Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lornetka 10x50
Autor Wiadomość
Grzesiek92 
Nowy

Wysłany: Wto 04 Gru, 2012   Lornetka 10x50

Siema, jestem nowy (i nie wiem czy nie narażę sie adminom) i mam pytanie chciałęm sobie kupić lornetkę 10 x50 i chcę na nią wydać od 500-1000zł i dlatego chce żeby to była przemyslana decyzja. Duzo mi pomógł wasz test z lornetkami i na podstawie niego spdobała mi się minolta activa 10x50 ale przechodzę do sedna sprawy. Chodzi mi o to że wasz test jest z 2006 roku a ta minolta activa to chyba na rynku jest juz ok 10 lat i moje pytanie brzmi czy warto kupić tę lornetkę? Jak to jest z tymi sprzetami czy po tych kilku latach w tej samej cenie kupię w 2012 roku lepszą od konicy minolty?? A jeżeli nie ta to to jaka? Pozdrawiam

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 04 Gru, 2012   Re: Lornetka 10x50

Konica Minolta mniej więcej od 2006 roku nie produkuje lornetek. Prawdopodobieństwo, że uda Ci się kupić KM Activę jest dość małe. Jeśli gdzieś na jakiejś półce takowa się kurzy, to zła nie będzie.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Wto 04 Gru, 2012   

Bardzo małe szanse na znalezienie nawet używanej.
Możesz spojrzeć na Nikon Action EX, a z dachowych Vixen New Foresta.
Do czego to ma być?

Grzesiek92 
Nowy

Wysłany: Wto 04 Gru, 2012   

Chciałem lornetkę teoretycznie uniwersalną 10x50 raczej porro pryzmatyczną. Była nikon action ex w hipermarkecie za ok 600 zł ale chciałęm głębiej zbadać rynek i nawet dopłacić gdyby była lepsza od nikona( ten nikon action ex jest naprawdę taki dobry??) Zaszedłem też do sklepu myśliwskiego i typo miał delta optical titanium 8x56 i 10 x56 ale wtym teście na waszej stronie titanium wypadły słabo tylko że ten test byłz 2006 i ta lornetka na obrazkach była inna niż ta którą oglądałem w sklepie, nie wiem może coś w niej poprawili. A wy co mogłibyście mi polecić?? Dzięki za odpowiedź

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 05 Gru, 2012   

Z porropryzmatycznych to poza Action EX jest właśnie Titanium, 10x56 jest chyba optycznie nieco lepsza ale mechanicznie Action EX wypada lepiej i ja bym go raczej kupił.

Z lepszych są lorentki ED ale bez centralnej śruby i bardzo ciężkie: William Optics lub Delta Optical Extreme 10x50. Do noszenia na szyi się nie nadają ale mechanicznie i optycznie WO ED jest genialna a DOE nie widziałem jeszcze. Jesli do obserwacji stacjonarnych to zdecydowanie warto.

Dachówka jest fajna do trzymania i ja jako terenowiec tylko do tej opcji bym dopłacał. To przemyślana decyzja, żeby nie brać mniejszej, 42mm? Znaczna ulga na karku...

Chomsky 
Entuzjasta

Jeśli to ma być lornetka uniwersalna (nie astronomiczna) to po co Ci taki grzmot jak 10x50 obrywajacy szyje. Jak już 10 x, to 10x42, coś mniejszego i lżejszego. Nawet 10x32. W dzień absolutnie starcza. Chyba, że chodziśz sporo o zmnierzchu, jesteś młody wtedy ma to sens.

Grzesiek92 
Nowy

Chciałem 10 x 50 ponieważ jest jaśniejsza i to jest najlepsza alternatywa dla oglądania zarówno w dzień jak i w nocy (a takiej właśnie potrzebuje). Ja jestem laikiem w tych sprawach ale lornetki 10x50 ważą mniej więcej 0,8-0,9 kg a mi się wydaje że to aż tak dużo nie jest i nie będę się tak męczyć ale może się myle bo jako takiej lornetki dłużej niz 5 min to raczej nie trzymałem i pewnie macie racje. A czy 10 x42 są duzo ciemniejsze od 10 x50 czy różnica w obserwacji po zachodzie słońca będzie wyraźna??
A co myślicie o tej?? :
http://www.militaria.pl/b...50%29_p7021.xml
i czy to jest ta sama?? bo jest różnica w jednej literce WP i WTP:
http://www.optyczne.pl/in...ie=0&srednica=0

Abs 
Optyczny

Wybór lornetki 10x50 to częste rozwiązanie początkującego obserwatora. Nie zawsze wybór ten jest racjonalny ale to już pokaże czas. Moim zdaniem 10x50 jest dobrą lornetką do astronomii przeglądowej ale w związku z rozmiarami i czasem gorszą jakością obrazu dziennego ja stawiam na bardziej mobilne rozwiązanie - 10x42 (gorzej w nocy. lepiej w dzień). Generalnie 10x50 to nie jest zły wybór choć nie sprawdza się w turystyce.

Grzesiek92 
Nowy

10x50 jest lepsza na noc ale z testu 10x42 bardzo spodobała mi się lornetka Olympus 10x42 EXWP I http://www.optyczne.pl/index.php?lornetka=138 ale odstęp od źrenicy wyjściowej ma tylko czy może aż 15mm a ja chodzę w okularach i nie chciałbym za każdym razem ich zdejmować. Czy taki odstęp od źrenicy wyjsciowej pozwoli mi na oglądanie przez tą lornetkę w okularach??No i cena tej lornetki jest dośyć spora najtanszą jaką znalazłem w necie to 1300zł A czy wy może znacie takie strony na których ta lornetka jest trochę tańsza??

Abs 
Optyczny

To bardzo dobra lornetka i trudno będzie znaleźć taniej (choć kto wie...). Z okularami nie powinno być problemu choć praktyka uczy, że o wiele lepiej patrzy się bez okularów. Zwróć uwagę jeszcze na jego tańszą wersję porro EXPS 10x42, DO Titanium 10x42 oraz Vixen New Foresta 10x42. Można też zerknąć na roofy 10x50 - lżejsze od porro, np. Vortex Diamondback.

Grzesiek92 
Nowy

Wysłany: Czw 06 Gru, 2012   

Z tych które wymieniłeś najbardziej podoba mi się vixen new foresta 10 x42. Jest tańsza od tego olympusa exwp 10x42 ale nie ma testu tego vixena na optyczne.pl i nie wiem czy ją brać ale większość opini jest o niej jak najbardziej pozytywna, a wy którą byście mi bardziej polecili vixena czy olmpusa???

Chomsky 
Entuzjasta

Mam Vixena New Forestę 8x32, patrzyłem przez 8x42, obydwie naprawdę świetne w swojej cenie i sporo, sporo większej. Jeśli reszta rodziny New Forestów, w tym 10x42, jest taka, (a piszą, że jest) to naprawdę warto. Jest stosunkowo lekka i nieduża.

Dale 
Rozmowny

Chomsky napisał/a:
Mam Vixena New Forestę 8x32, patrzyłem przez 8x42, obydwie naprawdę świetne w swojej cenie i sporo, sporo większej. Jeśli reszta rodziny New Forestów, w tym 10x42, jest taka, (a piszą, że jest) to naprawdę warto. Jest stosunkowo lekka i nieduża.

Co do modelu 8x32 to zgadzam się z Kolegą Chomsky że to jest świetna lornetka, natomiast pozostałe modele z serii New Foresta nie wypadają już tak dobrze...

Vixen New Foresta 8x42 cyt: "Bardzo mocno ścięta lewa źrenica. Strata ponad 8% światła na samej źrenicy, to duża wpadka" http://www.optyczne.pl/25..._HR_8x4....html

Kolega Andrzej_X pisał o problemach z ostrością w modelu 10x42

Andrzej_X napisał/a:
Zgadza się. Miałem New Foresta 10x42 i ostrość była kiepściutka, znacznie gorsza niż w Tento 7x35, które akurat miałem pod ręką. Odesłałem do sklepu z prośbą o sprawdzenie i sprzedawca potwierdził moje zdanie. Poprosiłem o nowy egzemplarz i sprawdzenie przed wysyłką. Sprzedawca stwierdził, że nowy egzemplarz również ma coś jakby nie tak i zaproponował zamiennie Diamondbacka. Zgodziłem się na to, ale pojawiły się problemy z jego dostępnością i skończyło się na zwrocie pieniążków.

Abs 
Optyczny

Nie jest łatwo kupić lornetkę jak zacznie się człowiek wgłębiać w zagadnienie. Tak jest i tutaj. Radzę pokalkulować, poczekać, przespać...Każda lornetka ma wady...chodzi o to by wybrać taką, która dla nas ma ich najmniej. Czasem trzeba zaryzykować - np. z New Forestą (zawsze mozna odesłać). Najbardziej pewnym wyborem wydaje się Olympus EXWP ale trochę trzeba przekroczyć budżet. Można też wejść w porro - mniejsza cena - dobra jakość obrazu.

Grzesiek92 
Nowy

No właśnie jak kolega ABS napisał im dalej w las tym więcej drzew. Powiem tak, kupujac swoją pierwszą lornetkę będę się kierował przede wszystkim opiniami z tachich stron jak ta i z opiniami takich osób jak Wy poniweaż z moim doświadczeniem nie jestem w stanie ocenić w pełni czy akurat ta lornetka na którą mam zamiar wydać ciężkie pieniądze jest dobra, a wsklepach które odwiedziłem osobiście wiekszość sprzedawców nie znała się dobrze na lornetkach,a i wybór był kiepski, dlatego pozostaje mi internet. Narazie chyba odłoże zakup swojej pierwszej profesionalnej lornetki. Oczywiście nadal będę śledził poczynania w tym temacie dobrych ludzi z optyczne.pl i wrazie jakś wątpliwości licze na waszą pomoc. Co do lornetek to pozostaje mi moja Russia 25x60 zakupina w eklerku za 25zł na którą siadłem i oderwał się okular. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu