Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chciałbym poradzić się w sprawie zakupu cyfrowej lustrzanki. Wcześniej korzystałem z analogowego Revue, stąd mam kilka ładnych szkieł z bagnetem Pentaksa.
Czytałem, że Canony dobrze współpracują z obiektywami analogowymi, przejściówki są prostej konstrukcji i tanie, Stąd wybór padł na tę markę.
Pieniądze jakie planuje przeznaczyć to maksymalnie 1000 zł – używany aparat wraz z obiektywem kit.
Modele jakie mnie zainteresowały to: 30D 350D 450D 1000D. 40D niestety odpada ponieważ jest dla mnie zbyt drogi. Informacji w sieci jest bardzo dużo, ale nie mam żadnego doświadczenia w sprzęcie cyfrowym i ciężko jest mi porównywać je miedzy sobą. Z jednej strony byłem już zdecydowany na 30D z uwagi, że był to jednak aparat projektowany z myślą o zastosowaniu profesjonalnym , ale z drugiej strony czy amatorski 1000D / 450D nie dogonił już tego 30D (jest przecież młodszy) i nie jest od niego lepszy?
Aparat będę wykorzystywał amatorsko hobbystycznie.
Jaki użytkownik 450 i 30D - piszę bez zastanowienia: 30D.
Musisz niestety znać ograniczenia jakie ten aparat posiada:
brak LV,
"tylko" 8.2 Mpx,
uboższe sterowanie lampą zewnętrzną
słabszy ekran (ale jednak nie tak tragiczny)
Reszta - ergonomia, dwa kółka, szybkość, jakość zdjęć - są na tyle korzystne, że warto taki aparat kupić.
Jeśli jednak zdobyłbyś 40D niezbyt zużyty (mnie się trafił z przebiegiem 25 tyś. klapnięć), to byłby pod względem np. działania AF trochę lepszy od 30D, no i miałby "jakiś tam" LV.
1000D ma delikatnie lepszą jakość zdjęć niż 450D, ale za to w całokształcie przegrywa jednak,
30D ma nieznacznie mniejsze szumy niż 40D.
Jaki użytkownik 450 i 30D - piszę bez zastanowienia: 30D.
Musisz niestety znać ograniczenia jakie ten aparat posiada:
brak LV,
"tylko" 8.2 Mpx,
uboższe sterowanie lampą zewnętrzną
słabszy ekran (ale jednak nie tak tragiczny)
Reszta - ergonomia, dwa kółka, szybkość, jakość zdjęć - są na tyle korzystne, że warto taki aparat kupić.
Jeśli jednak zdobyłbyś 40D niezbyt zużyty (mnie się trafił z przebiegiem 25 tyś. klapnięć), to byłby pod względem np. działania AF trochę lepszy od 30D, no i miałby "jakiś tam" LV.
1000D ma delikatnie lepszą jakość zdjęć niż 450D, ale za to w całokształcie przegrywa jednak,
30D ma nieznacznie mniejsze szumy niż 40D.
bumkrowiec napisał/a:
Canony dobrze współpracują z obiektywami analogowymi
Pentaxy jeszcze lepiej.
Masz stabilizację i potwierdzenie ostrości (w Canonie potwierdzenie masz wtedy, gdy kupisz adapter z chipem, a stabilizacji wiadomo nie masz, bo Canon nie stabilizuje matryc, tylko niektóre swoje obiektywy).
Jeśli już musi być Canon to chyba 30D, jeśli go znajdziesz. Używam 450D i parę rzeczy mi przeszkadza, głównie brak ISO wyższego niż 1600. Autofocus też nie jest najlepszy, w sumie jakoś nie mogłem uzyskać dobrych efektów poza trybem One Shot.
W 30D znajdziesz na pewno lepszą ergonomię, jakby nie patrzeć to model z wyższej półki.
Z drugiej strony może warto poszukać jakiejś puszki innej firmy?
Dziękuje Wam wszystkim za szybkie wypowiedzi w temacie, myślałem o Canonie tylko z uwagi na te obiektywy, dopiero teraz od Was dowiedziałem się, że pentax radzi sobie jeszcze lepiej. Nie mam takiego przekonania, że musi być marka i koniec. Mam kompaktowego cannona power shota2100 is i właściwie to nie jestem z niego zadowolony - strasznie przepala zdjęcia i nie ma na to rady.
Obiektywy to:
1 stałka: Auto Revueon 1:1,7 50mm średnica 49
2 Auto Revueon 1:3,5 - 4,5 28-70mm średnica 55
3 już troche ciemny sigma 1:4 -5,6 70-210mm średnica 52
Pewnie przez 70% czasu bede korzystał z obiektywu kitowego z uwagi na to, że AF jest automatyczny, a chyba na cyfrowym aparacie trudno ostrzy się z obiektywem analogowym.
Mam kompaktowego cannona power shota2100 is i właściwie to nie jestem z niego zadowolony - strasznie przepala zdjęcia i nie ma na to rady.
Ale nie oceniaj po nim całej marki
bumkrowiec napisał/a:
1 stałka: Auto Revueon 1:1,7 50mm średnica 49
2 Auto Revueon 1:3,5 - 4,5 28-70mm średnica 55
3 już troche ciemny sigma 1:4 -5,6 70-210mm średnica 52
Przy takiej szklarni to raczej nie ma problemu zmienić systemu i nie bawić się z adapterami, aczkolwiek gdybym dziś zaczynał przygodę z foto kupił bym jakiegoś Pentaxa właśnie
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Sty, 2013
Wojmistrz napisał/a:
[...] aczkolwiek gdybym dziś zaczynał przygodę z foto kupił bym jakiegoś Pentaxa właśnie
Wojmistrz napisał/a:
Gdybym dziś, z tą wiedzą, zaczynał przygodę z fotografią, rozpoczął bym od sensownego niedrogiego obiektywu na początek, a dopiero pod niego dobierał korpus.
to jaki obiektyw pod jakiegoś Pentaxa proponujesz?
[ Dodano: Czw 03 Sty, 2013 11:44 ]
bumkrowiec napisał/a:
Dziękuje Wam wszystkim za szybkie wypowiedzi w temacie, myślałem o Canonie tylko z uwagi na te obiektywy, dopiero teraz od Was dowiedziałem się, że pentax radzi sobie jeszcze lepiej.
jeśli chodzi o manualne m42 to dobrym pomysłem jest również Sony z serii SLT - np A35 lub A33 zerknij tutaj
oprócz peakingu (dostępny od A35) dostajesz bardzo użyteczne powiększenie fragmentu kadru bo wizjer jest elektroniczny.
aparat można znaleźć w okolicach 1000 zł a przyzwoity kit 18-55 to wydatek ~170 zł
dalej 55-200 ma wartość na rynku wtórnym odpowiednio ~400 zł
bardzo uniwersalny 18-135 ~1300 zł lub 16-105 w podobnej cenie
jasny i ostry ale droższy 16-50/2.8 ~2400 zł
Tamron 17-50/2.8 ~800 zł
50/1.7 ~450 zł
popularne 35/1.8 znajdziesz w tym systemie za ~600 zł
jest też równie tanie ale przyzwoite 85/2.8 ~700 zł
przekalkuluj sobie jaką kwotę jesteś w stanie rocznie zainwestować w optykę
Jeżeli zamierzasz korzystać z tych obiektywów, to najlepszym wyborem będzie Pentax.
Poczytaj o"pułapce ostrości" w Pentaksie. Poza tym będzie z nimi działała stabilizacja matrycy.
Żaden inny system nie da Ci takich możliwości.
Jeżeli nie, wybór czegoś z C,N,P,S z tej półki cenowej da Ci prawie to samo (jakościowo), a różnicy nie zauważysz.
pan.tadeusz napisał/a:
jeśli chodzi o manualne m42 to dobrym pomysłem jest również Sony z serii SLT - np A35 lub A33 zerknij
Znowu chcesz wojnę wywołać?:)
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Czw 03 Sty, 2013
johndoe napisał/a:
Poza tym będzie z nimi działała stabilizacja matrycy.
Żaden inny system nie da Ci takich możliwości.
Jeżeli nie, wybór czegoś z C,N,P,S z tej półki cenowej da Ci prawie to samo (jakościowo), a różnicy nie zauważysz.
hmm... nie zauważysz?
wydaje mi się, że jeśli wybierze N to albo przejściówka z soczewką pogarszająca jakość obrazka albo zapominamy o nieskończoności.
jeśli wybierze C to zapominamy o pomiarze światła i pstrykamy trochę na czuja dobierając ekspozycję.
w S zwykła przejściówka z 20 zł i cieszymy się działającym pomiarem światła i nieskończonością, a z SLT i powiększeniem fragmentu kadru ostrzy się ręcznie wystarczająco wygodnie aby uznać to za atut
Pentax ma kilka dodatkowych udogodnień i ponoć peaking w K-30.
ale tu chyba inny budżet... poza tym rozważyłbym budżetowe szkła w wybieranym systemie bo na Limitedy chyba będzie brakować
Zgadza się obiektywy są na bagnet pentax - k tak przynajmniej cały czas myślałem, teraz nie jestem już pewien. Załączam zdjęcie może ktoś wprawiony potwierdzi od razu Pentaksy nawet mi się podobają. Rozumiem, że te szkła które mam będą pasować bez przejściówki. A jak to jest w przypadku jak np. chcę zrobić zdjęcie na przysłonie powiedzmy 11 lub jeszcze mniejszym otworze. Wtedy chyba obraz w wzierniku będzie trochę ciemny żeby wyostrzyć na matówce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 15