Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Otóż zainteresował mnie aparat CANON 1100d w czerwonej, limitowanej obudowie. Czy materiał z jakiego zbudowany jest ten model jest tak samo trwały jak w kolorze czarnym ? Miał ktoś z tym styczność, jak to się zachowuje przy użytkowaniu ? Czy ten czerwony kolor to tylko ściema i za miesiąc, dwa się wszystko wytrze. Odnośnie tego body, nie samego koloru warto zainwestować takie pieniądze? Jeśli możecie uzasadnijcie swoje opinie lub polećcie coś lepszego.
Jako, że nie jestem jeszcze obeznany tak bardzo w temacie, ale z fotografią miałem już styczność ( wciąż łapię bakcyla ) to te pytania kieruję do tych, co znają się na rzeczy, bądź użytkowali jw. Canona 1100d. Z góry dziękuję za odpowiedźi.
w1nt0r, Canon nic nie pisze o trwałości tego koloru, więc należy przyjąć, że będzie tak samo jak w przypadku czarnego odpowiednika. Generalnie nie powinno być problemu.
Z tego co gdzieś wyczytałem serię tę Canon wypuścił na rynek australijski, czy jestem nie na czasie i jest oficjalna polska dystrybucja?
P.S. Tj kolor buraczkowy a nie czerwony ale to może kobiety lepiej niech ocenią
w1nt0r, Canon nic nie pisze o trwałości tego koloru, więc należy przyjąć, że będzie tak samo jak w przypadku czarnego odpowiednika. Generalnie nie powinno być problemu.
Z tego co gdzieś wyczytałem serię tę Canon wypuścił na rynek australijski, czy jestem nie na czasie i jest oficjalna polska dystrybucja?
P.S. Tj kolor buraczkowy a nie czerwony ale to może kobiety lepiej niech ocenią
Wow, nie spodziewałem się aż tak szybkiej odpowiedzi za co dziękuję
Jakbym miał kupować canona (bo jeszcze się nie zdecydowałem jakie body kupić) to przeznaczam na obiektyw w granicach 1000 - 1500 zł. Przeznaczenie jakie fotki bym cykał ?
Chciałbym coś uniwersalnego : takiego, żeby zrobić w miarę konkretny (jak na amatora) portret, pyknąć coś w plenerze.
Oczywiście cudów nie ma, chyba, że za "niezłą sumkę". Zastanawiałem się nad ofertą Canona, a mianowicie 70-200 f4/L bez IS (bo chyba stabilizator na początek nie będzie mi aż tak bardzo brakować podczas robienia zdjęć. Tylko pytanie czy nie będzie za ciemny ? )
Jednakże priorytetem robienia zdjęć byłyby zdjęcia typu sporty ekstremalne, " czyli coś się dzieje "
w1nt0r, z jednej strony jako uniwersalne szkło dobrze byłoby zainwestować na początek w coś lepszego niż 18-55 dołączany do zestawu (chyba że kupujesz samo body to bordowe?).
W tej cenie Sigma 17-70 f2-4.0 byłaby całkiem niezłym rozwiązaniem jako podstawowe szkło do nauki. Daje niezły obrazek, solidnie zbudowana, HSM (szybki AF jednak z celnością bywa różnie, osobiście miałem okazję używać "celnej" sztuki i było bardzo dobrze).
Co do portretu to od biedy coś tam się da zrobić, ale przy takim świetle na wyższych ogniskowych będzie nie ta GO co trzeba. Tu trzeba czegoś jaśniejszego i jeżeli miałbyś 400pln do dorzucenia do portretu później to można się zaopatrzyć w plastykową 50tkę/f1.8
I dochodzimy do deseru, czyli tego co tygryski lubią najbardziej. 70-200 do sportów (poza halą sportową) będzie dobrym wyborem. Do dynamicznych ujęć w IS raczej nie warto inwestować, bo tam albo używamy bardzo krótkich czasów migawki, albo krótkich do dynamicznych ujęć z rozmyciem tła (np: rajdy). Mam to szkiełko i sobie chwalę, zresztą każdy wie, że optycznie jest świetnie a i cena przystępna.
P.S. Nawet swoją sztukę 70-200 tu ostatnio wystawiłem na sprzedaż, jednak nie znalazł się chętny. Teraz sobie jednak myślę, że mimo że się ostatnio kurzy to zostanie w plecaczku
Warto jeszcze poczekać na opinię pentax'owców i nikonowców
Zaraz przyjdzie taki jaad, to zobaczymy co powie
Aha przyjdzie jeszcze taki muzyk, co Ci poleci stałki za 15 tys. pln, także wiesz ... (muzyku oczywiście jak zawsze żarty )
Ja wiem, że wszyscy uważają, że jest to niemal cudo za te pieniądze, ale ja mam zgoła inne doświadczenia. W moim egzemplarzu owszem, obrazek jest ładny, ale celność AF jest tak do kitu, że doprowadza mnie to do frustracji. Może po prostu miałem pecha...
Ja bym jednak zbierał na 50/1.4.
Każdy tak w końcu robi, ale jak budżet ograniczony, to w międzyczasie można nabyć (ewentualna mała strata). A później jakie doświadczenia osobiste w porównaniu tego traktora do USM, HSM i innych
Hmm, za 15 tyś. to nawet bym nie otworzył linka żeby pooglądać
No nie wiem, mam dylemat, wolę dostać wszystko na talerzu, spisaliście się dobrze, ale chyba ze mną jest coś nie tak i ciągle myślę, to czy to, a może to ?
Wiadomo, nie ma super uniwersalnego obiektywu. Trzeba mieć przynajmniej dwa
Tak, więc powiedzieliście chyba wszystko na temat polecanych obiektywów, czekamy na następne opinie <dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi >
W tym budżecie możesz się też przyjrzeć C18-135. Wiem, że to oklepany temat ale na początek nie jest to zły wybór, chociaż wspomniana sigma imo lepsza.
Powyżej sigmę nieco upiększyłem, więc uprzedzam co niektórych oczywiście 2.8-4.0
Tak po prawdzie to naprawdę zastanawiam się co do BODY. Ten 1100d "bordowy" zwrócił moją uwagę chyba pod względem koloru ( spokojnie, orientacje mam jak na faceta przystało ), bo dużo osób twierdzi, że jest babski. W swojej karierze miałem nikona 80d, potem zapragnąłem pogrzebać w ofercie Canona i na "szybkiego" dostałem 550d w przystępnej cenie, jednakże niedługo potem okazało się, że skazany byłem na baaardzo długi pobyt w szpitalu, a że kuzyn się zaraził wraz ze mną fotografią stwierdziłem, że mu 550tkę odsprzedam, bo i tak wszystko uniemożliwiało mi robienie zdjęć w plenerze i tak zostałem z niczym. Kiedy wszystko wydaję się być dobrze postanowiłem wznowić moje zainteresowania
Więc na razie głowa boli od rozmyślenia co i jak i za ile
Wspominając Sigmę 17-70/2.8-4.0 miałeś na myśli jako " w zastępstwie" za coś lepszego niż KITa ? i do tego np 18-135mm ? Ceny na Allegro strasznie się wahają co do tego obiektywu między 800PLN do nawet 1499PLN, jakbym miał zapłacić za niego 1500 PLN, to już chyba lepiej byłoby dopłacić i kupić 70-200 ?
w1nt0r, trochę nie ogarniam Twojego posta. S17-70 albo 18-135 - oba nie mają sensu.
70-200 to zupełnie inne ogniskowe, więc trudno się tu wypowiadać, czy do niego "lepiej dopłacić".
w1nt0r, ogarnij się
S17-70 + docelowo do sportów 70-200.
Ewentualnie C18-135 + 70-200.
Za mozerem, jednoczesne 17-70 i 18-135 to dublowanie ogniskowych. Trzeba wybrać jeden
Jeżeli piszesz o wahaniach cenowych sigmy, to zwróć uwagę, że są dwie wersje, jedna ze światłem 2.8-4.5, druga nowsza 2.8-4.0. Nowsza wersja nówka to koszt rzędu 1600pln. Chyba, że mówisz o używkach.
P.S. 550D byłoby lepsze niż 1100D. Ma lepszą matrycę i jeżeli interesują Cię filmy to full hd z wystarczającą ilością kl/s.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11