Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zestaw do nauki dla początkującego. Budżet 4-5 tys. zł
Autor Wiadomość
2_dollar
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Gru, 2012   Zestaw do nauki dla początkującego. Budżet 4-5 tys. zł

Cześć.

Nazywam się Maciek. Proszę Was o poradę w sprawie zakupu lustrzanki cyfrowej z obiektywem/-ami. Budżet to od 4 do 5,5 tys. złotych. Chodzi mi o sprzęt nowy, z gwarancją.

Sprzęt ma mi służyć do nauki robienia zdjęć podczas:

- pielęgnacji nadwozia samochodu w garażu podziemnym zarówno z zewnątrz (woskowanie i polerowanie lakieru auta, itd.), jak i wewnątrz (deska rozdzielcza cała fotografowana z tylnej kanapy, detale tej deski, itd.). Fotografowanie poszczególnych elementów (np. błotnika, emblematów) przed i po zabiegu z bardzo bliska, jak również całego samochodu z odległości maksymalnie kilku metrów,
- mycia samochodu na działce w lecie podczas słonecznej pogody, robienia mu zdjęć z kilku do kilkunastu metrów kiedy stoi na tle np. zieleni itp,
- wycieczek do muzeów motoryzacyjnych, na wystawy samochodowe,
- wycieczek krajoznawczych,
- gal boksu i MMA (hale sportowe). Robienie zdjęć z kilku metrów będąc przy ringu, jak również komuś na pamiątkę będąc na widowni w dalszych rzędach.

Nie mam doświadczenia. To ma być mój pierwszy sprzęt.

Z góry bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Nie 16 Gru, 2012   

Nie masz dziewczyny?
:razz:

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Nie wiem czy jest sens kupować do tego lustrzankę i tyle wydawać. Na początek kup jakiś zaawansowany kompakt z pełną opcją ustawień ręcznych. Wydaj na to z 1000zł, a za jakiś czas jak opanujesz troszkę tajników fotografii, wydaj resztę na taki sprzęt jaki uznasz za stosowny. Za np rok, będziesz wiedział jakiej matrycy ci trzeba, jakiej ogniskowe, światłosiły itd. Dziś kupiony sprzęt za te 5k straci na wartości dość znacznie nim nauczysz się go obsługiwać.

Zoomiasty 
Początkujący
Ciekawski

No nie przesadzajmy. Do nauki 5k to przesada. Zacznij od czegoś tańszego.

Proponuje:

http://www.e-fotojoker.pl...18-105mm-dx-vr/

D90 + 18-105mm ;)

lotofag 
Optyczny

Zoomiasty, a na podstawie czego tak doradzasz? Własnych doświadczeń? ;)
Wątek tuż obok:
Zoomiasty napisał/a:

Co powiecie o D3100 + 18-55mm? Czy nie lepiej 18-105mm? Jako iż to mój pierwszy bardziej zaawansowany aparat nie chcę wydawać od razu "kupe kasy".

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Poza tym nie powinien Was interesować portfel autora.
Jeżeli ma taką kasę na zbyciu, to niech lepiej kupi jakieś jaśniejsze szkło.
Zresztą foto elementów auta (szczególnie wewnątrz) wymaga czegoś lepszego niż >=f3.5.

2_dollar, z pewnością potrzebujesz jasnej szerokiej stałki. Więc może kompromisem byłoby wzięcie tego proponowanego zestawu z 18-105 (jako spacerzoom) a do tego autka choćby nikorrek 35mm/1.8 prezentuje się całkiem nieźle...Tu warto zaczekać na opinie kogoś kto używa N, bo ja "raz na rok" mam okazję się takim sprzętem pobawić.

lotofag 
Optyczny

pioroon napisał/a:

Zresztą foto elementów auta (szczególnie wewnątrz) wymaga czegoś lepszego niż >=f3.5.

Mógłbyś rozwinąć tę teorię? ;)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

lotofag, nie będę reklamował ale znajomy ma dość dobrze rozkręconą firmę, co robi takie zdjęcia do aukcji. Zresztą w ofercie mają "odpicowanie" auta + fotoreportaż (jeżeli tu takie sformułowanie jest na miejscu).
Autor napisał miejsca gdzie będą wykonywane takie zdjęcia. Wiadomo, że w garażach itp. światła nie ma. Ale to poboczny temat, nie o tym chciałem ... ;)
W firmie znajomego używają szkieł min. f2.8 i faktycznie są potrzebne przez ciemne miejsca, ciemne wnętrza aut, itd. itp.

Tu można z kontekstu wyciągnąć, że to będą fotki niezarobkowe, więc można oczywiście to zrobić ze statywem, czy na wyższych ISO z utratą jakości. Pytanie czy autor tego chce - raczej nie. Poza tym szeroka jasna stałka przyda mu się do innych ujęć i jakby się w taką zaopatrzył (a budżet pozwala), to czemu nie? Chyba nie zanegujesz zakupu jasnego szkła, jeżeli standard jest ciemny? :)

Wojmistrz 
Obserwator

Panowie i panie, przecież sprzęt nie zastąpi umiejętności. Te jasne szkło, a raczej jasny zoom, polecił bym tylko do gal boksu i MMA. Wiemy chyba wszyscy jak wymagająca jest fotografia sportowa. Jeśli chodzi o fotografowanie jakiś elementów auta, i tego co opisał kolega, to wystarczy nawet kompakt + statyw, ewentualnie lampa błyskowa albo i kilka sztuk. To chyba nie będzie służyło jako zdjęcia do reklam wielkości budynku.

lotofag 
Optyczny

Jeszcze jakbyś napisał szersze, ale koniecznie jaśniejsze? ;) Mizerne warunki oświetleniowe? Toż tu nic nie ucieka - stabilizujemy aparat, niskie ISO, dłuższy czas i voilla. Pewnie i tak trzeba będzie jeszcze przymknąć. IMHO praktyczniejsze bedzie tu 17-18mm z f/3.5 niż 35mm z f/1.8
Zakup jaśniejszego szkła? Czemu nie, przyda się w wielu innych zastosowaniach.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Cytat:
Jeszcze jakbyś napisał szersze, ale koniecznie jaśniejsze? ;)

Jasności nigdy za wiele ;)
lotofag napisał/a:
Mizerne warunki oświetleniowe? Toż tu nic nie ucieka - stabilizujemy aparat, niskie ISO, dłuższy czas i voilla. Pewnie i tak trzeba będzie jeszcze przymknąć. IMHO praktyczniejsze bedzie tu 17-18mm z f/3.5 niż 35mm z f/1.8

Przecież napisałem, że zależy od autora. Jak chce wydać tyle kasy to niech wyda ;)
Wiadomo, że to można statywem załatwić, poza tym jak Wojmistrz napisał kompaktem.
Zależy co się chce uzyskać na wyjściu, jak ciekawie przedstawione np: konkretne funkcje przycisków w aucie to płytka GO się przyda ;)

lotofag 
Optyczny

pioroon napisał/a:
ciekawie przedstawione np: konkretne funkcje przycisków w aucie to płytka GO się przyda ;)

Spróbuj - jeszcze będziesz przymykał ;)

2_dollar
[Usunięty]

Mogę kupić na początek "zaawansowany kompakt". Potrzebuje jednak przykładów. Dobrze kojarzą mi się marki Canon i Nikon, ale to tylko tyle i nie mam nic przeciwko innym producentom.

Dalej również jestem otwarty na zakup lustrzanki. Szybko się uczę. Poza tym miałby kto mi pomóc w nauce. Niestety pomoc nie dotyczy wyboru sprzętu.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

lotofag napisał/a:
Spróbuj - jeszcze będziesz przymykał ;)

Prawda, dość często się przymyka. Jednak są sytuacje gdzie się przydaje i to bardzo ;)
Poza tym lepiej przymknąć w lepszej rozdzielczości, niż być na pełnej dziurze w innym szkle z niższą...

2_dollar, poczytaj trochę, bo tego jest mnóstwo w działach "Pomagamy ....":)
Skoro szybko się uczysz i myślisz, że Cię wciągnie to bezlusterkowiec lub lustro. Kompaktami sobie gitary nie zawracaj, bo się okaże za miesiąc, że Cię ogranicza...

Poczytaj też testy obiektywów:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=2402

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 16 Gru, 2012   Re: Zestaw do nauki dla początkującego. Budżet 4-5 tys. zł

Czytając pytanie autora tematu najpierw pomyślałem o reklamie jakiejś myjni czy czegoś podobnego.

2_dollar napisał/a:
Budżet to od 4 do 5,5 tys. złotych. Chodzi mi o sprzęt nowy, z gwarancją.

To zarówno dużo jak i mało. Wszystko zależy od tego co się kupi.

2_dollar napisał/a:
- pielęgnacji nadwozia samochodu w garażu podziemnym zarówno z zewnątrz (woskowanie i polerowanie lakieru auta, itd.), jak i wewnątrz (deska rozdzielcza cała fotografowana z tylnej kanapy, detale tej deski, itd.). Fotografowanie poszczególnych elementów (np. błotnika, emblematów) przed i po zabiegu z bardzo bliska, jak również całego samochodu z odległości maksymalnie kilku metrów,
- mycia samochodu na działce w lecie podczas słonecznej pogody, robienia mu zdjęć z kilku do kilkunastu metrów kiedy stoi na tle np. zieleni itp,

Ja nadal nie wiem o co chodzi. O pokazanie struktury blachy w czasie mycia, woskownia polerowania? Czy może całego auta? Może sprzętu, którym to ma być / jest robione, a może pracujących pracowników?
Po prostu nadal brak mi kontekstu.

2_dollar napisał/a:
- wycieczek do muzeów motoryzacyjnych, na wystawy samochodowe,
To nie eksponaty wymagające stałych warunków atmosferycznych, gdzie nie wolno używać lamp błyskowych itd.

2_dollar napisał/a:
- wycieczek krajoznawczych,
Tu pewnie przyda się szeroki kąt.

2_dollar napisał/a:
- gal boksu i MMA (hale sportowe). Robienie zdjęć z kilku metrów będąc przy ringu, jak również komuś na pamiątkę będąc na widowni w dalszych rzędach.
Pewnie jakiś jasny zoom, 70-200/2.8 ale tu nam się ten wielki budżet kończy :)

Może po prostu tani kit + jasna sigma 50-150/2.8. Powinno zmieścić się w budżecie.

Odpowiedz do tematu