Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 17 Paź, 2012
RAW do JPEG/JPG - problemik
Autor Wiadomość
tiquet 
Początkujący

Wysłany: Sro 17 Paź, 2012   RAW do JPEG/JPG - problemik

Witam,

Kupiłem w końcu Nikona D5100 dzięki Waszej pomocy :) . Dziękuję raz jeszcze.
http://forum.optyczne.pl/...p=373465#373465

Ale do sedna.
Jak w poprzednim temacie pisze, jestem amatorem, na maxa :) .
Fotografuję już któryś dzień, tzn uczę się. Na początku w aparacie miałem zdjęcia zapisywane w JPG. No i wszystko ok, jakie zdjęcie było zrobione takie zostało do iPhoto zaimportowane i takie mogłem przeglądać.

Dzisiaj zmieniłem na RAW (z ciekawości aby sprawdzić możliwości), i mam problem.
Chciałbym wyeksportować je do JPG w takiej formie w jakiej widzę je w aparacie.

Przykładowo:
    - Zdjęcie zrobiłem monochromatyczne, kompensacja ekspozycji -1.0, kompensacja błysku +0.3 i inne moje ustawienie.
    - Generalnie zadowolony jestem z efektu więc od razu pod kompa i co się okazuje.
    - Po zaimportowaniu do iPhoto moje zdjęcie jest kolorowe, bez jakichkolwiek ustawień wcześniejszych.
    - Próbowałem je wyeksportować z iPhoto do RAW znowu. I udało się, miniaturka jest czarno-biała z efektami ale otwieram je w PS'ie a tu znowu kolorowe i bez efektów.

Pytanie pewnie banalne.
Jak wyeksportować zdjęcia RAW do JPG (albo tiff) w taki sposób aby wszystkie ustawienia z RAW zostały zachowane?

Przeszukałem forum ale nie znalazłem konkretnie na to odpowiedzi. Dużo się naczytałem o RAW ale nie wiem jak to zrobić.

Reklama

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Sro 17 Paź, 2012   Re: RAW do JPEG/JPG - problemik

tiquet napisał/a:
Pytanie pewnie banalne.
Jak wyeksportować zdjęcia RAW do JPG (albo tiff) w taki sposób aby wszystkie ustawienia z RAW zostały zachowane?

Tak gwoli scislosci to sa ustawienia jpg, ktore ustawiles w puszce. Jezeli chcesz uzyskac jak najbardziej podobne jpgi do tych puszkowych, to najlepiej uzyc programu ktory dostales z aparatem i tam poustawiac te same parametry. W innych programch trzeba "meczyc" sie na piechote.

tiquet 
Początkujący

Wysłany: Sro 17 Paź, 2012   Re: RAW do JPEG/JPG - problemik

Usjwo napisał/a:

Tak gwoli scislosci to sa ustawienia jpg, ktore ustawiles w puszce. Jezeli chcesz uzyskac jak najbardziej podobne jpgi do tych puszkowych, to najlepiej uzyc programu ktory dostales z aparatem i tam poustawiac te same parametry. W innych programch trzeba "meczyc" sie na piechote.

No ale skąd wziąć teraz te ustawienia, co chwilę je zmieniam i już nie pamiętam jakie zdjęcie ma jakie ustawienia. Mam ich z 50.

Czyli nie ma takie opcji, żeby jednym kliknięciem uzyskać takie samo zdjęcie w JPEGU?

Trochę to bez sensu, robić ładne zdjęcie a potem i tak od początku trzeba je edytować na komputerze bo jest surowe...

[ Dodano: Sro 17 Paź, 2012 03:06 ]
A już mam w oprogramowaniu Nikona ViewNX2 można to zrobić. Ustawienia z Aparatu są zachowane :)

A da się coś takiego przez Photoshopa? Używam go na co dzień i dla mnie dużo wygodniejsze narzędzie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 17 Paź, 2012   

Musisz skorzystać z programu Capture NX2

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

tiquet napisał/a:
Trochę to bez sensu, robić ładne zdjęcie a potem i tak od początku trzeba je edytować na komputerze bo jest surowe...
Absolutnie nie "bez sensu", bo na tym polega właśnie format RAW. Ustawienia wołania dla JPG (są zaszyte w pliku RAW zarówno w postaci parametrów jak i podglądowego JPG) czyta tylko oprogramowanie producenta. Dodatkowo niektóre aparaty umożliwiają wołanie RAW-ów z poziomu puszki (nie wiem jak jest w przypadku D5100), więc jeśli wybitnie odpowiada Ci to, co aparat zrobił z danym zdjęciem w JPG, to też jest to czasem jakaś opcja.
BTW, czarno-białe zdjęcie prosto z puszki, to rzadko jest coś, co rzeczywiście dobrze wygląda i zazwyczaj nieporównywalnie lepsze efekty osiąga się konwertując do B&W na komputerze.

maput 
Optyczny

tiquet, a czemu robisz zdjęcia w RAWach ? ;) Bo ja dlatego, że nie chcę takich jpgów jak z puszki ;)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

maput, napisał przecież, że chciał tylko przetestować co to jest. Ja też tak zaczynałem, więc się nie dziwię :wink:
Ważne żeby zaczął używać po to, po co są stworzone :mrgreen:

tiquet 
Początkujący

jaad75 napisał/a:
Absolutnie nie "bez sensu", bo na tym polega właśnie format RAW. Ustawienia wołania dla JPG (są zaszyte w pliku RAW zarówno w postaci parametrów jak i podglądowego JPG) czyta tylko oprogramowanie producenta. Dodatkowo niektóre aparaty umożliwiają wołanie RAW-ów z poziomu puszki (nie wiem jak jest w przypadku D5100), więc jeśli wybitnie odpowiada Ci to, co aparat zrobił z danym zdjęciem w JPG, to też jest to czasem jakaś opcja.
BTW, czarno-białe zdjęcie prosto z puszki, to rzadko jest coś, co rzeczywiście dobrze wygląda i zazwyczaj nieporównywalnie lepsze efekty osiąga się konwertując do B&W na komputerze.

Dla mnie jako amatora to całkowicie popieprzone. Znając bardzo dobrze PS'a, jakieś 10 lat już w nim pracuje równie dobrze mogę zrobić fajne zdjęcie z tego które zrobię zwykłą cyfrówką albo instagramem.. Po co w takim razie kupować drogie obiektywy, lampy, flesze skoro tak czy siak w Photoshopie je obrobię jak mi się będzie podobało.

maput napisał/a:
tiquet, a czemu robisz zdjęcia w RAWach ? ;) Bo ja dlatego, że nie chcę takich jpgów jak z puszki ;)

Napisałem w pierwszym poście

pioroon napisał/a:
Ważne żeby zaczął używać po to, po co są stworzone :mrgreen:

No tylko właśnie lustrzankę kupiłem po to, żeby nie musieć obrabiać, przerabiać i odstawić te wszystkie inne modyfikacje na bok. A przynajmniej tak mi się wydaje.

--

Kiedyś znajomy mi powiedział, że każde zdjęcie trzeba przerabiać jeszcze na komputerze, jakoś nie chciało mi się w to wierzyć. Ale widzę, że każdy przerabia.

moronica 

Pomogła: 106 razy

tiquet, obrobka jest integralna czescia fotografii od wielu dekad i nie myl jej z zadna przerobka. w zaleznosci od tego, jak do tego podejdziesz, moze ona sie ograniczyc do czystej korekty zdjecia a nie przerabiania rzeczywistosci. nie wyrabiaj sobie zdania zanim nie popracujesz troche na RAWach

komor 
Moderator

Cytat:
No tylko właśnie lustrzankę kupiłem po to, żeby nie musieć obrabiać, przerabiać i odstawić te wszystkie inne modyfikacje na bok.

Też tak myślałem, jak kupiłem pierwszą lustrzankę. :) Tak na poważnie, to nie musisz mocno ingerować w zdjęcie i spędzać długich godzin przy komputerze, po prostu apetyt rośnie w miarę jedzenia i za jakiś czas sam zechcesz wpływać na zdjęcia w postprodukcji. Aparat to tylko rejestrator, jeśli zdjęcie ma być dla Ciebie tylko wynikiem procesu rejestracji to wszystko OK.
W samym iPhoto możliwości obróbki masz niewielkie, korzyść z używania formatu RAW nie będzie zasadnicza, możesz więc równie dobrze wrócić do JPG-ów i ustawień robionych w aparacie, o których wspominałeś (sepia, cz-b, itd.).

jaad75 
Klub Pierdzieli

tiquet napisał/a:
Dla mnie jako amatora to całkowicie popieprzone. Znając bardzo dobrze PS'a, jakieś 10 lat już w nim pracuje równie dobrze mogę zrobić fajne zdjęcie z tego które zrobię zwykłą cyfrówką albo instagramem.. Po co w takim razie kupować drogie obiektywy, lampy, flesze skoro tak czy siak w Photoshopie je obrobię jak mi się będzie podobało.
Nie jesteś w stanie uzyskać równie dobrej jakości, jeśli do obróbki wykorzystujesz skompresowany, przycięty do 8-bitów wyostrzony i skontrastowany materiał. RAW, to dane z których zdjęcie konstruujesz po swojemu, nie ma to wiele wspólnego z czymś, co pejoratywnie określasz "przerabianiem". "Przerabianie", to właśnie obróbka JPG - zmieniasz coś co w zamyśle jest gotowym produktem, RAW, to półprodukt, umożliwiający obrobkę w (niemal) dowolnym kierunku, bo zawiera nieporównywalnie szersze spektrum danych.

tiquet 
Początkujący

No ale powiedzcie sami tak szczerze. Nie uważacie, że to trochę bez sensu? Inwestowanie w sprzęt a zdjęcie i tak się obrabia.

Znacie może jakieś galerie/portale gdzie wrzuca się tylko zdjęcia bez obróbki komputerowej?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

tiquet, ogólnie to mozna na to patrzeć tak:

JPG to taki aparat natychmiastowy, Polaroid (czy Fuji Instax)
RAW to po prostu negatywowa klisza filmowa.

Mam nadzieję, że wiesz jak wygląda negatyw, i że on nie nadaję się do prezentowania zdjęć z wakacji? No chyba, że się go "wywoła" i przyniesie z labu odbitki. Wtedy już można pokazać rodzinie. No i takie odbitki mają nieporównywalnie lepszą jakość od tego co wypluwa z siebie aparat Polaroida ;)
tiquet napisał/a:
Znacie może jakieś galerie/portale gdzie wrzuca się tylko zdjęcia bez obróbki komputerowej?
Sample na portalach testowych.

moronica 

Pomogła: 106 razy

tiquet, sa i tacy co uwazaja, ze uzywanie wylacznie swiatla zastanego w jakis sposob ich nobilituje i czyni ich fotografie bardziej wyrafinowana od tej uprawianej przez osoby uzywajace sztucznego oswietlenia. a jesli chodzi o JPG i RAWy to stosunkowo niedawno ktos tu na forum twierdzil, ze robienie w JPG wymaga wiekszych umiejetnosci a RAWy to chodzenie na latwizne. no coz, kazdy ma prawo do wlasnej opinii i uprawiania fotografii tak, jak mu pasuje. ale ponownie, dopiero co kupiles aparat, to naprawde jeszcze nie czas na takie dyskusje. jesli temat RAWow jest dla ciebie taki drazliwy to rob w JPG, nic nie stoi na przeszkodzie. tylko pamietaj, ze jak w korpusie podkrecisz kontrast czy nasycenie to rowniez zdjecie "przerabiasz"

jaad75 
Klub Pierdzieli

tiquet napisał/a:
Nie uważacie, że to trochę bez sensu? Inwestowanie w sprzęt a zdjęcie i tak się obrabia.
Jak najbardziej z sensem. Zdjęcie się wywołuje, z aparatu wychodzi półprodukt, a sprzęt kupuje się lepszy po to, by ten materiał do dalszej obróbki był jak najlepszej jakości. Mnie osobiści nie interesuje co aparat wypluwa z siebie na poszczególnych ustawieniach JPG, każde zdjęcie które jest tego warte wywołuję wg. własnego smaku. Ba, czasem świadomie robię zdjęcia, które w JPG wprost z aparatu w ogóle nie nadawałyby się do oglądania, bo chodzi o to, by zarejestrować na nich konkretny przedział informacji, a dopiero odpowiednio wywołane z RAW-a zyskują swój właściwy kształt.

Odpowiedz do tematu