stoi sobie w kąciku. Zdjęcia do 15x23 drukuję na DNP DS40. a większe na Mutoh VJ 1304. Jakość trochę gorsza, ale większość klientów nie zamawia wydruków na wystawy itp. Rozdzielczość 1440x1440 do prawie wszystkich zastosowań jest wystarczająca.
nie będę się spierał, może to kwestia profili, papieru
a może wymagań dot. jakości.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012
hijax_pl napisał/a:
Spinq, druk solwentowy, to po prostu wydruk ploterem atramentowym. UltraChrome to technologia druku opracowana przez Epsona, wykorzystując dodatkowe tusze ponad standardowy zestaw CMYK.
każda z firma produkujaca plotery (nie tylko solventowe) od około 15 lat ma opracowany własny system druku związany z dodatkowymi tuszami/pigmentami, nawet Chińczycy, którzy raczej są specjalistami w kopiowaniu rozwiazań.
Tak wiec są plotery które, drukuja w cmyk orange+green, w systemie cmyk light magenta+ light cyan, czy z dodatkowym białym itd. Rozwiązań jest naprawdę sporo. Pomijając już plotery UV, które "nakładają" druk w specyficzny sposób dzieki czemu obraz jest nasycony i nadaję sie do podswietleń, poza tym jest trwalszy i mozna stosować go na szerszej gamie materiałów.
Spinq napisał/a:
Czy dalibyście radę naświetlić mi w prosty sposób co to jest ten druk solwentowy? Czy sa jakieś inne technologie druku wielkiego formatu w niewielkim nakładzie, które zapewniają lepszą jakość?
Proponuje ci tak zwany eco solvent, druk ten jest przeznaczony do jednostkowych wydruków(zresztą solvent też) natomiast charakteryzuje się lepszą jakoscią od "normalnego" solventu niestety jego trwałość jest słabsza i trzeba laminować. Przecietnie laminaty chronią wydruk nawet na 10 lat znaczy takie bajki opowiadają producenci.
Druk solwentowy jest gorszej jakosci od eco solwentowego, chociaż ostatnie produkty HP czy seiko temu przeczą.
Ja drukuje swoje prace albo na ploterze pigmentowym albo na eco, mimo wszystko uzywam laminatu, najbardziej zabójcze dla tego druku są promienie UV, nawet kwaśne deszcze nie degradują tak wydruku jak słońce. Laminowanie nie jest specjalnie drogie i jest do przełkniecia przy cenie za rozdziałkę 1440x1440.
Spinq napisał/a:
W drukarni powiedzieli mi, że nie dysponują profilem kolorystycznym plotera? Czy jest to sygnał by poszukać innej drukarni?
tak, z takiej drukarni trzeba zrezygnować, chociaż nie zaszkodzi zrobić próbki a nóż jeżeli są tani a tobie jakość będzie odpowiadać to czemu nie.
Natomiast podstawą przy druku solventowym jest materiał, na którym będą drukowane twoje prace, tu trzeba się zastanowić nad sposobem ekspozycji (czy to idzie w ramkę, czy materiał musi byc z podkładem klejowym).
Niestety z doświadczenia wiem, że tusze/pigmenty w naszym kraju są marnej jakosci i dość czesto na starcie firma, która kupuje ploter, przerabia zasobniki na takie do których dolewa się pigmenty. Więc mitem jest opowiadanie przez drukarza, że tego wydruku nie trzeba laminować, gdyż tusze/pigmenty mają jakieś tam filtry ochronne
nienietaktak [Usunięty]
Wysłany: Czw 06 Wrz, 2012
kozidron napisał/a:
opowiadanie przez drukarza, że tego wydruku nie trzeba laminować, gdyż tusze/pigmenty mają jakieś tam filtry ochronne
takie rzeczy opowiadają? kozidron, teraz pytanie: laminujesz płynnym czy folią?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10