Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Temat wałkowany pewnie miliony razy ale i ja napiszę...
Poszukuję lornetki, która używana będzie w dzień rzadko kiedy wieczorem.
Chciałbym ją raz na jakiś czas zabrać w plecaku na jakiś wypad. Lubię również zerkać na samoloty które lecą 4000-5000m nad domem. Ale tak ogólnie to będzie jak na gospodarstwie. Moje doświadczenie z lornetkami skończyły się jakieś 15-20 lat temu z zabawką z gazety "Kaczor Donald"
Mój budżet to okolice 300-400zł lub jakby była oferta z Alledrogo Pay to wezmę tak do 800-900. Zastanawiałem się nad:
-Delta Optical Discovery 10x50
-Bushnell legacy 10x50 WP - znajomy z SCS ma taką na służbie i sobie chwali
-Delta Optical Forest II 10x50
-Pentax SP 10x50 WP
-Nikon Aculon A211 10x50
-Olympus 10x50 S
-Pentax Jupiter 10x50
-Fomei Classis 10x50
Tak wiem wygląda to jakbym się uparł na 10x50 ale słyszałem że to jest najbardziej uniwersalny zestaw.
Za wszystkie porady serdecznie dziękuję 😁
Wysłany: Pon 27 Mar, 2023
Niuton96, jeżeli lornetka będzie używana rzadko wieczorami, to po co 10x50, lepiej sprawdzi się 10x42, w postaci dachówki. Mniejsza, lżejsza, bardziej mobilniejsza. W cenie jaką możesz dać, kup sobie Delta Forest II 10x42, która będzie lepsza od tych, które wymieniłeś.
Lepsza pod względem budowy, obudowy, mechaniki i optyki, do tego ma największe pole widzenia, co nie jest bez znaczenia w obserwacjach. W granicach 700 zł kupisz. Na pewno, jest to lornetka, która przetrzyma dłużej, tamte, wymienione przez Ciebie.
PS. DO Forest 10x50 jest słaba optycznie, słabsza od 10x42, więc ją raczej odpuść.
Ostatnio zmieniony przez Jan55 Pon 27 Mar, 2023, w całości zmieniany 1 raz
Tak wiem wygląda to jakbym się uparł na 10x50 ale słyszałem że to jest najbardziej uniwersalny zestaw.
To prawda, jest uniwersalna, ale to oznacza na dzień i na noc, a w nocy na jasne obiekty jak Księżyc, ale i na mgławice. Skoro nocne zastosowania Cię nie interesują, to nie ma sensu wozić tego na wycieczki w dzień. Lepiej mniejsza, 42 lub nawet 32 mm. Powiększenie 10x ok skoro te samoloty. Moim zdaniem lepiej coś klasy 10x42. Modeli nie doradzę, bo nie znam w tym budżecie.
Mam taką i potwierdzam wszystko, co napisał Jan55.
A co do ew. zakupu na raty, to nie chce mi się wierzyć, że żaden sklep nie oferuje tej formy płatności za nowe egzemplarze. Warto sprawdzić.
@Kot72: Tak głęboko nie analizowałem. Spróbuję porównać za dnia do Bushnella Forge 10x42 i wtedy coś więcej będę mógł powiedzieć. Na razie tylko przekonałem się że kiedy patrzę przez jakąkolwiek lornetkę bez okularów, to widzę i wyraźniej i jakby trochę szerzej niż mając na nosie okulary, więc taka ocena "na oko" może być nieco złudna, zwłaszcza w przypadku okularnika.
Wysłany: Wto 28 Mar, 2023
Soniak10, Kot72, powinna mieć około 6,6*, co jest bdb wynikiem, jak na 10x42. Pole ciut większe od pola Nitro 10x36, które ma 6,4*. Porównywałem obie 1:1. Nie mniej jednak, kolego Soniak, sprawdź z Forge.
DO Forest II 8-10x42, są naprawdę niezłymi lornetkami, zwłaszcza w pułapie cenowym do 1000 zł.
Na razie tylko przekonałem się że kiedy patrzę przez jakąkolwiek lornetkę bez okularów, to widzę i wyraźniej i jakby trochę szerzej niż mając na nosie okulary
Ja mam podobnie…tzn. rzeczywiste pole widzenia w okularach i bez jest takie samo, ale bez okularów wszystko jest ciut większe i tym samym pole (koło widoczne przez lornetkę) ma większą średnicę. Jestem krótkowidzem i myślę, że dalekowidz może mieć odwrotnie. Niedawno, kolega z wadą +9 pisał o tym, że gdy patrzy przez lornetkę w okularach to oglądane obiekty są większe niż przy patrzeniu bez okularów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11