Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy są może na forum osoby które miały możliwość dłużej pobawić się ww. lornetkami? Do tej pory znalazłem tylko oględne opinie, bardziej o samym producencie niż tych konkretnych modelach.
Miałem kiedyś w rękach 10x42 w starej, zielonej wersji i wydała mi się fajna, dużo lepsza od starej DO Forest ale tylko w zamkniętej hali targowej. Przeznaczeniem lornetek była by obserwacja przyrody/polowanie, mniejsza w ciągu dnia i do zmierzchu a większa w nocy.
W testach na portalu, lornetki wyższych serii Minoxa mają transmisję 87-92%, zastanawiam się jak BV mogą wypadać pod tym względem.
Z innych lornetek ze średniej półki, nocą w lesie miałem okazje patrzeć przez Eschenbacha Trophy 8x56 (cena podobna do Minox'ów), i prawdę powiedziawszy może i był jaśniejszy od Tento 7x50 ale różnicy nie nazwał bym przepaścią...
Byłbym bardzo wdzięczny jakby użytkownicy się wypowiedzieli, zwłaszcza w sprawie 8x56.
Zielonego BV 42 też widziałem i jest o niebo lepszy od DOFII. Minox nie był mistrzem jasności oceniam go na ok. 80%, był za to ładniejszy i lepiej wykonany. Obstawiam, że optycznie Vixen New Foresta będzie znacznie lepsza. To nowa seria, więc trudniej oszacować trwałość.
Wysłany: Wto 27 Lis, 2012
Z 8x56 w rozsądnej cenie poleciłbym trzy: DO Titanium Roh jako wersję zgrabną, DO Titanium ED - opcja wydajna oraz Nikon Monarch - przykład sprawdzonej światowej marki. Minoxa nie znam ale przypuszczam, że to poziom zbliżony do Nikona.
DO ROH też oglądałem ale w zamkniętym pomieszczeniu, Minoxa BV 8x56 biorę pod uwagę głównie ze względu na możliwość okazyjnego zakupu, inaczej będę szukał jakiegoś porro z indywidualną regulacją ostrości na noc np. Vortex Hurricane 7x50 lub DO Extreme 7x50 jak już koledzy z optyczne.pl je przetestują
Patrząc na suche parametry to pole widzenia nie zachwyca, ale np. odległość źrenicy 23 mm dla mnie okularnika też jest istotna, no i 30 lat gwarancji...
Napisałem maila do Minoxa z pytaniem o transmisję w tych dwóch lornetkach, jeśli odpiszą postaram się zamieścić odpowiedź na forum.
Porro o jakim piszesz będzie optycznie znacznie lepsze od BV. WO ED zrobiło na mnie bardzo dobre wrazenie, podobnie jak Extreme jest jednak bardzo ciężkie. Za to dobrze leży w dłoni. Jakościowo, jest to lornetka na lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10