Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale do sedna.
Jak w poprzednim temacie pisze, jestem amatorem, na maxa .
Fotografuję już któryś dzień, tzn uczę się. Na początku w aparacie miałem zdjęcia zapisywane w JPG. No i wszystko ok, jakie zdjęcie było zrobione takie zostało do iPhoto zaimportowane i takie mogłem przeglądać.
Dzisiaj zmieniłem na RAW (z ciekawości aby sprawdzić możliwości), i mam problem.
Chciałbym wyeksportować je do JPG w takiej formie w jakiej widzę je w aparacie.
Przykładowo:
- Zdjęcie zrobiłem monochromatyczne, kompensacja ekspozycji -1.0, kompensacja błysku +0.3 i inne moje ustawienie.
- Generalnie zadowolony jestem z efektu więc od razu pod kompa i co się okazuje.
- Po zaimportowaniu do iPhoto moje zdjęcie jest kolorowe, bez jakichkolwiek ustawień wcześniejszych.
- Próbowałem je wyeksportować z iPhoto do RAW znowu. I udało się, miniaturka jest czarno-biała z efektami ale otwieram je w PS'ie a tu znowu kolorowe i bez efektów.
Pytanie pewnie banalne.
Jak wyeksportować zdjęcia RAW do JPG (albo tiff) w taki sposób aby wszystkie ustawienia z RAW zostały zachowane?
Przeszukałem forum ale nie znalazłem konkretnie na to odpowiedzi. Dużo się naczytałem o RAW ale nie wiem jak to zrobić.
Wysłany: Sro 17 Paź, 2012 Re: RAW do JPEG/JPG - problemik
tiquet napisał/a:
Pytanie pewnie banalne.
Jak wyeksportować zdjęcia RAW do JPG (albo tiff) w taki sposób aby wszystkie ustawienia z RAW zostały zachowane?
Tak gwoli scislosci to sa ustawienia jpg, ktore ustawiles w puszce. Jezeli chcesz uzyskac jak najbardziej podobne jpgi do tych puszkowych, to najlepiej uzyc programu ktory dostales z aparatem i tam poustawiac te same parametry. W innych programch trzeba "meczyc" sie na piechote.
Wysłany: Sro 17 Paź, 2012 Re: RAW do JPEG/JPG - problemik
Usjwo napisał/a:
Tak gwoli scislosci to sa ustawienia jpg, ktore ustawiles w puszce. Jezeli chcesz uzyskac jak najbardziej podobne jpgi do tych puszkowych, to najlepiej uzyc programu ktory dostales z aparatem i tam poustawiac te same parametry. W innych programch trzeba "meczyc" sie na piechote.
No ale skąd wziąć teraz te ustawienia, co chwilę je zmieniam i już nie pamiętam jakie zdjęcie ma jakie ustawienia. Mam ich z 50.
Czyli nie ma takie opcji, żeby jednym kliknięciem uzyskać takie samo zdjęcie w JPEGU?
Trochę to bez sensu, robić ładne zdjęcie a potem i tak od początku trzeba je edytować na komputerze bo jest surowe...
[ Dodano: Sro 17 Paź, 2012 03:06 ]
A już mam w oprogramowaniu Nikona ViewNX2 można to zrobić. Ustawienia z Aparatu są zachowane
A da się coś takiego przez Photoshopa? Używam go na co dzień i dla mnie dużo wygodniejsze narzędzie.
Trochę to bez sensu, robić ładne zdjęcie a potem i tak od początku trzeba je edytować na komputerze bo jest surowe...
Absolutnie nie "bez sensu", bo na tym polega właśnie format RAW. Ustawienia wołania dla JPG (są zaszyte w pliku RAW zarówno w postaci parametrów jak i podglądowego JPG) czyta tylko oprogramowanie producenta. Dodatkowo niektóre aparaty umożliwiają wołanie RAW-ów z poziomu puszki (nie wiem jak jest w przypadku D5100), więc jeśli wybitnie odpowiada Ci to, co aparat zrobił z danym zdjęciem w JPG, to też jest to czasem jakaś opcja.
BTW, czarno-białe zdjęcie prosto z puszki, to rzadko jest coś, co rzeczywiście dobrze wygląda i zazwyczaj nieporównywalnie lepsze efekty osiąga się konwertując do B&W na komputerze.
maput, napisał przecież, że chciał tylko przetestować co to jest. Ja też tak zaczynałem, więc się nie dziwię
Ważne żeby zaczął używać po to, po co są stworzone
Absolutnie nie "bez sensu", bo na tym polega właśnie format RAW. Ustawienia wołania dla JPG (są zaszyte w pliku RAW zarówno w postaci parametrów jak i podglądowego JPG) czyta tylko oprogramowanie producenta. Dodatkowo niektóre aparaty umożliwiają wołanie RAW-ów z poziomu puszki (nie wiem jak jest w przypadku D5100), więc jeśli wybitnie odpowiada Ci to, co aparat zrobił z danym zdjęciem w JPG, to też jest to czasem jakaś opcja.
BTW, czarno-białe zdjęcie prosto z puszki, to rzadko jest coś, co rzeczywiście dobrze wygląda i zazwyczaj nieporównywalnie lepsze efekty osiąga się konwertując do B&W na komputerze.
Dla mnie jako amatora to całkowicie popieprzone. Znając bardzo dobrze PS'a, jakieś 10 lat już w nim pracuje równie dobrze mogę zrobić fajne zdjęcie z tego które zrobię zwykłą cyfrówką albo instagramem.. Po co w takim razie kupować drogie obiektywy, lampy, flesze skoro tak czy siak w Photoshopie je obrobię jak mi się będzie podobało.
maput napisał/a:
tiquet, a czemu robisz zdjęcia w RAWach ? Bo ja dlatego, że nie chcę takich jpgów jak z puszki
Napisałem w pierwszym poście
pioroon napisał/a:
Ważne żeby zaczął używać po to, po co są stworzone
No tylko właśnie lustrzankę kupiłem po to, żeby nie musieć obrabiać, przerabiać i odstawić te wszystkie inne modyfikacje na bok. A przynajmniej tak mi się wydaje.
--
Kiedyś znajomy mi powiedział, że każde zdjęcie trzeba przerabiać jeszcze na komputerze, jakoś nie chciało mi się w to wierzyć. Ale widzę, że każdy przerabia.
tiquet, obrobka jest integralna czescia fotografii od wielu dekad i nie myl jej z zadna przerobka. w zaleznosci od tego, jak do tego podejdziesz, moze ona sie ograniczyc do czystej korekty zdjecia a nie przerabiania rzeczywistosci. nie wyrabiaj sobie zdania zanim nie popracujesz troche na RAWach
No tylko właśnie lustrzankę kupiłem po to, żeby nie musieć obrabiać, przerabiać i odstawić te wszystkie inne modyfikacje na bok.
Też tak myślałem, jak kupiłem pierwszą lustrzankę. Tak na poważnie, to nie musisz mocno ingerować w zdjęcie i spędzać długich godzin przy komputerze, po prostu apetyt rośnie w miarę jedzenia i za jakiś czas sam zechcesz wpływać na zdjęcia w postprodukcji. Aparat to tylko rejestrator, jeśli zdjęcie ma być dla Ciebie tylko wynikiem procesu rejestracji to wszystko OK.
W samym iPhoto możliwości obróbki masz niewielkie, korzyść z używania formatu RAW nie będzie zasadnicza, możesz więc równie dobrze wrócić do JPG-ów i ustawień robionych w aparacie, o których wspominałeś (sepia, cz-b, itd.).
Dla mnie jako amatora to całkowicie popieprzone. Znając bardzo dobrze PS'a, jakieś 10 lat już w nim pracuje równie dobrze mogę zrobić fajne zdjęcie z tego które zrobię zwykłą cyfrówką albo instagramem.. Po co w takim razie kupować drogie obiektywy, lampy, flesze skoro tak czy siak w Photoshopie je obrobię jak mi się będzie podobało.
Nie jesteś w stanie uzyskać równie dobrej jakości, jeśli do obróbki wykorzystujesz skompresowany, przycięty do 8-bitów wyostrzony i skontrastowany materiał. RAW, to dane z których zdjęcie konstruujesz po swojemu, nie ma to wiele wspólnego z czymś, co pejoratywnie określasz "przerabianiem". "Przerabianie", to właśnie obróbka JPG - zmieniasz coś co w zamyśle jest gotowym produktem, RAW, to półprodukt, umożliwiający obrobkę w (niemal) dowolnym kierunku, bo zawiera nieporównywalnie szersze spektrum danych.
JPG to taki aparat natychmiastowy, Polaroid (czy Fuji Instax)
RAW to po prostu negatywowa klisza filmowa.
Mam nadzieję, że wiesz jak wygląda negatyw, i że on nie nadaję się do prezentowania zdjęć z wakacji? No chyba, że się go "wywoła" i przyniesie z labu odbitki. Wtedy już można pokazać rodzinie. No i takie odbitki mają nieporównywalnie lepszą jakość od tego co wypluwa z siebie aparat Polaroida
tiquet napisał/a:
Znacie może jakieś galerie/portale gdzie wrzuca się tylko zdjęcia bez obróbki komputerowej?
tiquet, sa i tacy co uwazaja, ze uzywanie wylacznie swiatla zastanego w jakis sposob ich nobilituje i czyni ich fotografie bardziej wyrafinowana od tej uprawianej przez osoby uzywajace sztucznego oswietlenia. a jesli chodzi o JPG i RAWy to stosunkowo niedawno ktos tu na forum twierdzil, ze robienie w JPG wymaga wiekszych umiejetnosci a RAWy to chodzenie na latwizne. no coz, kazdy ma prawo do wlasnej opinii i uprawiania fotografii tak, jak mu pasuje. ale ponownie, dopiero co kupiles aparat, to naprawde jeszcze nie czas na takie dyskusje. jesli temat RAWow jest dla ciebie taki drazliwy to rob w JPG, nic nie stoi na przeszkodzie. tylko pamietaj, ze jak w korpusie podkrecisz kontrast czy nasycenie to rowniez zdjecie "przerabiasz"
Nie uważacie, że to trochę bez sensu? Inwestowanie w sprzęt a zdjęcie i tak się obrabia.
Jak najbardziej z sensem. Zdjęcie się wywołuje, z aparatu wychodzi półprodukt, a sprzęt kupuje się lepszy po to, by ten materiał do dalszej obróbki był jak najlepszej jakości. Mnie osobiści nie interesuje co aparat wypluwa z siebie na poszczególnych ustawieniach JPG, każde zdjęcie które jest tego warte wywołuję wg. własnego smaku. Ba, czasem świadomie robię zdjęcia, które w JPG wprost z aparatu w ogóle nie nadawałyby się do oglądania, bo chodzi o to, by zarejestrować na nich konkretny przedział informacji, a dopiero odpowiednio wywołane z RAW-a zyskują swój właściwy kształt.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11