Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 03 Sty, 2013
Jaki canon wybrać? 30D 300D 450D 1000D
Autor Wiadomość
bumkrowiec 
Nowy

Wysłany: Sro 02 Sty, 2013   Jaki canon wybrać? 30D 300D 450D 1000D

Chciałbym poradzić się w sprawie zakupu cyfrowej lustrzanki. Wcześniej korzystałem z analogowego Revue, stąd mam kilka ładnych szkieł z bagnetem Pentaksa.
Czytałem, że Canony dobrze współpracują z obiektywami analogowymi, przejściówki są prostej konstrukcji i tanie, Stąd wybór padł na tę markę.
Pieniądze jakie planuje przeznaczyć to maksymalnie 1000 zł – używany aparat wraz z obiektywem kit.
Modele jakie mnie zainteresowały to: 30D 350D 450D 1000D. 40D niestety odpada ponieważ jest dla mnie zbyt drogi. Informacji w sieci jest bardzo dużo, ale nie mam żadnego doświadczenia w sprzęcie cyfrowym i ciężko jest mi porównywać je miedzy sobą. Z jednej strony byłem już zdecydowany na 30D z uwagi, że był to jednak aparat projektowany z myślą o zastosowaniu profesjonalnym , ale z drugiej strony czy amatorski 1000D / 450D nie dogonił już tego 30D (jest przecież młodszy) i nie jest od niego lepszy?
Aparat będę wykorzystywał amatorsko hobbystycznie.

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc :)

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 02 Sty, 2013   

Jaki użytkownik 450 i 30D - piszę bez zastanowienia: 30D.

Musisz niestety znać ograniczenia jakie ten aparat posiada:
brak LV,
"tylko" 8.2 Mpx,
uboższe sterowanie lampą zewnętrzną
słabszy ekran (ale jednak nie tak tragiczny)

Reszta - ergonomia, dwa kółka, szybkość, jakość zdjęć - są na tyle korzystne, że warto taki aparat kupić.
Jeśli jednak zdobyłbyś 40D niezbyt zużyty (mnie się trafił z przebiegiem 25 tyś. klapnięć), to byłby pod względem np. działania AF trochę lepszy od 30D, no i miałby "jakiś tam" LV.

1000D ma delikatnie lepszą jakość zdjęć niż 450D, ale za to w całokształcie przegrywa jednak,
30D ma nieznacznie mniejsze szumy niż 40D.

dcs
[Usunięty]

http://allegro.pl/pentax-k-x-i2910030094.html

muzyk 

Jaki użytkownik 450 i 30D - piszę bez zastanowienia: 30D.

Musisz niestety znać ograniczenia jakie ten aparat posiada:
brak LV,
"tylko" 8.2 Mpx,
uboższe sterowanie lampą zewnętrzną
słabszy ekran (ale jednak nie tak tragiczny)

Reszta - ergonomia, dwa kółka, szybkość, jakość zdjęć - są na tyle korzystne, że warto taki aparat kupić.
Jeśli jednak zdobyłbyś 40D niezbyt zużyty (mnie się trafił z przebiegiem 25 tyś. klapnięć), to byłby pod względem np. działania AF trochę lepszy od 30D, no i miałby "jakiś tam" LV.

1000D ma delikatnie lepszą jakość zdjęć niż 450D, ale za to w całokształcie przegrywa jednak,
30D ma nieznacznie mniejsze szumy niż 40D.
bumkrowiec napisał/a:
Canony dobrze współpracują z obiektywami analogowymi

Pentaxy jeszcze lepiej.
Masz stabilizację i potwierdzenie ostrości (w Canonie potwierdzenie masz wtedy, gdy kupisz adapter z chipem, a stabilizacji wiadomo nie masz, bo Canon nie stabilizuje matryc, tylko niektóre swoje obiektywy).

krzys13k 
Rozmowny

Jeśli już musi być Canon to chyba 30D, jeśli go znajdziesz. Używam 450D i parę rzeczy mi przeszkadza, głównie brak ISO wyższego niż 1600. Autofocus też nie jest najlepszy, w sumie jakoś nie mogłem uzyskać dobrych efektów poza trybem One Shot.

W 30D znajdziesz na pewno lepszą ergonomię, jakby nie patrzeć to model z wyższej półki.

Z drugiej strony może warto poszukać jakiejś puszki innej firmy?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 03 Sty, 2013   

bumkrowiec napisał/a:
stąd mam kilka ładnych szkieł z bagnetem Pentaksa.
Co to za szkła?

dcs
[Usunięty]

jaad75, To będą Pentax "M".

bumkrowiec 
Nowy

Dziękuje Wam wszystkim za szybkie wypowiedzi w temacie, myślałem o Canonie tylko z uwagi na te obiektywy, dopiero teraz od Was dowiedziałem się, że pentax radzi sobie jeszcze lepiej. Nie mam takiego przekonania, że musi być marka i koniec. Mam kompaktowego cannona power shota2100 is i właściwie to nie jestem z niego zadowolony - strasznie przepala zdjęcia i nie ma na to rady.

Obiektywy to:

1 stałka: Auto Revueon 1:1,7 50mm średnica 49
2 Auto Revueon 1:3,5 - 4,5 28-70mm średnica 55
3 już troche ciemny sigma 1:4 -5,6 70-210mm średnica 52

Pewnie przez 70% czasu bede korzystał z obiektywu kitowego z uwagi na to, że AF jest automatyczny, a chyba na cyfrowym aparacie trudno ostrzy się z obiektywem analogowym.

Wojmistrz 
Obserwator

bumkrowiec napisał/a:
Mam kompaktowego cannona power shota2100 is i właściwie to nie jestem z niego zadowolony - strasznie przepala zdjęcia i nie ma na to rady.
Ale nie oceniaj po nim całej marki :mrgreen:

bumkrowiec napisał/a:

1 stałka: Auto Revueon 1:1,7 50mm średnica 49
2 Auto Revueon 1:3,5 - 4,5 28-70mm średnica 55
3 już troche ciemny sigma 1:4 -5,6 70-210mm średnica 52

Przy takiej szklarni to raczej nie ma problemu zmienić systemu i nie bawić się z adapterami, aczkolwiek gdybym dziś zaczynał przygodę z foto kupił bym jakiegoś Pentaxa właśnie :D

pan.tadeusz
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
[...] aczkolwiek gdybym dziś zaczynał przygodę z foto kupił bym jakiegoś Pentaxa właśnie :D

Wojmistrz napisał/a:
Gdybym dziś, z tą wiedzą, zaczynał przygodę z fotografią, rozpoczął bym od sensownego niedrogiego obiektywu na początek, a dopiero pod niego dobierał korpus.

to jaki obiektyw pod jakiegoś Pentaxa proponujesz?

[ Dodano: Czw 03 Sty, 2013 11:44 ]
bumkrowiec napisał/a:
Dziękuje Wam wszystkim za szybkie wypowiedzi w temacie, myślałem o Canonie tylko z uwagi na te obiektywy, dopiero teraz od Was dowiedziałem się, że pentax radzi sobie jeszcze lepiej.

jeśli chodzi o manualne m42 to dobrym pomysłem jest również Sony z serii SLT - np A35 lub A33 zerknij tutaj
oprócz peakingu (dostępny od A35) dostajesz bardzo użyteczne powiększenie fragmentu kadru bo wizjer jest elektroniczny.

aparat można znaleźć w okolicach 1000 zł a przyzwoity kit 18-55 to wydatek ~170 zł

dalej 55-200 ma wartość na rynku wtórnym odpowiednio ~400 zł
bardzo uniwersalny 18-135 ~1300 zł lub 16-105 w podobnej cenie
jasny i ostry ale droższy 16-50/2.8 ~2400 zł
Tamron 17-50/2.8 ~800 zł
50/1.7 ~450 zł
popularne 35/1.8 znajdziesz w tym systemie za ~600 zł
jest też równie tanie ale przyzwoite 85/2.8 ~700 zł

przekalkuluj sobie jaką kwotę jesteś w stanie rocznie zainwestować w optykę

johndoe 
Bywalec

Jeżeli zamierzasz korzystać z tych obiektywów, to najlepszym wyborem będzie Pentax.
Poczytaj o"pułapce ostrości" w Pentaksie. Poza tym będzie z nimi działała stabilizacja matrycy.
Żaden inny system nie da Ci takich możliwości.
Jeżeli nie, wybór czegoś z C,N,P,S z tej półki cenowej da Ci prawie to samo (jakościowo), a różnicy nie zauważysz.
pan.tadeusz napisał/a:

jeśli chodzi o manualne m42 to dobrym pomysłem jest również Sony z serii SLT - np A35 lub A33 zerknij

Znowu chcesz wojnę wywołać?:)

pan.tadeusz
[Usunięty]

johndoe napisał/a:
Poza tym będzie z nimi działała stabilizacja matrycy.
Żaden inny system nie da Ci takich możliwości.
Jeżeli nie, wybór czegoś z C,N,P,S z tej półki cenowej da Ci prawie to samo (jakościowo), a różnicy nie zauważysz.

hmm... nie zauważysz?
wydaje mi się, że jeśli wybierze N to albo przejściówka z soczewką pogarszająca jakość obrazka albo zapominamy o nieskończoności.
jeśli wybierze C to zapominamy o pomiarze światła i pstrykamy trochę na czuja dobierając ekspozycję.

w S zwykła przejściówka z 20 zł i cieszymy się działającym pomiarem światła i nieskończonością, a z SLT i powiększeniem fragmentu kadru ostrzy się ręcznie wystarczająco wygodnie aby uznać to za atut :)

Pentax ma kilka dodatkowych udogodnień i ponoć peaking w K-30.
ale tu chyba inny budżet... poza tym rozważyłbym budżetowe szkła w wybieranym systemie bo na Limitedy chyba będzie brakować

dcs
[Usunięty]

pan.tadeusz,
bumkrowiec napisał/a:
mam kilka ładnych szkieł z bagnetem Pentaksa.

pan.tadeusz
[Usunięty]

umknęło mi... idę po kawę ;)

bumkrowiec 
Nowy

Zgadza się obiektywy są na bagnet pentax - k tak przynajmniej cały czas myślałem, teraz nie jestem już pewien. Załączam zdjęcie może ktoś wprawiony potwierdzi od razu :) Pentaksy nawet mi się podobają. Rozumiem, że te szkła które mam będą pasować bez przejściówki. A jak to jest w przypadku jak np. chcę zrobić zdjęcie na przysłonie powiedzmy 11 lub jeszcze mniejszym otworze. Wtedy chyba obraz w wzierniku będzie trochę ciemny żeby wyostrzyć na matówce.

IMG_0202.JPG
Plik ściągnięto 6506 raz(y) 114,4 KB

Odpowiedz do tematu