Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon d5100 vs. Canon 550d vs. Pentax k-30 - turystyka+makro
Autor Wiadomość
WueN 
Bywalec

Wysłany: Pon 12 Lis, 2012   Nikon d5100 vs. Canon 550d vs. Pentax k-30 - turystyka+makro

To mój pierwszy wątek na forum więc na początek "Dzień dobry".

Szukam aparatu przede wszystkim do dokumentowania wypadów turystycznych, trochę na wyrost można powiedzieć, że outdoorowych, od czasu do czasu będę też go wykorzystywał do fotografowania obiektów muzealnych i filmowania "gadających głów". Nie wiem, czy to słuszna myśl, ale chyba chcę puszkę ze spacerzoomem i szeroką stałkę.
Rozważam kilka modeli/zestawów.

Nikon d5100/18-105 ED VR - przekonuje mnie jakość zdjęć i cena, ale martwią mnie informacje o chuchającym wizjerze i brak uszczelnienia korpusu, to w kontekście bywania w miejscach gdzie jest spore zapylenie albo wilgoć. No i chyba nie będę mógł poszaleć ze starymi obiektywami z gwintem m42.

Canon EOS 550D/18-135 IS - rozważam go jedynie przez to, że mam od kogo pożyczać kilka przyzwoitych obiektywów i lampę błyskową. No i obudowa jest już chyba uszczelniona, tak? Ale kolory na fotkach z dpreview wydały mi się jakieś blade.

Pentax K-30/18-135mm WR - gdyby nie cena - nie zastanawiałbym się chyba. Mogę go kupić za około 3300 PLN w Anglii (+ około 150 PLN za doręczenie), ewentualnie zestaw z obiektywami 18-55 i 50-200 za około 3100. Tak czy siak - przy tej opcji wyczerpuję, a nawet przekraczam budżet.

No i teraz zestaw pytań.
Czy warto zaryzykować, olać obiektywy m42 i Nikona d5100? Czy może jednak Canon? A może zaszaleć i kupić k-30? A może gdzieś mozna kupić pentaxa k-r z obiektywem 18-135 i w cenie poniżej 3000 PLN?

Reklama

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Pon 12 Lis, 2012   

WueN, ja tylko a propos Canona. Obudowa nie jest uszczelniona.
18-135 to przyzwoity spacerzoom do tych zastosowań co piszesz. Sam przez jakiś czas używałem i byłem dość miło zaskoczony, jest dość ostry (tylko niestety ciemny) i z solidną obudową jak na tą półkę cenową. Myśl o szerokiej stałce jest jak najbardziej trafna, szczególnie do wnętrz. Jaki budżet na tą stałkę?

komor 
Moderator

WueN napisał/a:
Nikon d5100 (…) martwią mnie informacje o chuchającym wizjerze

:?:

WueN napisał/a:
Canon EOS 550D (…) obudowa jest już chyba uszczelniona, tak?

Nie, w tej klasie cenowej nie ma mowy o szczelności, poza Pentaksem. :) Różnice między D5000/D5100 a 500D/550D/600D/650D są raczej kosmetyczne. Nieco lepiej uszczelnione są modele z półeczki wyżej, czyli 60D, D7000. Najlepsze uszczelnienia tutaj ma Pentax, którego przynajmniej teoretycznie można wrzucić pod kran. Oczywiście wymaga to też odpowiednio szczelnego obiektywu.

WueN 
Bywalec

Mój błąd. Zaufałem panu w sklepie, nie sprawdziłem u źródeł.
Budżet na stałkę nieokreślony, ale przy nikonie największy, przy k-30 - mikry, a jej zakup mocno odsunięty w czasie.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

WueN napisał/a:
Budżet na stałkę nieokreślony, ale przy nikonie największy, przy k-30 - mikry, a jej zakup mocno odsunięty w czasie.

Wydaje się, że najlepszym rozwiązaniem będzie jak zaczniesz z takim standardowym szkiełkiem z dużym zakresem. Później zobaczysz czego Ci brakuje. Jaki system, poczytaj, przejrzyj dostępne szkła w każdym i podejmij decyzję.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

WueN napisał/a:
przy k-30 - mikry

Mimo to kup k30.

jaad75 
Klub Pierdzieli

WueN napisał/a:
Pentax K-30/18-135mm WR
Nie polecam tego szkła - jest raczej słabej jakości (albo wyjątkowo często można na kiepskie egzemplarze trafić) i sporo za drogie, a jego jedyne zalety to WR i dość szybki silnik. Pomijając już, że w ogóle nie polecam rozpoczynania zabawy w fotografię od tego typu obiektywów... Jak już, to zacznij od któregoś (16)17-50/2.8 lub ostatecznie Sigmy 17-70/2.8-4.
WueN napisał/a:
A może gdzieś mozna kupić pentaxa k-r
K-r nie jest uszczelniany, a do tego K-30 jest zdecydowanie lepszy pod każdym względem.

dcs
[Usunięty]

WueN,

Do K-30 kup Sigmę 17-70/2.8-4 lub Sigmę 18-125 OS,
a najlepiej Pentax K-30 + 18-55 + 55-300 kit.

WueN 
Bywalec

Chciałem uniknąć targania zbędnego balastu, dlatego myślałem raczej o spacerzoomie, dlatego zestaw 18-55/55-300/coś szerokiego to raczej ostateczność. Większa sigma wydaje się fajna, kusi dobrymi opiniami nawet ta jeszcze większa - 18-200, ale mam obawy o trwałość.

dcs
[Usunięty]

WueN,

Zestaw Pentax K-30 + 18-55 + 55-300 ma dobrą cenę.

Wojmistrz 
Obserwator

Jeśli chodzi o body, to po przeczytaniu kilku recenzji, testów, porównaniu parametrów itd itd, z tych trzech wybrał bym bez wahania K-30. Niestety nie wypowiem się co do szkieł do Pentaxa bo po prostu ich nie znam.

jaad75 
Klub Pierdzieli

WueN napisał/a:
Większa sigma wydaje się fajna, kusi dobrymi opiniami nawet ta jeszcze większa - 18-200, ale mam obawy o trwałość.
Zdecydowanie polecałbym jednak pozostać przy 17-70...

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Wto 13 Lis, 2012   

WueN napisał/a:
Chciałem uniknąć targania zbędnego balastu

To po co w ogóle lustrzanka? Są przecież mniejsze i lżejsze bezlusterkowce z wymienną optyką i różnej wielkości matrycami (w tym też APS-C).

WueN 
Bywalec

Wysłany: Sro 14 Lis, 2012   

Może to bez sensu, ale dość istotne wydaje mi się uszczelnienie korpusu, ale skoro to istotne, to może faktycznie kupię pena i 12-50 albo 14-150 i wystarczy. Tylko wizjera mi będzie mocno brakowało.

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Sro 14 Lis, 2012   

WueN napisał/a:
Tylko wizjera mi będzie mocno brakowało.

Przesada. Zazwyczaj to kwestia przyzwyczajenia. Do szybkich fotek, mi lepiej nawet, że mam wszystko na ekranie. Pozostaje tylko żywotność na baterii, dlatego dokupiłem dodatkową i nosze w kieszeni.
Wyobraź sobie mnie na spacerze :) Idę z dwójką dzieci. Półtoraroczną córkę mam w stelażu na plecach, a trzyletni synek idzie w szelkach, których "smycz" trzymam w lewej ręce. Da się? Da!
Ja noszę Olympusa E-PL1 z 14-42 na odpinanej cienkiej żyłce z oplotem i dopinam to do przerobionego paska od zegarka na prawym nadgarstku. Mam go praktycznie zawsze przy sobie wychodząc z domu. Normalnie sobie dynda, ale linka ma taką długość, że w jednym gestem łapię go w dłoń. Jedną ręką jestem w stanie go trzymać i wykonać praktycznie większość ustawień. Jedynie mam włączony autofokus.

Odpowiedz do tematu