Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw obiektywów do d7000 na początek
Autor Wiadomość
evertras 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Lis, 2012   Zestaw obiektywów do d7000 na początek

Witam!

W najbliższym czasie mam zamiar zakupić swoją pierwszą lustrzankę. Wybór padł na nikona d7000. Chciałbym do niego dobrać jakieś obiektywy, ale problem polega na tym, że nie wiem jeszcze co dokładnie chcę fotografować, więc muszą być one uniwersalne. Na pewno interesuje mnie fotografia krajobrazowa oraz sport/ruch, także filmy. Fotografią portretową jestem mniej zainteresowany, ale na pewno dobrze byłoby coś pstryknąć do rodzinnego albumu.

Proszę zatem o propozycje co wybrać bo możliwości w kwocie do 2tyś. zł jest kilka, a nie chcę popełnić jakiegoś fotograficznego fopaux :)

Moja propozycja:
Sigma 18-50 mm f/2.8-4.5 AF DC + Nikon 55-300 mm f/4,5-5,6G AF-S DX ED VR

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pią 30 Lis, 2012   

zamiast tej sigmy lepiej wez tego d7000 w kicie z 18-105, taniej cie wyniesie niz gdybys mial go kupowac osobno a to fajne szklo na poczatek jak sie jeszcze nie wie, co sie chce fotografowac. latwo go rowniez pozniej odsprzedac bez wiekszej straty

dcs
[Usunięty]

evertras,

D7000 kup w kicie z 18-55
+
używaną Sigmę 50-150/2.8 II ( albo nową ) -taką http://allegro.pl/sigma-5...2835300195.html *

*wiem, że drugi raz dziś linkuję ten sklep

[ Dodano: Pią 30 Lis, 2012 20:06 ]
wersji 70-200 /bez OS/ nie da się już nowej kupić /nie widzę/, a 50-150 i 70-200 z OS są drogie. -ostatnia szansa na tanie f/2.8 z HSM/SWM

evertras 
Nowy

Używka nie wchodzi w grę bo biorę na raty. Czy 150mm wystarczy do robienia zdjęć na obiektach sportowych otwartych, gdzie odległość od zawodników jest większa niż na halach zamkniętych ?

dcs
[Usunięty]

evertras,

Może nie wystarczyć.

Pozostaje Nikkor 55-300mm -ale ciemny. W dzień powinno wystarczyć, ale przy sztucznym oświetleniu stadionu -nie. Będziesz musiał /ty, albo Auto/ podbijać czułość.

-Jakie imprezy sportowe?

evertras 
Nowy

dcs napisał/a:
-Jakie imprezy sportowe?

Głównie futbol amerykański i rugby. Czasem piłka nożna.

dcs
[Usunięty]

evertras,

Budżet zmusza do dużych kompromisów.
Weź D7000 z 18-55 i 55-300.

evertras 
Nowy

Wysłany: Sob 01 Gru, 2012   

A co powiecie na połączenie:

http://www.euromega.pl/pr..._IF__Nikon.html

http://www.euromega.pl/pr...USD__Nikon.html

Wychodzi drożej, ale jeśli warto to mógłbym tyle dołożyć...

mozer 
bo Pentax

evertras, na początek fajny zestaw. Tylko ten pierwszy tamron to taki obiektyw najwyżej na parę lat - konstrukcyjnie jest badziewny.

moronica 

evertras, fajnie by bylo wyhaczyc ten obiektyw w dobrej cenie, do sportu jak znalazl. do d7000 dodaja 18-55VR za grosze wiec moim zdaniem opcja do rozwazenia

siosio 
Maniak

Wysłany: Nie 02 Gru, 2012   

Fajny zestaw D7000 z 18-105 plus statyw z głowicą kulową oraz torba są w Fotojokerze na sklepach za 3999. Do tego możesz zamówić za 1088zł (w e-fotojoker) obiektyw 55-300 (na sklepie jest droższy) i razem wszystko zakupić na miejscu - oczywiście raty też można wziąć - z tego co się orientuje mają teraz oprocentowanie 7,5% przy 10 ratach w Sygma Bank.

Za 2 tysiące trudno o coś lepszego.... Ewentualnie ta sigma jak się upierasz.

evertras 
Nowy

Wysłany: Sro 05 Gru, 2012   

Witam ponownie.

Cały czas czytam i czytam i nie mogę się na nic zdecydować. Dotarło do mnie jednak, że za 2 tyś nie kupię kilku obiektywów (które posłużą mi przez kilka dobrych lat), a kupno statywu, plecaka i dodatkowych kart pamięci mogę odłożyć na te 2-3 miesiące.

W związku z tym chcę teraz kupić tylko d7000, jeden dobry obiektyw do krajobrazu i portretu oraz kartę pamięci 32GB. W związku z tym mam około 2800zł na sam obiektyw i teraz pytanie, który z poniższych będzie bardziej uniwersalny ? Mile widziane inne propozycje

Sigma 24-70 f/2.8 EX DG Macro

Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM

Czy opłaca się brać obiektyw z silnikiem jeżeli body go posiada ? Wiem, że te montowane w obiektywach są ciche i szybsze, ale czy przekłada się to na różnicę cenową ?

mozer 
bo Pentax

Wysłany: Sro 05 Gru, 2012   

evertras, ten drugi, bo da Ci szeroki kąt do krajobrazu. Z drugiej strony portret będzie lepszy na 70mm, ale do tego celu to i tak lepiej dokupić portertówkę, a póki co 50 mm się nada.

evertras 
Nowy

Wysłany: Pią 07 Gru, 2012   

Pewnie nie świadczy to o mnie zbyt dobrze, ale mija już tydzień odkąd planuję zakup, a ja wciąż nie wiem co wybrać :/ Zawsze jak utwierdzę się w przekonaniu co chcę kupić to potem znajduję inny obiektyw i wszystko od nowa. Jedynie stan mojej wiedzy teoretycznej się trochę podniósł, ale co mi z tego skoro nie mogę jeszcze robić zdjęć.

Mam do wydania na obiektywy te 3500zł. Chciałbym żeby pokryły jak największy zakres kątów, a jednocześnie każdy z osobna ma służyć co najmniej kilka lat, żebym nie musiał go wymieniać po paru miesiącach, bo będzie mnie ograniczał. Nie zależy mi już na spacerówkach. Nie widzę przeszkód w zmienianiu obiektywów więc zaczynam brać pod uwagę stałki.

1. Największy problem sprawiają obiektywy szerokokątne ponieważ albo dają zbyt mały kąt (po doliczeniu crop'a d7000), albo są za drogie :/. Jedyne co mi się udało znaleźć godnego uwagi to falcon 14mm f2.8 no ale.. dostępność praktycznie zerowa, a muszę wszystko kupić w jednym sklepie. Może zatem jakiś nikon 10mm f2.8 za około 900zł ?

2. Następnie coś standardowego czyli normalnie na pełną klatkę wziąłbym jakies 50mm, ale biorąc pod uwagę crop'a pozostaje mi nikon 35mm f2.8 af-s. Uważam to za trafny wybór do zdjęć rodzinnych. Jakieś uwagi ?

3. No i zostaje mi te 1800zł i orzech do zgryzienia. Z jednej strony wiem, że będę chciał bawić się w makro. Jest to na chwilę obecną jedna z najbardziej dostępnych dla mnie aktywności odnośnie fotografii. Można fotografować praktycznie wszystko w każdych warunkach. Problem polega na tym, że obiektyw do makro sporo kosztuje. Tamron 90mm dostanę za 1800zł natomiast nikona 105mm za 2700zł. Z drugiej jednak strony bardzo podobają mi się portrety. Tutaj mógłbym bez problemu zakupić nikona 85mm f1.8, ale chyba długo nie będę miał jeszcze odwagi i pewności siebie, żeby znaleźć modela/modelkę do portretów.

4. Na koniec zostaje jakieś tele do sportu, ale to sobie chyba daruję, bo tutaj na prawdę trzeba mieć już konkretny sprzęt i umiejętności.

Tak więc moja zabawa w fotografię może się skończyć szybciej niż myślałem, chyba że postawicie się w mojej sytuacji i wymyślicie dla mnie jakieś perpetuum mobile :)

Jeszcze raz przepraszam za zawracanie 4 liter co jest spowodowane tylko i wyłącznie moim niezdecydowaniem :/

moronica 

Wysłany: Pią 07 Gru, 2012   

evertras, nikkor 10mm 2.8 jest do bezlusterkowca a nie do lustrzanki

na twoim miejscu bym brala 18-55vr, 35/1.8, 50/1.8 i polowala na uzywanego 80-200/2.8 (nawet sie w sport bedziesz mogl pobawic). ta 50tke wez starsza wersje z pierscieniem przyslony to bedziesz ja mogl zamontowac odwrotnie przy pomocy pierscienia za kilka zl i bedziesz mial makro gdzies w okolicach 1:1 (z kompletem pierscieni bedzie to juz ok 2.5:1 a jak go podepniesz na koncu 80-200 to nawet 4:1). na razie nie wiesz, czy do tych krajobrazow bedzie ci koniecznie potrzebne cos szerszego niz 18mm

Odpowiedz do tematu