Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka na prezent.. POMOCY
Autor Wiadomość
Czarna206
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Lis, 2012   Lornetka na prezent.. POMOCY

Witam wszystkich..
Prosze o pomoc.. Chce sprezętować lornetke mężowi. Lornetka będzie używał zwyczajnych człowiek.. nie myśliwy ani astronom. A przedział cenowy to 500 zł.. Mam nadzieje że coś dobrego, uniwersalnego sie znajdzie.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 07 Lis, 2012   

Chodzi o zastosowania dzienne, jak rozumiem. Wycieczki itp? Są jakieś ograniczenia w rozmiarach?

septimanus79 
Bywalec

proponuję wybrać którąś z poniższych:
- Nikon Action Ex 8x40
- Nikon Action Ex 10x50
- Olympus 8x42 EXPS I
każda będzie dobrym wyborem.

Czarna206
[Usunięty]

Nie ma obostrzeń wymiarowych.. Dokładnie ma być na wycieczki itp..
Arek napisał/a:
Chodzi o zastosowania dzienne, jak rozumiem. Wycieczki itp? Są jakieś ograniczenia w rozmiarach?

Abs 
Optyczny

Obostrzenia zapewne narzuci życie. Miałem uniwersalną 10x50 i nie nadawała się na wycieczki - Nikon Ex był dla mnie ciężki i nieporęczny choć sprawdzał się przy domu.
Generalnie poleciłbym coś w klasie 10x42 lub 8x32. Moim zdaniem więcej frajdy sprawi ta pierwsza gdyż daje solidne powiększenie a jasność wystarczy nawet przy deficycie światła.
Za ok. 500zł polecałbym Olympusa 10x42 (wiele zalet choć małe pole), DO Titanium 10x42 i wbrew pozorom DO Forest II 10x42 (nieco gorsza optycznie od wymienionych - być może amator nie zauważyłby różnicy - ale mniejsza i lżejsza przy zachowaniu dobrego, ostrego obrazu)
Ostatnio zmieniony przez Abs Sro 07 Lis, 2012, w całości zmieniany 2 razy  

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Dobra suma, spory czas. Doberze będzie. :)
Do turystyki jestem za dachem. Vixen New Foresta 8x32 niestety kosztuje 800zł a to byłby mój numero uno.... Potem długo długo nic i Celestron Outland XL 8x42 lub 10x42 za ok. 450-500zł. Jest ładniejsza i lepsza mechanicznie i optycznie od DO Forest II.

Abs 
Optyczny

kivirovi napisał/a:
Dobra suma, spory czas. Doberze będzie. :)
...Celestron Outland XL 8x42 lub 10x42 za ok. 450-500zł. Jest ładniejsza i lepsza mechanicznie i optycznie od DO Forest II.

Outland LX - bo chyba o ten chodziło -jest obecnie prawie nieosiągalny. Outlanda (inny model) zdecydowanie nie polecam - to była jedna z najgorszych lornetek jakie miałem w ręce - piszę bo łatwo się pomylić a cena (ok. 300zł) kusząca. Jeszcze obraz z Celestrona Nature 10x42 jest do zaakceptowania ale tutaj przodem Forest II.

Chomsky 
Entuzjasta

septimanus79 napisał/a:
proponuję wybrać którąś z poniższych:
- Nikon Action Ex 8x40
- Nikon Action Ex 10x50
- Olympus 8x42 EXPS I
każda będzie dobrym wyborem.

Nosiłbyś to to na wycieczki?
Może raczej Vixen Atrek 8x32 za 499zł w sklepie Fotozakupu.pl. Mała 11x12x4.5cm lekka 390g. Dobra optycznie. Na tyle dobra, że żadne kloce porro nie są wcale lepsze do codziennego miłego podgladania przyrody. Solidnie zbudowana , nieprzemakalna.
Ciągle ta klocowate Nikony EX, z niewygodnymi muszlami, ważące kilo, na szyi jak u skazańca.
W świecie optyki zaszły w ostatnich latach naprawdę duże zmiany. Mąż Czarnej226 naprawdę nie potrzebuje specjalizowaniej WO10x50 z 1,6kg wagi, na statyw, do obserwacji astronomicznych. Tylko coś fajnego i dobrego. Kloce leżą w szafach i się kurzą. Entuzjazmu do ich noszenia nie starcza na długo (wyjątkiem sa zastosowania profesjonalne lub hobbystyczne).
P.s. nie wywołuję żadnej sprzeczki bynajmniej. Wiem, duże jest dobre. Duże porro kochamy wszyscy i żałujemy, że paskudne dachówki ( ponoć przejściowa moda) wypierają kochane porro, to skandal. Ale nie chcę by małżonek naszej koleżanki Czarnej226 dostał skoliozy kręgów szyjnych, tylko by pokochał obserwacje. Dla Czarnej polecam Olympusika 8x25 WPII. Rewelka, dla pięknych kobiet wręcz biżuteria optyczna. Moja żona zabrała mi go na drugim wspólnym spacerze.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Outland LX 42mm jest jak najbardziej dostępny, 8x32 niestety wymarł. Też nie polecam noszenia EXów porro, ze względu na masę i wymiary, choć to ogólnie dobre lornetki.

septimanus79 
Bywalec

moim zdaniem, w cenie do 500 zł tylko lornetki porro dadzą obraz w pełni satysfakcjonującej jakości i dlatego takie zaproponowałem. Z pewnością lornetka 10x50 nie jest dobrym wyborem na długie ( > 3h ) spacery ale 8x40 już jak najbardziej. Tanie lornetki dachowe o obiektywach 25 mm to sprzęt do permanentnego noszenia przy sobie ale o obrazie pozostawiającym jednak nieco do życzenia.

Chomsky 
Entuzjasta

septimanus79 napisał/a:
moim zdaniem, w cenie do 500 zł tylko lornetki porro dadzą obraz w pełni satysfakcjonującej jakości i dlatego takie zaproponowałem. Z pewnością lornetka 10x50 nie jest dobrym wyborem na długie ( > 3h ) spacery ale 8x40 już jak najbardziej. Tanie lornetki dachowe o obiektywach 25 mm to sprzęt do permanentnego noszenia przy sobie ale o obrazie pozostawiającym jednak nieco do życzenia.

Masz rację, ale zapomnij na chwilę o cudownych chwilach z dobrą Już mały i zgrabny Vixen New Foresta 8v32 i ciężka optyką. Weź Vixena Atreka 8x32 popatrz i powiedz co mu dolega??
Zapomnisz o Nikonie 8x40EX, który klocem jest, ot troszke mniejszym.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Czw 08 Lis, 2012   

Vixen Atrek 8x32 to ciekawa propozycja choć dla początkującego obserwatora często lepszą opcja jest powiększenie 10x sensowne przy aperturze ok. 40mm. Oczywiście to dość indywidualna sprawa czy lepiej lżejsza 8x czy cięższa lornetka ale dająca większe zbliżenie. Ja osobiście "wychowałem się" na lornetce 8x30 ale bardzo polubiłem 10x42 a tą pierwszą zastąpiłem kieszonkową 8x25.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 08 Lis, 2012   

Wcale nie wzbraniałbym się przez Nikonem Action EX 8x40, a nawet przed 7x35 EX.

Atrek 8x32 jest przeciętny. Małe pole widzenia nie zachęca do zakupu. Zresztą to klon Fujinona, którego testowaliśmy:
http://www.optyczne.pl/in...etki&test_l=180

Jeśli jest szansa na zwiększenie kwoty, to podobnie jak koledzy sugerowałbym Vixena New Foresta.

goornik 
Optyczny

Wysłany: Pią 09 Lis, 2012   

Jeśli do ceny możemy dodać 100 zł, to w zasięgu pojawia się jeszcze Nikon Prostaff7 8x42.
Baaaardzo fajna lornetka, która w plebiscycie czytelników optyczne.pl zdobyła tytuł lornetki roku

Czarna206
[Usunięty]

Wysłany: Sro 14 Lis, 2012   Re: Lornetka na prezent.. POMOCY

Nie wiem czy dobrze robie. Ale ma dwa typy.
NIKON EX 8x40
NIKON VII 10-22x50.
Albo coś tańszego NIKON VII 8x40

Odpowiedz do tematu