Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 07 Lis, 2012
Rozterki systemowe - Canon 5d vs Pentax k-30
Autor Wiadomość
Okoniasty 
Nowy

Wysłany: Sro 07 Lis, 2012   Rozterki systemowe - Canon 5d vs Pentax k-30

Witam

Od pewnego czasu zastanawiam się nad zmianą systemu (obecnie pentax) na canona 5d mark 1
Zastanawiam się czy faktycznie odczuję róźnicę.
W pentaxie przeszkadza mi słaba współpraca z flashem i słaby af, brak pełnej klatki.
Za to mam mały zgrabny korpusik ze stabilizacją matrycy i mikrolegulacją AF, lepszym ISO i DR.
Aparat potrzebuję głównie do portretu, zdjęć dziecka, no i czasem ślub/wesele mam czasem zapytanie, które jak narazie przez niedostatek sprzętowy odrzucam - a może warto by było spróbować swoich sił.

I tu pojawiła się myśl aby dokupić do obecnego sprzętu (Pentax k-x, tamron 17-50, samyang 85/1,4, metz 48 i kilka innych "szpejów") drugi lepszy korpus (k-30) + sigma 30/1.4, lub sprzedać to co mam i kupić używanego canona 5d z przebiegiem do około 50000 (to rozwiązanie polecają mi koledzy ślubniacy).
W przypadku oferty ślubnej jestem w stanie porzyczyć sobie drugi zapasowy korpus na początek (mam kilku znajomych canoniarzy).

Na początek zastanawiam się nad 5d + tamron 28-75 + canon 85/1.8 + yongnuo 565 EX (w sumie liczyłem że zamknę się w cenie 5000-6000 tys)
Dużymi plusami w kolejności za 5d są dla mała GO przy szerokim kącie, tania i dobra 85 z af(obecnie używam samyanga - świetny obrazek, ale manual daje w kość), duży wizjer, ilość osprzętu i pewność marki
Co myślicie, warto?

Reklama

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sro 07 Lis, 2012   

Chyba zastanowiłbym się nad jeszcze inną opcją, bo jeżeli szukasz lepszego af-u to stara piatka + tamron 28-75 raczej Cie nie powali szybkością.
Może w tym budżecie rozważ nikona d7000, wiem że to nie FF ale cóż czasem trzeba godzić się na kompromis ze wzgledu na finanse.

Okoniasty 
Nowy

AF, jesli by nie był gorszy niż w Pentaksie i T17-50 to ujdzie. Zmiana systemu i wymiana crop na crop odpada.

kozidron
[Usunięty]

Okoniasty napisał/a:
AF, jesli by nie był gorszy niż w Pentaksie i T17-50 to ujdzie. Zmiana systemu i wymiana crop na crop odpada.

Okoniasty ale zdajesz sobie sprawę, że przy takim podejściu nie zyskujesz na jakości, mam na mysli dobrą matryce aps-c vs 5d1

Okoniasty 
Nowy

No właśnie dlatego mam taki dylemat.
Wiem, że 5d to stara puszka, gorsze ISO,DR.
Zysk głównie jest w postaci małej GO, no i tej 85/1.8 z AF.
Przesiadka na cropa nikona z pentaxa z czysto ekonomicznych względów nie jest dla mnie opłacalna, bo tracę na sprzedaży obecnego systemu.
Jakbym miał fundusze na d700 to nie zastanawiałbym się ani chwili.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Okoniasty, kup sobie 55mm z AF-em i będziesz miał prawie to samo, co tania 85-tka na starym klonkrze. 5D ma gorszy AF od współczesnych Pentaksów, a do tego kiepską, jak na współczesne wymagania jakość obrazka. Pełna klatka, to żaden atut w tej sytuacji.

Sunders 

Okoniasty napisał/a:
AF, jesli by nie był gorszy niż w Pentaksie i T17-50 to ujdzie.

Nie porównywałem bezpośrednio, ale chyba jest trochę gorszy. :sad:

Okoniasty napisał/a:
pojawiła się myśl aby dokupić do obecnego sprzętu (Pentax k-x, tamron 17-50, samyang 85/1,4, metz 48 i kilka innych "szpejów") drugi lepszy korpus (k-30) + sigma 30/1.4

Jeśli miałbyś dokupować drugi lepszy korpus, to IMO tylko k-5.

kozidron
[Usunięty]

Okoniasty napisał/a:
Zysk głównie jest w postaci małej GO, no i tej 85/1.8 z AF.

Taki zysk byłby dla mnie wątpliwy, gdybyś jeszcze miał jakąś szklarnie pod tego canona mógłbym to nazwać zyskiem ale tak to mam wątpliwości.

Okoniasty 
Nowy

jaad75, Może masz racje, dodatkowo k-30 ma focus-peaking co myślę iż pozwoliłoby mi się bardziej plubić z moim samyangiem.

Sunders 

Okoniasty napisał/a:
k-30 ma focus-peaking co myślę iż pozwoliłoby mi się bardziej plubić z moim samyangiem

Używanie tego zestawu komercyjnie na ślubach/weselach wydaje mi się problematyczne.

Okoniasty 
Nowy

Sunders napisał/a:
Okoniasty napisał/a:
k-30 ma focus-peaking co myślę iż pozwoliłoby mi się bardziej plubić z moim samyangiem

Używanie tego zestawu komercyjnie na ślubach/weselach wydaje mi się problematyczne.

Ten zestaw raczej na plener, ślub, wesele - tamron 17-50 na 1 korpusie, na drugim sigma 30/1.4. Tak sobie to jakoś widzę...

dcs
[Usunięty]

Okoniasty,

Na używanego 5D MkII nie stać cię?
/-ze względu na możliwość pożyczenia drugiego Canona [to może i jakiś szkiełek na początku] i wspomnianej taniej 85/1.8/

Okoniasty 
Nowy

5D MkII to już trochę, za drogo, mam małe dziecko (żonka na wychowawczym), powoli z żoną zaczynamy dojrzewać do budowy domu więc $$ są troszkę pod większa kontrolą. Jak bym miał pewność, że się zwróci (śluby) to bym brał, a takto ...

dcs
[Usunięty]

Okoniasty,

To K-5,
chyba że filmy -to K-30.

manolo
[Usunięty]

Wysłany: Nie 11 Lis, 2012   

zostań z tym co masz i czekaj (zbieraj) na FF Pentaxa

Odpowiedz do tematu