Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 07 Gru, 2012 Do walki stanęły RX100 ,EX2f ,p7700 który wygra zależy od Wa
Zastanawiam się nad kupnem kompaktu -modele jak w temacie , każdy ma coś za i przeciw.
Priorytetem przy zakupie
-jakość zdjęć w każdych warunkach( RX100 większa matryca ale EX2f jaśniejszy obiektyw)
-jak najmniejsza głębia ostrości
-długi zoom ( tu wygrywa P7700)
Proszę o poradę i sugestie może zdążę przed świętami
-
-
EX2f ma też 24 mm na szerokim kącie, a to spora różnica w stosunku do 28 mm. Ja jednak teraz polecałbym zdecydowanie EX1 za 880 zł. Bardzo dobra jakość obrazu jak na kompakt, zresztą mam taki na codzień do dyspozycji.
Wybrał bym RX100 ponieważ:
- posiada dużą matrycę;
- posiada więcej pikseli;
- posiada największy zakres ISO;
- jest najlżejszy;
- najmniejszy po wyłączeniu;
- posiada dobrą baterię;
- możliwość wykorzystania 2 standardów kart pamięci;
- świetny wyświetlacz.
Przysłoną może nie powala, ale też niema co szaleć z GO przy dużej ogniskowej.
"Długi zoom", domyślam się, że chodzi ci o nie gabaryty, a długość ogniskowej, też w tym przypadku jest do obejścia. Posiadając lepszej jakości matrycę zrobisz dokładniejsze zdjęcie, a wielkość samego zdjęcia czyli do 20mpx, pozwoli ci wykadrować w byle programie graficznym odpowiednie ujęcie, co powinno być dość zbliżone do tego co uzyskał być przez większą ogniskową, a mniejsze zdjęcie.
Dziękuję za odpowiedzi .Bliżej jestem RX100 ale EX2f dalej kusi jasnym obiektywem , odchylanym ekranem ....ach co za czasy żeby był tylko 1 nie było by problemu.
Ach zapomniałem dopisać tak ważnego argumentu za RX100:
- matryca 3:2
Ja robię fotki RAW+JPG. Często klepię jakieś zdjęcia i od razu drukuję jak leci z jpeg'ów, a dopiero co ciekawsze wywołuję ręcznie, jak trzeba obrabiam i drukuję na A3. Z lustrzankami nie mam problemu bo to standard, ale kompakty czy bezlustrowca z jakich korzystam mam ustawione na 3:2 - to jednak standard papieru
Proponowałbym rozpatrzenie jeszcze Canona G1 X. Uważam, że przy wysokim ISO ten aparat robi najlepsze zdjęcia.
Czego w nim na pewno nie ma, to płytkiej GO i długiego zooma (ale za to ma najlepszą optykę z tej, porównywanej grupy)
Jest też jak na kompakt duży i ciężki (ale jest solidnie zrobiony).
Łatwa obsługa.
Dobry, ruchomy ekran wyświetlacza.
A co z mechaniką wysuwu obiektywu, z czasem "nie obwiśnie"?
Słowa Szabli odczytuję w ten sposób, że rozrzut jakościowy jest dość spory. Jest zatem szansa, że po chwili przebierania powinno się trafić na dobrą sztukę
Ciężko poprzebierać na Allegro. W sklepach też raczej nie trzymają tak drogich aparatów w dużej ilości. I zawsze zostaje wątpliwość czy "ten typ tak ma", czy też ta sztuka jest wadliwa. Raczej wątpię w możliwość przetestowania 3 aparatów i wybrania najlepszego, bo to trzeba zgrać zdjęcia z tych trzech, obejrzeć na ekranie komputera, wrócić i kupić. Który sprzedawca na to pójdzie?
Tak z innej beczki. Przy zakupach broni, każdy egzemplarz jest dostarczany z tarczką po testowym przestrzelaniu w fabryce. Ciekawe czemu tego nie robią w fotografii. Uważam, że aparaty od klasy D800 i 5D wzwyż powinny być dostarczane z samplami tablicy testowej, wykonanych w podanych warunkach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11