Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Eye-Fi + NAS
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 31 Mar, 2013   Eye-Fi + NAS

Zastanawiam się nad przesiadką na mały domowy serwer plików (NAS) z RAID1, ale szukam takiego, który obsługuje karty Eye-Fi i to kilka. Używam kilku modeli kart: Eye-Fi Pro x2 oraz Eye-Fi Share Video i oba typy posiadają funkcję wysyłania danych prze ftp. Niestety nie miałem okazji tego testować. Nie zależy mi na super szybkości, ale nie wiem czy ładować się np w Netgear ReadyNas Duo v2 RND2000 czy wystarczy np DLink ShareCenter Pulse DNS-320 i da się go zestawić do ściągania danych z karty (koniecznie do osobnych folderów). Macie jakieś doświadczenia z taka konfiguracją?

Reklama

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Nie 31 Mar, 2013   

zrobisz to nawet na windowsie xp na starym kompie typu
http://allegro.pl/kompute...3120192467.html

sorry ale nie wiem jakiej pojemnosci dyski wykryje plyta w tym kompie :sad:

Wracajac do twojego pytania to DLink ShareCenter Pulse DNS-320 z teggo co mi wiadomo nie ma lacznosci bezprzewodowej.

A tu jak na winxp zainstalowac armowy serwer ftp
http://www.home-network-h...ftp-server.html

Wojmistrz 
Obserwator

lvl3ha, czytaj między wierszami :)
Kod:
Zastanawiam się nad przesiadką na mały domowy serwer plików
W oparciu o PC, to mam teraz i uwierz, postawienie Windowsa z apache np krasnala nie stanowi problemu. Jeśli dowalisz do tego Eye-Fi Center to niestety stabilność robi się zerowa, szybkość beznadziejna i spada z każdym dniem, a o konfiguracji DLNA i innych mediów zapomnij. Albo licencje albo brak zaufania do twórcy programów. Trochę lepiej na Linuxie, ale niestety nie opanowałem go na tyle dobrze by się odpowiednio zabezpieczyć.
To ma być podpięte na 1000Mbps w gigowy router i mam o tym zapomnieć. Taki jest sens kupowania NAS. Nie wspomnę o głośności pracy i poborze prądu.

Co do łączności bezprzewodowej... hymm nie znam żadnego modelu NAS z WiFi, o ile to miałeś na myśli.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Nie rozumiem za bardzo twojego pytania kolego. Masz karty Eye-Fi i chcesz je wkładać do NAS i zrzucać z nich zdjęcia ?
Czy chcesz to zrobić tak. Pracujesz w miejscu "A" gdzie masz dostęp do neta przez WiFi i cykasz foty, które są wysyłane na serwer FTP, ten serwer FTP jest postawiony na NASie np. u ciebie w domu(miejsce B)?
NASów z WiFi jest od groma i jeszcze troche...
Jeżeli chodzi Ci o coś takiego jak napisałem w drugim przykładzie. To wystarczy ze znajdziesz NASa z możliwością postawienia na nim FTP i dobrą konfiguracją.
Co do ściągania do osobnych folderów, to zależy jaką scieżke dla FTP podasz w ustawieniach na karcie i w jaki sposób serwer FTP "pokaże" karcie folder gdzie może wrzucić foty/video.
Nie wiem jakie masz wymagania, ale postawienie a-la NASa na PC nie jest takie złe(zależy własnie od wymagań i portfela). Ja u siebie mam w domu coś takiego zrobione z 4 letniego laptopa, padła w nim matryca. Więc sprzedac sie nie opłacało. Wrzuciłem sobie FreeNAS + 3 dyski i tyle, pobór mocy 40W i coś w rodzaju UPS, bo przecież w lapku mam baterie i podczas zaniku napięcia z sieci system się zamyka.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

matys napisał/a:
Masz karty Eye-Fi i chcesz je wkładać do NAS i zrzucać z nich zdjęcia ?
Nie - skonfigurować karty tak by zrzucaly na NASa.

Mam takie dysk w domu, który obsługuje WINS i FTP. Bez problemu da się łączyć na niego nawet z Internetu, oczywiście o ile na routerze jest otwarty port dla FTP (bo mój dysk jest wpięty w wew sieci i ma prywatny IP). To czy NAS ma czy ie ma WiFi nie ma znaczenia. Podsumowując, jeśli NAS obsługuje FTP i na kartach da się wpisać adres IP i nazwę użytkownika / hasło to powinno hulać bez problemu.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Tak na Eye-Fi da sie ustawić FTP jaki potrzbujemy. Jakby kolega nie wiedział jak zrobić tutaj jest opisane:
http://support.eye.fi/sof...-an-ftp-server/

Aha i taka mała podpowiedź. Jak chcesz żeby z danej karty wrzucało, na odpowiedni folder, na serwerze to w miejscu gdzie podajesz URL serwera dopisz ten folder np:
"ftp://twoj_serwer/zdjecia"
"ftp://twoj_serwer/video"
Wtedy na twoim FTP tworzysz foldery "zdeicia" i "video" udostępniasz je jakiemuś użytkownikowi(twoim kartą Eye-fi) i przypisujesz uprawnienia do modyfikacji.

Tak dokładnie, czy NAS ma WiFi czy nie to jest bez znaczenia, jedyna różnica jest taka, ze jak bedziesz siedzial w miejscu gdzie masz NAS z WiFi to pójdzie ci po LAN a nie po WAN.

Wojmistrz 
Obserwator

matys, jeśli modeli NAS działających na więcej niż jednym dysku z WiFi jest tak wiele jak piszesz, to podaj mi proszę model chociaż 1, najlepiej w cenie do 100 funtów :) i jeszcze z auto mirroringiem i hotswap'owymi kieszeniami jak to jest w wymienionym Netgerze.
Samo władowanie fotek z Eye-Fi do NAS to połowa sukcesu. Chodzi o to by były one potem widoczne przez DLNA. Kolejny problem to że nie z każdym serwerem FTP się lubią. Dla przykładu z CesarFTP jest lipa.
Jakie mam wymaganie? Robię zdjęcie i ma się ono znaleźć bezpiecznie na serwerze. Mam mieć możliwość obejrzeć je na TV/telefonie/Xboxie po kilku sekundach od zrobienia i po przyjściu np do kompa, móc je obrobić. Do tego jeszcze chcę by fotka kiedy zrobię ją np na ulicy, znalazła się w moim domu na serwerze np przez telefon, tak, by jeśli za chwilę stracę aparat, to pozostaną mi fotki u mnie na serwerze.
Teraz działa to średnio. Mam to na 2-letnim lapku (bez matrycy :smile: ) z auto backupem na FreeAgenta (Seagate). Ciągle coś się dzieje, ciągle któraś usługa wiesza się, bo Windows po prostu nie radzi sobie z takimi zastosowaniami.

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Widzę, że jestes ogarniety i wiesz o co biega. Ale windows.. windows... sam widzisz jak działa. Dedykowane oprogramowanie będzie lepsze.
Wojmistrz napisał/a:
jeśli modeli NAS działających na więcej niż jednym dysku z WiFi jest tak wiele jak piszesz, to podaj mi proszę model chociaż 1, najlepiej w cenie do 100 funtów i jeszcze z auto mirroringiem i hotswap'owymi kieszeniami jak to jest w wymienionym Netgerze.

To jest to, o co pytałem zależy jakie masz wymagania i jaki portfel wiec do 100f raczej można o WiFi zapomnieć. Tak jak sam zauważyłeś windows jest do du*y bo nie mozna na niego liczyć w 100% wiec albo zbuduj cos na wspomnianym przeze mnie np. FreeNAS albo kup takiego NASa który da ci odpowiednio szeroką game ustawień(ftp,dlna,cron). Ja swojego pierwszego "NAS" miałem na starym ubuntu i ustawiłem sobie tak, że jak padało napięcie to wysyłał mi emaila z informacją, dla niektórych to jest dobra "pie*dołka" bo np wtedy wiesz że musisz bardziej uważać na swoj aparat ;)
Niektóre NAS nawet po 1k pln maja serwer ftp i wyobraź sobie ze możesz tylko jednego użytkownika utworzyć który ma do niego dostęp, albo DLNA w nich pozwala tylko na podpięcie jednego urządzenia w jednym czasie, to jest dopiero gówno. Ale producent napisze "tak tak oczywiscie wszystko ekstra".
Co do Netgeara, to nigdy raczej nie trafiły im się buble z tej firmy, mowie tutaj o zastosowaniach domowych takich jak ten przykład. Zawsze miały rozbudowane możliwości konfiguracji, nawet tanie routery po 50zl potrafiły zaskakiwać i po wgraniu np odpowiedniego firmware z droższego routera zaczynały chodzic jako AP, bridge itp.
Takie suche opisy na stronach zawsze fajnie wyglądaja, najlepiej sciagnij sobie instrukcje do tych NASów które cie interesują, przeczytaj, zobacz co sie da skonfigurować, czego nie. Wtedy przynajmniej trochę poczujesz jakbyś go miał u siebie w domu ;)

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Pon 01 Kwi, 2013   

hijax_pl napisał/a:
(bo mój dysk jest wpięty w wew sieci i ma prywatny IP)

To nie ma znaczenia czy masz wewnetrzne czy zewnetrzne ip (kwesia systemu i latwosci konfiguracji).

Wojmistrz napisał/a:
to podaj mi proszę model chociaż 1

Synology DS213air

Wojmistrz a moze povbawil bys sie jakas wersja Live CD (wspomniany FreeNAS jest tym czego szukasz)

Wojmistrz 
Obserwator

Podoba mi się opis tego DS213air na jednej ze stron w necie, a końca 2012 roku:
Kod:
debiutant zdecydowanie wyróżniający się z grupy – dwudyskowy model DS213air, który jako pierwszy zapewnia bezprzewodową komunikację
Dodając jeszcze cenę - ODPADA.
Cóż jak dla mnie WiFi w NAS to zazwyczaj samobójstwo, ale jak kto woli. Pewnie pojawi się więcej takich modeli z czasem.

Większość modeli NAS stoi na Debianie albo innych tworach opartych na jądrze linuxa. Miłe w konfiguracji, stabilne i dość bezpieczne. Ja nie mam już czasu na zabawy i myślenie czy coś zadziała czy nie. Muszę kupić, postawić, wsadzić 2x 3TB i "zapomnieć", że to istnieje :)
Nie chce mi się dłużej kombinować i walczyć zarówno ze sprzętem jak i z żoną "no jak to wygląda". Wspomnianego RND2000 v2 Duo + 2x 3TB Western Digital AV-GP można złożyć poniżej 270 funtów. Liczyłem, że dam radę jeszcze uszczuplić ten koszt o 40-50 funtów kupując tańsze pudło, żeby starczyło mi na nieco lepszy UPS.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lvl3ha napisał/a:
To nie ma znaczenia czy masz wewnetrzne czy zewnetrzne ip (kwesia systemu i latwosci konfiguracji).
Takie dyski z reguły stawia się w wewnętrznej sieci, a nie zawsze router ma możliwość otwarcia portów tak by FTP nie działa pasywnie. Swoją drogą - jaki tryb FTP można skonfigurować na EyeFi?

lvl3ha 
Rozmowny

hijax_pl mialem na mysli cos takiego raczej
http://engineering.oregon...ng/personal/7/1

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Wto 02 Kwi, 2013   

Tylko ze taki rodzaj "tunelingu" musi obsłużyć maszyna na której jest serwer i klient a nie zawsze się to da uzyskać. Wiec najlepszym i powszechnie stosowanym rozwiązaniem jest przekierowanie portów na routerze. 99% routerów to obsługuje i myślę ze kolega ma do tego dostęp skoro router stoi w domu.

Jeszcze jedna sprawa mi sie nasunęła odnośnie DLNA i NAS. Producent napisał ze ten NAS ma DLNA, ale 1.6GHz + 256Mb RAM ...mowi ci to cos? Spróbuj teraz z niego np: puścić streaming dwóch różynch filmów w FHD na rożne urządzenia w jednym czasie, sieć oczywiscie w domu podoła(1Gbps) ale myślisz ze NAS da rade ? Nawet biorąc pod uwage RAM(NAS) + bufor odtwarzacza = może być za mało

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Wto 02 Kwi, 2013   

hijax_pl napisał/a:
jaki tryb FTP można skonfigurować na EyeFi?

to co znalazlem
Kod:
http://forums.eye.fi/viewtopic.php?f=18&t=3012

Agryppa 
Nowy

Wysłany: Czw 12 Gru, 2013   Może się jeszcze przyda :)

Dopiero znalazłem ten wątek, sam mam kartę Eye-Fi Pro X2 i NAS Synology, upload zdjęć przez FTP działa bardzo dobrze (sprawnie i szybko). Konfigurację opisałem tutaj. Można stworzyć oddzielne definicje dla JPG, RAW i filmów (czyli lecą do różnych katalogów).

Odpowiedz do tematu