Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
bylem juz przekonany do nikkora af-s micro 85mm za ok 1600zl ale ostatnio wpadl mi w oko obiektyw Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro za ok 1450zl dodatkowo kupujac go moglbym sprzedac nikkora 18-105mm i oszczedzilbym jakies 700-800zl i pytanie czy robil ktos sigma zdjecia makro? przedmioty, robaki itd? jak makro w sigmie ma sie do makro w nikkorze 85mm?
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 11 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz
bylem juz przekonany do nikkora af-s micro 85mm za ok 1600zl ale ostatnio wpadl mi w oko obiektyw Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro za ok 1450zl dodatkowo kupujac go moglbym sprzedac nikkora 18-105mm i oszczedzilbym jakies 700-800zl i pytanie czy robil ktos sigma zdjecia makro? przedmioty, robaki itd? jak makro w sigmie ma sie do makro w nikkorze 85mm?
Nie każde szkło z makro w nazwie jest szkłem makro
Porównaj sobie skale odszkodowania.
Kolego adrianek32, takie makro z zooma to prawie jak nie makro. Ten proponowany obiektyw obiektyw Sigmy ma skalę odwzorowania od 1:2.3 do 1:2.7 i odległość ostrzenia od 20 do 22 cm w zależności od ogniskowej. Stałki zazwyczaj i w tym przypadku nie jest inaczej, mają skalę odwzorowania 1:1, a ten Nikor ostrzy od 28,6cm. Jak to rozumieć?
Po pierwsze czym dalej od obiektu fotografowanego w przypadku np owadów, tym większe szanse, że taki nie ucieknie. No i skalę odwzorowania najlepiej rozumieć jako coś takiego (nie jest tak dokładnie, ale prawie ). Jeśli robal ma np 10 mm i siedzi na liściu, to i na matrycy zajmie 10cm, czyli będzie prawie na połowie zdjęcia, a w skali 1:2.7, na matrycy będzie jako 3,7cm, czyli zaledwie kilkanaście % zdjęcia.
Jeśli robal ma np 10 mm i siedzi na liściu, to i na matrycy zajmie 10cm, czyli będzie prawie na połowie zdjęcia, a w skali 1:2.7, na matrycy będzie jako 3,7cm, czyli zaledwie kilkanaście % zdjęcia.
Lol, no rzeczywiście się walnąłem z jednostką. Oczywiście miało być 10mm i 3.7mm zamiast 10cm i 3.7cm.
Tekst poprawiony:
napisał/a:
Po pierwsze czym dalej od obiektu fotografowanego w przypadku np owadów, tym większe szanse, że taki nie ucieknie. No i skalę odwzorowania najlepiej rozumieć jako coś takiego (nie jest tak dokładnie, ale prawie ). Jeśli robal ma np 10 mm i siedzi na liściu, to i na matrycy zajmie 10mm, czyli będzie prawie na połowie zdjęcia, a w skali 1:2.7, na matrycy będzie jako 3,7mm, czyli zaledwie kilkanaście % zdjęcia.
Makro robię Sigmą 150/2.8 + 68mm w pierścieniach z przeniesieniem.
adrianek32, Sigma 17-70 nie jest pełnoprawnym obiektywem makro. To dobry obiektyw wycieczkowy, którym strzelisz i widoczek, i portrecik i jakieś makro, ale skala odwzorowania nie jest duża, jak już koledzy napisali. Do kwiatków styknie, do prawdziwego makro robaczków – nie. Mając już w plecaku 18-105 moim zdaniem nie ma sensu zamieniać jej na Sigmę, ale rozejrzeć się za prawdziwym obiektywem makro (może być i Nikkor 85), albo Raynoxem, jak radzi Hijax.
Ja bym na twoim miejscu pod tego 50/1,8 albo 18-105 podpiął jakiekolwiek pierścienie pośrednie z przeniesieniem ustawień i byłbyś znacznie szczęśliwszy. np takie coś (nie sugeruj się sztuką/ceną, po prostu wybrałem pierwszy lepszy link)
dzięki panowie tak myslałem ze ta sigma to z nazwy tylko makro i ze ma taka funkcje bo tez patrzylem na max powiekszenie tejze sigmy wiec szkoda zachodu co do pierscieni mam jakies z przeniesiem automatyki chyba firmy Delta i sa w miare ok ale myslalem nad typowym obiektywem do makro ale moze sobie dam spokoj jak mam te pierscienie moze jakiejs super klasy nie sa ale mocuja sie bez problemow i automatyke przenosza
[ Dodano: Wto 11 Gru, 2012 13:47 ]
p.s. widze ze zdania sa podzielone, pod ktory najlepiej podpinac pierscienie 50/1,8 jest jasny tamte ciemniejsze ale mozna bawic sie zoomem
Zależy na czym ci będzie się lepiej pracowało. Mi na Sigmie 50/1.4 z kompletem nie pracuje się wcale. Z 36mm jest całkiem fajnie, ale za blisko muszę podejść. Jak już pisałem jak używam Sigmy 150/2.8 z kompletem pierścieni i daje mi to skalę 1.45:1 więc jestem bardzo zadowolony i jestem kawał od owada - nie uciekają
Nawet jeśli kupisz dedykowany obiektyw makro, to z nie rozstaniesz się z pierścieniami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11