Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Następca wysłużonego Canon PowershotA520 - ciężki przypadek
Autor Wiadomość
AginaharijaR
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Lis, 2012   Następca wysłużonego Canon PowershotA520 - ciężki przypadek

Jestem posiadaczem aparatu Canon Powershot A520 i z racji że powoli nadchodzi kres jego funkcjonowania (problemy z nadawaniem poprawnej daty czy kłopoty z podłączeniem do komputera) a także z racji że brakuje mi w nim kilku funkcji chciałbym nabyć coś nowego. A raczej nowszego niekoniecznie ze sklepu, a nawet sprzęt z drugiej reki będzie lepszy bo tańszy.

Ale może po kolei. Znam zasady jakie panują na forach internetowych i wiem że powinienem zrobić mały research przed zadaniem pytania – i tak też zrobiłem (notabene jeśli sam jestem leśnikiem i ktoś przychodzi do mnie po poradę w sprawie lasu, to nie każę mu czytać wszystkich książek z których ja się uczyłem. Czasem, szczególnie w przypadkach „ciężkich pacjentów”, tłumaczę jak krowie na rowie, a jak widzę chęć i potencjał to naprowadzam. Czy można na to liczyć tutaj :) - Tak jestem nowy :P ). Jestem początkującym amatorem i nie chcę raczej robić bardzo profesjonalnych zdjęć, natomiast gdyby mogły tak wyglądać to byłoby fajnie :) Poczytałem różne artykuły, pogadałem z kilkoma znajomymi i poprzeglądałem różne strony. Dodatkowo zacząłem cykać zdjęcia i widzę czego mi brakuje w moim aparacie. No właśnie, czego? Lepszego zooma, szybszego działania, lepszego makra, nagrywania znośnych filmików, etc. Lepiej chyba zrobię jak opiszę czego potrzebuję.

Mój wymarzony aparat:
mały i lekki, tak abym nie musiał tachać wielkiej torby...
z dobrą matrycą (APS-C?), niekoniecznie dużomegapikselową
z dobrym zoomem (potrzebuję do zdjęć przyrody, czasem zwierze ciężko podejść)
tryby manualne (P, Tv, Av, M czy inne o ile są), automat nie podchodzi mi
normalne makro też byłoby miłe
nagrywanie filmików, jakieś HD byłoby fajne
możliwość łatwego dodawania notatek dźwiękowych, a nie przebijania się przez menu
pomocnik do panoram
opcja „HDR”
ręczne ustawienie balansu bieli

Oczywiście wiem że taki „cudak” albo nie istnieje albo jest niewspółmiernie do zastosowań drogi. Jestem w stanie niewielki rozmiar poświęcić na rzecz wielkość hybrydy.
Dużą matrycę chętnie bym zostawił, aczkolwiek może niekoniecznie aż taka duża. Czytałem coś o wielkości Trzy Czwarte(?).
Zoom wolałbym większy niż 4x. Myślę, że może niekoniecznie 20 ale jakieś naście byłoby miło. Do końca nie orientuję się o co chodzi z jasnością obiektywu, bardziej z tym jaki ma ona wpływ na moje, amatorskie zdjęcia...
Jak rozumiem takie tryby to już standard.
Makro raczej też jest wszędzie, chyba że o takim standardowym to lepiej nie pisać że jest...
Filmy czasem się przydają, boję się że dedykowany guzik będzie się „przypadkiem” odpalał w najmniej oczekiwanym momencie...
Notatki dźwiękowe to coś czego zacząłem ostatnio używać i używałbym częściej tylko wymaga to przejścia w tryb przeglądania, odpalenia menu, wybrania 3 opcji, przełączenia kolejnego guzika dwa czy trzy razy i dopiero można zacząć gadać. A może tak przy robieniu zdjęcia się da? I jeszcze jakiś skrót? A może nikt tego nie wykorzystuje tylko ja?
Taki pomocniko-składacz jest fajny ale umiem sam sobie z tym poradzić. Natomiast HDR jestem w stanie przehandlować na jakiś braketing. Ręczny balans bieli też sprzedam za jakieś w miarę życiowe predefiniowane ustawienia. Czy teraz uważacie, że da się coś ciekawego znaleźć i ze będzie to miało przyzwoitą cenę?

Z moich wyborów chciałem wejść w posiadania hybrydy Fujifilm S2500/2800/2950 albo Canona SX10/20/30 IS. Cena jest do przyjęcia ale chyba nie spełniają one warunku nr 2 czy notatek dźwiękowych.

Możecie mi coś podpowiedzieć? Jeśli wyjdzie na to że nie jest to takie proste to chyba zostanie przeżyć mi brak daty w aparacie i przekładać kartę do zewnętrznego czytnika :)

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sob 17 Lis, 2012   

AginaharijaR,

wpisz "notatek" w http://www.optyczne.pl/szukaj.html

komor 
Moderator

AginaharijaR, a jakiś budżet? Kompakty z matrycą APS-C czy nieco mniejszą raczej należą do kategorii premium. Cenowo też.

AginaharijaR
[Usunięty]

No właśnie tej ceny się obawiałem. Pewnie jak każdy chciałbym jak najtaniej, lecz jesłi mnie przekonasz/przekonacie, że warto dopłacić to będę musiał to mocno przemyśleć. Bo jak rozumiem jest duża różnica w jakości między matrycami?

Celowałem w coś używanego około 1000 zł. Jestem w stanie podnieść to o 50% jak będzie trzeba. Jeśli jednak okaże się, że mój budżet zostanie przekroczony to chyba zostanę przy standardowej matrycy dla kompaktu. Mam nadzieję, że wtedy nie będzie problemu z ceną :)

dcs
[Usunięty]

Do aps-c taki zoom /powyżej 4x/ jest bez sensu, poza tym straszna krowa.
Chyba ze dwa.

[ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 18:36 ]
AginaharijaR napisał/a:
Celowałem w coś używanego około 1000 zł. Jestem w stanie podnieść to o 50% jak będzie trzeba.

To bezlusterkowca z takim zoomem nie kupisz.

AginaharijaR
[Usunięty]

@dcs: Przejrzałem aparaty z wyszukiwania które mi podrzuciłeś.

Zainteresowałem się tymi Canonami Powershot G7 albo G10. Mają one większą matrycę niż normalnie (1/1,7 w stosunku do 1/2,25 czy innej) i sporo interesujących mnie funkcji (notatki, braketing, szkoda że mały zoom). Przeczytałem testy, przeszperałem alledrogo i nie jest tak źle. Może jednak macie inne zdanie na ich temat? Waszym zdaniem lepszy wybór niż poprzednie propozycje?

dcs
[Usunięty]

AginaharijaR,
nie wiem które jeszcze mają, ale ten ma http://www.nikon.pl/pl_PL...ce/coolpix-p510 notatki głosowe

[ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 19:15 ]
...i braketing

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Nie 18 Lis, 2012   

Ale swój 520 zatrzymaj , zawsze możesz mieć go w kieszeni. I makra łatwi się robi /tulejka + soczewka/, wymień tylko baterią podtrzymującą /w gnieździe pod gumą/.

Odpowiedz do tematu