Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
4,500 zł Pomoc wyborze Nikona d90 czy d7000 oraz Obiektywy.
Autor Wiadomość
Adrian R. 
Nowy

Wysłany: Pon 01 Paź, 2012   4,500 zł Pomoc wyborze Nikona d90 czy d7000 oraz Obiektywy.

Witam Serdecznie.
Na samym początku informuje, że przeczytałem wiele tematów podobnego pokroju i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie.
Od roku walczę ze sobą, gdyż miałem kupować na początek d90 + 18-105 ale zostałem zmuszony ze wstrzymaniem się z zakupem aparatu,
Ceny poszły w dół, a wszystko już się poukładało....
Na Dzień dzisiejszy mam spokojnie do wydania 4,500 zł na sprzęt, aby zacząć rozwijać swoje upragnione hobby :)

Najbardziej lubię fotografować krajobrazy, portrety (typu cala osoba oraz 3/4 osoby i krajobraz), oraz w mniejszym stopniu macro.

Pytając się po ludziach prywatnie dostałem 2 opinie.
1. d90 + 18-105 , reszte kasy wydac na lampe,statyw,torbe, a po pol roku dokupic jakiegos manuala do zabawy oraz stalke np. 50 1,8
A na sam koniec dostalem moze i madre slowa..... d90 to bardzo dobry aparat ktory ma 12Mpix na ktorym duzo sie naucze, a d7000 i tak nie wykozystam, gdyz nie bede na nim zarabiał.

2. Opinia fotoreportera.... Nie cofaj sie i kup sobie d7000 a do tego 24-120 f4 tylko ze takie szkło około 4,000zł i nie będzie mnie stać na taki wydatek.

Sam nie wiem co robić z jednej strony kupil bym d90, ale nie wiem czy warto kupować nowy aparat który juz jest dobre 4 lata na rynku.
Bardziej bym stawiał na d7000 ze względu na nowsza generacje.

Które body wybrać oraz jaki obiektyw...

Będę bardzo wdzięczny za każdą opinie!

Reklama

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Pon 01 Paź, 2012   

24-120 f4 - bez sensu na format DX - bez szerokiego kata i ciemne

nie wiem co takiego jest w d7000 czego mialbys nie wykorzystac. jak chcesz sie bawic w manuale w przyszlosci to bedzie lepszy od d90 bo bedziesz mial z nim pomiar swiatla

Tutejszyn 
Optyczny

Gdyby rozwój techniki się zatrzymał, to swojego D90 zatrzymałbym po wsze czasy. Jakość jaką mi oferuje, jest wystarczająca i nigdy nie żałowałem, że kupiłem właśnie to, a nie coś innego. Jednak technika nie stoi w miejscu.. Myślę, że lepiej jest kupić nowe i mieć w tym większą radość, niż stare i potem wmawiać sobie, ze zrobiło się interes życia, a wieczorem szlochać w poduszkę. A więc skłaniałbym się bardziej do opcji 2, choć nie wiem, czy akurat z tym obiektywem.
Adrian R. napisał/a:
..Bardziej bym stawiał na d7000 ze względu na nowsza generacje..
Może lepiej posłuchać samego siebie :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Adrian R. napisał/a:
ale nie wiem czy warto kupować nowy aparat który juz jest dobre 4 lata na rynku.
Skoro robi zdjęcia - czemu nie? :)
Adrian R. napisał/a:
Bardziej bym stawiał na d7000 ze względu na nowsza generacje.
Lepszą matrycę, tyle że by tą lepszość wykorzystać trzeba się mocno wgryźć w RAWy. Inna strona medalu to to co już moronica wspominała - pełne wsparcie dla obiektywów Nikkor Ai. To duża zaleta, o ile się celuje w szkła starszej generacji...
Niewątpliwą zaletą jest też AF - pytanie jednak, czy będziesz miał potrzebę z niego korzystać, wszak ten z D90 wcale nie jest gorszy w typowych, amatorskich sytuacjach.

Tutejszyn 
Optyczny

Wybór między dobrym i dobrym. Co wybrać? Hobby to przyjemność, a przyjemność to (również) nowe zabawki :)

Adrian R. 
Nowy

Dokładnie tak jak mówisz Tutejszyn :)
A czy Obiektyw 18-105 VR z d7000 na początek było by dobrym wyjściem czy może coś z jaśniejszym szkłem ?

Ceny w FJ d90 + 18-105VR 2.888 d7000 + 18-105VR 3.999

Tutejszyn 
Optyczny

Adrian R., Myślę, że bardzo dobrym. Optycznie jest świetny. Ma plastikowy bagnet, jednak moim zdaniem, to problem bardziej psychiczny - nie bardzo ufamy plastikowi, niż rzeczywisty. Jeszcze nikt tu na forum nie napisał, że po latach używania ma luzy. Przynajmniej na nic takiego nie natrafiłem.
Można poszukać czegoś jaśniejszego.. Niestety droższego.

Adrian R. 
Nowy

Coś jaśniejszego... A np. co?
Nie ukrywam ze myślałem też o Tamron 17-50/2.8 ale pewny znajomy fotograf poinformował cyt. " Tamron to chała ,a 18-105 i Ci wystarczy na początek"

moronica 

Pomogła: 106 razy

Adrian R., do tego d7000 i 18-105 dokup sobie 35/1.8, tanie jasne i dobre szklo
tamrona nie nalezy skreslac tyle ze jest spory rozrzut jakosciowy 17-50, trzeba by w sklepie podpiac, sprawdzic czy trafia w punkt, czy pierscienie plynnie chodza

Fotoamor 
Rozmowny

Adrian R. napisał/a:
Coś jaśniejszego... A np. co?
Nie ukrywam ze myślałem też o Tamron 17-50/2.8 ale pewny znajomy fotograf poinformował cyt. " Tamron to chała ,a 18-105 i Ci wystarczy na początek"

moze popros tego fotografa, zeby pokazal wlasnorecznie robione zdjecia tym tamronem.
pewnie okaze sie , ze nie mial , nie ma i miec nie bedzie dopoki nie bedzie mial okazji zrobic nim zdjec.
Tamron to majstersztyk w zakresie mozliwosci optycznych , mechaniki i ceny. Optymalne optimum .

Adrian R. 
Nowy

Pewnie i masz racje. Duzo jest ludzi którzy nie mieli i nie maja czegoś lub nie maja pojęcia o czym a wypowiadając swoje zdanie mówią takie głupoty ze aż wstyd.

Siedzę, myślę i czytam opinie o Taron 17-50/2,8 i naprawdę są rożne.
A jest coś jeszcze godnego polecenia z jasnym szkłem za rozsądną cenę?
I jeszcze jedno jeśli nawet Tamron 17-50/2,8 to czy warto wtedy brać 18-105?

lotofag 
Optyczny

Adrian R. napisał/a:
pewny znajomy fotograf poinformował cyt. " Tamron to chała

Jeśli to ta sama osoba co "reporter" od 24-120, to traktuj go z przymróżeniem oka ;)
Oczywiście Fotoamor we wpisie nieco wyżej przesadza w drugą stronę.
Tak czy siak o T 17-50/2.8 napisano już tyle, że chyba nic nowego się nie wymyśli. Siądź, poczytaj i wyciągnij własne wnioski. Dobrze też byłoby iść do sklepu i samemu "przestrzelać" kilka egzemplarzy.

[ Dodano: Pon 01 Paź, 2012 19:24 ]
Adrian R. napisał/a:
I jeszcze jedno jeśli nawet Tamron 17-50/2,8 to czy warto wtedy brać 18-105?

Po co? Jeśli będzie Ci brakować dłuższych ogniskowych, to zaopatrujesz się w stosowny do swoich potrzeb i możliwości finansowych teleobiektyw. Wszak po to planujesz zakup aparatu z wymienną optyką, czy może się mylę? ;)

Sunders 

Adrian R. napisał/a:
myślę i czytam opinie o Taron 17-50/2,8 i naprawdę są rożne.
A jest coś jeszcze godnego polecenia z jasnym szkłem za rozsądną cenę?

Tak /Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM/, ale ta rozsądna cena jest dwa razy wyższa :smile:

[ Dodano: Pon 01 Paź, 2012 19:33 ]
Adrian R. napisał/a:
Pytając się po ludziach prywatnie dostałem 2 opinie.

IMO ta pierwsza opinia jest rozsądniejsza wyjąwszy radę dotyczącą zakupu manuala "do zabawy" z D90 i dygresję o zarabianiu :smile:

Adrian R. 
Nowy

Bardzo fajna ta Sigma ;)

To jeszcze zapytam w ten sposób, jakie powinienem mieć obiektywy - chodzi mi o 1 - 3 podstawowe na teraz do poszerzenia swoich umiejętności.
A następnie jakie powinienem mieć i dobrze byłoby gdybym je posiadał w przyszłości :)
Jeśli chodzi o przyszłość to już wiem ze będę chciał kupić sobie 85 1,8

Mam jeszcze pytanie o 2 obiektywy czym się w praktyce rożni 35 1,8 a 50 1,8 ?

Sunders 

Adrian R. napisał/a:
czym się w praktyce rożni 35 1,8 a 50 1,8 ?

Długością ogniskowej, a co się z tym wiąże kątem widzenia.

[ Dodano: Pon 01 Paź, 2012 21:38 ]
Adrian R. napisał/a:
jakie powinienem mieć obiektywy - chodzi mi o 1 - 3 podstawowe na teraz do poszerzenia swoich umiejętności

A co chcesz fotografować?

Odpowiedz do tematu