Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon EOS 1100d lub Sony alpha 390 czy Canon EOS 550d?
Autor Wiadomość
angel87 
Nowy

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2012   Canon EOS 1100d lub Sony alpha 390 czy Canon EOS 550d?

Witajcie,

jestem początkującym amatorem, aparat głównie służy mi do robienia zdjęć podczas podróżowania.

Zastanawiam się na kupnem lustrzanki (kiedyś miałam analogową, z której pozostał mi obiektyw 28-80 mm, ale z tego co się zorientowałam w cyfrowym canonie będzie on działał, ale jakość będzie kiepska).

Początkowo chciałam kupić sony alpha 390 z zestawem dwóch obiektywów 18-55mm i 55-200 mm. Ale twierdziłam, że biorąc pod uwagę warunki w jakich będę użytkować aparat, zmiana obiektywów będzie dość uciążliwa. Poza tym z tego, co się orientuje ewentualne "akcesoria" do sony są dość drogie.

W chwili obecnej waham się między 1100d i 550d. Wiem, że ten drugi jest zdecydowanie lepszy, ale ja dopiero się będę próbowała rozwijać, nie wiem, czy się na pewno wciągnę. Czy jest sens w mojej sytuacji jednak inwestować w lepszy sprzęt? W przyszłości planowałabym pewnie zakup obiektywu Canon EF-S 18-135mm f/3,5-5,6 IS, wydaje mi się on być najbardziej uniwersalny.

Zastanawiam się jeszcze ewentualnie nad kupnem czegoś używanego, ale kompletnie nie mam pojęcia co by to miało być (może 450d), ale boję się żeby kupując "używkę" nie wpuścić się w jakiś kanał.

Będę wdzięczna za pomoc.

Reklama

siosio 
Maniak

Wysłany: Nie 15 Kwi, 2012   

Jak masz kasę to kup 550D. Zawsze możesz odsprzedać jak się "nie wciągniesz". 1100D jest bardzo plastikowy i ma słabą matrycę. W dodatku korpus 550D jest jeszcze made in Japan...

28-80 będzie ci chodził nie gorzej jak na analogu - będziesz miał na nim jednak inne pole widzenia. Przy cyfrówkach Aps-c mnoży się zakres ogniskowych w Canonie o 1,59 - stracisz więc uniwersalność w tym obiektywie (zacznie brakować szerokiego kąta).

angel87 
Nowy

Cytat:
28-80 będzie ci chodził nie gorzej jak na analogu - będziesz miał na nim jednak inne pole widzenia. Przy cyfrówkach Aps-c mnoży się zakres ogniskowych w Canonie o 1,59 - stracisz więc uniwersalność w tym obiektywie (zacznie brakować szerokiego kąta)

Rozumiem 28-80 mm po przemnożeniu może mi się przydać ewentualnie do większych zbliżeń, ale będzie jakby mniej obejmował, jeśli chodzi o kadr? Sorry za pewnie głupie pytanie, ale muszę sobie to jakoś zobrazować :oops:

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

angel87, no - to będzie jakieś 45 - 130. Zobrazuj sobie na np. takim symulatorze .

lotofag 
Optyczny

siosio napisał/a:

28-80 będzie ci chodził nie gorzej jak na analogu

Niestety, najprawdopodobniej "głupi" EF-S 18-55 da lepszą jakość i przy tym sensowniejszy krótki koniec pod APS-C.
siosio napisał/a:

- będziesz miał na nim jednak inne pole widzenia. Przy cyfrówkach Aps-c mnoży się zakres ogniskowych w Canonie o 1,59 - stracisz więc uniwersalność w tym obiektywie (zacznie brakować szerokiego kąta).

I po co po raz kolejny serwować jakieś historyjki o "przemnażaniu" ;)
Ogniskowa to ogniskowa i tyle, ona się nie zmienia i jest fizyczną cechą obiektywu (pomijam tu niuanse typu "szkła makro" czy delikatne zmiany przy ogniskowaniu).
Zmieni się za to kąt widzenia, zależnie od wielkości detektora (matrycy) w korpusie.
Obiektyw 28-80mm pochodzi z czasów używania filmu o wielkości klatki 36x24mm, matryca APS-C używana w puszkach o których mowa w tym temacie jest mniejsza, więc żeby uzyskać podobny zakres kątów widzenia trzeba użyć krószych ogniskowych - stąd współczesny typowy obiektyw z zestawu handlowego to 18-55mm.
A to całe "przemnażanie" i "ekwiwalenty ogniskowych" to próba odniesienia się do królującego przez dziesięciolecia "standardu" 36x24mm - jak ktoś był przyzwyczajony do kątów widzenia z FF, to mógł sobie w ten sposób zobrazować co otrzyma na APS-C.

angel87 
Nowy

Cytat:
Jak masz kasę to kup 550D. Zawsze możesz odsprzedać jak się "nie wciągniesz".

Wiesz wydać kasę to nie sztuka. Nie chcę po prostu dokonać nierozsądnego wyboru.

Czyli z mnożeniem ogniskowych daję sobie spokój :mrgreen:

Byłam obejrzeć 550D... przeraża mnie ten aparat, ma tyle funkcji że nie wiem jak ja to ogarnę :mrgreen:

ophiuchus 
Optyczny

angel87, zawsze możesz poratować się instrukcją obsługi ;) a podstawowy zakres funkcji nie zmienił się w zasadzie odkąd aparaty zaczęły mieć możliwość zmiany czasu naświetlania i wartości przysłony ;) wystarczy przełączyć kółko trybów na M i będziesz miała prawie to samo co w starym dobrym Zenicie :P

lotofag 
Optyczny

angel87 napisał/a:

Byłam obejrzeć 550D... przeraża mnie ten aparat, ma tyle funkcji że nie wiem jak ja to ogarnę :mrgreen:

Tak z ciekawości, co to za funkcje?
Ekspozycję ustawia się tak samo od kilkudziesięciu lat, tylko manipulatory i ich umiejscowienie się zmieniało. Jest trochę ustawień, które robi się raz i zapomina. Reszta to zwykle "wodotryski" w rodzaju "programów tematycznych" itp. A znajdzie się parę rzeczy, które mogą być istotne, a dostęp w korpusach pokroju 550D jest akurat utrudniony :mrgreen: I za to płacimy więcej w bardziej zaawansowanych zabawkach.

angel87 
Nowy

Mam w planie bardzo skrupulatnie przestudiować instrukcję obsługi, bez tego to chyba jedynie potrafiłam włączyć i wyłączyć aparat i pstryknąć fotkę na auto :mrgreen:

Wiem, że nie lubicie na tym forum sony, ale co powiecie jeszcze o aplhie 390? Czytałam, że ma lepszą matrycę on canona 1100 D. Może alternatywą pomiędzy 1100D, a 550D byłaby właśnie alpha. Może wtedy skusiłabym się na tą z dwoma obiektywami jednak... Na swoje nieszczęście weszłam na ten symulator...

[ Dodano: Nie 15 Kwi, 2012 19:25 ]
Lotofag może źle się wyraziłam chodzi właśnie o dostęp do różnych funkcji. Np. na manualu nie umiałam przejść z czasu naświetlania do przysłony. Babka w sklepie też tego nie potrafiła :mrgreen: Ale to mnie akuratnie nie dziwi, bo jak się jednego sprzedawcy zapytałam czy aparat ma funkcję samoczyszczenia matrycy, to odpowiedział mi, że ekranik można sobie chusteczką przetrzeć :mrgreen:

lotofag 
Optyczny

angel87 napisał/a:

Wiem, że nie lubicie na tym forum sony, ale co powiecie jeszcze o aplhie 390? Czytałam, że ma lepszą matrycę on canona 1100 D.

Jeśli A390 ma tę samą matrycę co A350, to raczej nie bardzo można powiedzieć o niej "lepsza"... Co innego np. A580, ale to chyba nie ten budżet.

angel87 
Nowy

Mój budżet to max. 2500 zł...

Ale generalnie a390 chyba lepiej wypada od 1100d?

lotofag 
Optyczny

No to w tym budżecie zdecydowanie wolałbym to: http://www.ceneo.pl/12026819

Czyli Nikon D5100 w zestawie z 18-55/3.5-5.6 VR

To mniej więcej ta sama półka co Canony xxxD, a do tego świetna 16Mpix matryca Sony znana z D7000, K-5 czy NEX-5n... Oczywiście o ile zechce się to wykorzystać ;)

angel87 
Nowy

Ja już chyba podjęłam decyzję na 90% biorę eosa 550d, zwłaszcza, że znalazłam za 2300 zł (zawsze to 200 zł na drugi obiektyw :wink: ).

[ Dodano: Sro 18 Kwi, 2012 18:34 ]
Dziękuję wszystkim za pomoc i poświęcony czas. Kupiłam 550d. Mam nadzieję, że będę zadowolona :mrgreen:

papilotka 
Nowy

Wysłany: Czw 22 Lis, 2012   

Witam
Ja także zastanawiam się nad kupnem Canona 550d. Jestem amatorką. Do tej pory używałam kompaktu Sony H7, teraz chciałabym mieć lepszą jakość zdjęć z podróży.
Zależy mi także by cena korpusu z obiektywem nie wyniosła więcej niż ok 3000 zł.
Znalazłam 550d z 2 obiektywami 18-55 mm IS + 55-250 mm IS za 2800 zł.
Myślicie, że to dobry wybór? Czy możecie polecić coś lepszego w podobnej cenie?

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wysłany: Czw 22 Lis, 2012   

A35 +18-55
http://www.mixelectronics...057?wyprzedaz=1
prawie nowy 55-200 dorwiesz na allegro za ~400 zł i zostanie jeszcze tysiak
dokup 50/1.7 (~450 zł) albo 35/1.8 i lampę błyskową albo statyw

[ Dodano: Czw 22 Lis, 2012 23:12 ]
względnie zestaw A65 z wbudowanym geotagowaniem zdjęć za pomocą GPS (skoro lubisz podróżować)
http://klubkm.pl/forum/showthread.php?t=45751

Odpowiedz do tematu