Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon - 600D, 550D czy inny?
Autor Wiadomość
sebastiankupski 
Nowy

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   Canon - 600D, 550D czy inny?

Jestem nieszczęśliwym posiadaczem zła w postaci Samsung GX20.
Zastanawiam się nad kupnem Canona i chyba w tym koszyku pozostanę, jestem uprzedzony do Nikonów (chyba, że ktoś mnie wyprowadzi z błędu).
Znalazłem ciekawą ofertę 600D i 550D:
600D + 18-55 + 75-300 = 2800zł
550D + 18-55 + 55-250 = 2600zł
550D + 18-55 + 75-300 = 2500zł
Chciałbym zmieścić się w 3000zł (więc marzenie o 60D poszło w *.*.* ), więc pozostały mi trzy powyższe opcje. Który aparat polecilibyście? Jakie są zasadnicze różnice między nimi? Kwestia obiektywu to już raczej sprawa indywidualna, nie mniej zależy mi bardzo na tym, żeby dysponować czymś powyżej 200mm.
Fotografuję głównie architekturę i krajobrazy, ale często też sytuacje w słabym oświetleniu. Filmy w FullHD to konieczność dla projektów multimedialnych, zależy mi na dobrym, czystym dźwięku.
Z czasem mam zamiar kupić filtry i lampę, ale z tego, co się orientuję, ze sprzętem do Canonów nie ma problemu (nie tak jak w przypadku Samsunga...).

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   

sebastiankupski napisał/a:
Jestem nieszczęśliwym posiadaczem zła w postaci Samsung GX20.
I jakich szkieł? Co powoduje, że uważasz go za "zło"?
jestem uprzedzony do Nikonów (chyba, że ktoś mnie wyprowadzi z błędu)
A z czego te uprzedzenia wynikają?
Znalazłem ciekawą ofertę 600D i 550D:
600D + 18-55 + 75-300 = 2800zł
550D + 18-55 + 55-250 = 2600zł
550D + 18-55 + 75-300 = 2500zł
Nie ma w tej ofercie nic ciekawego - słabe body, z matrycą trochę tylko lepszą niż ta której teraz używasz i jeszcze słabsze obiektywy.
Fotografuję głównie architekturę i krajobrazy, ale często też sytuacje w słabym oświetleniu.
Czyli wybrałeś słabo - matryca. Do tego każdy z wymienionych aparatów będzie sporym ergonomicznym downgradem w stosunku do GX-20.
Filmy w FullHD to konieczność dla projektów multimedialnych, zależy mi na dobrym, czystym dźwięku.
Pytanie, czy zależy Ci na pełnej manualnej kontroli parametrów i czy ten "czysty dźwięk" musi być rejestrowany przez aparat?
Z czasem mam zamiar kupić filtry i lampę, ale z tego, co się orientuję, ze sprzętem do Canonów nie ma problemu (nie tak jak w przypadku Samsunga...).
Filtry są takie same do wszystkich marek - kwestia odpowiednich średnic. Z lampami do tych Samsungów też nie ma najmniejszych problemów - pasują wszystkie kompatybilne z Pentaksami. :roll:

sebastiankupski 
Nowy

Cytat:
I jakich szkieł? Co powoduje, że uważasz go za "zło"?

Ma angielskie menu, co strasznie mi przeszkadza, bo po latach obsługi nadal nie jestem w stanie pojąć jego możliwości. 18-55 Samsunga i 50-200 Pentaxa, z czego to drugie nie równa się pierwszemu.
Cytat:
A z czego te uprzedzenia wynikają?

Kiedyś bawiłem się Nikonami znajomych, co prawda jedynie D60 i D90 i nie wiedzieć czemu cholernie nie podobały mi się zdjęcia. Poza tym wydaje mi się, że Canon i tak stoi kilka szczebli wyżej od Nikona.
Cytat:
Pytanie, czy zależy Ci na pełnej manualnej kontroli parametrów i czy ten "czysty dźwięk" musi być rejestrowany przez aparat?

Tak, lepiej żeby był rejestrowany przez aparat. Co do parametrów, zależy mi jedynie na wystarczającej ilości klatek, żeby film można było spokojnie czterokrotnie zwolnić nie tracąc na płynności.
Cytat:
pasują wszystkie kompatybilne z Pentaksami.

Działka Pentaxa w Polsce i tak nadal jest mniejsza od pozostałych, ciężko mi znaleźć coś ciekawego.

Ogólnie zdjęcia z moim Samsungu zaczynają z roku na rok tracić na wszystkim. Teraz, kiedy porównuję zdjęcia zrobione po zakupie aparatu z obecnymi, jest wielka różnica. Pojawia się coraz więcej ziarna, aparat zaczyna mieć problemy z AF (wątpię, żeby była to wina wieku). Jakiś czas bawiłem się 550D i zdjęcia mi się bardzo podobały, w każdym razie i tak chciałbym się przerzucić na inny aparat. Ogólnie, poza tymi dwoma co byś polecił? Mogę wyrzucić co najwyżej 3500zł, ale to już jedynie w ramach wyższej konieczności.

siosio 
Maniak

Ciut lepszy jest obiektyw 55-250 od 75-300 i ma IS, czyli stabilizację.

[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 11:27 ]
W sony alpha 57 masz prędkość zapisu w Full HD 50p w tańszej alpha 37 - 50i

Nikony i Canony mają do 30kl/s (no oprócz D5200, który ma 50i)

Obecnie tak się jakoś dziwnie składa, że Nikony mają lepsze matrycę od Canonów ... - z tymże to się zauważa głównie przy postprocesie albo operowaniu na bardzo wysokich czułościach.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Ma angielskie menu, co strasznie mi przeszkadza, bo po latach obsługi nadal nie jestem w stanie pojąć jego możliwości.
Patrząc na Twój wiek, angielskim powinieneś władać na poziomie co najmniej takim, by nie mieć problemu z czymś tak banalnym, jak anglojęzyczne menu... :roll: Generalnie jednak, wszystkie współczesne aparaty na polskim rynku mają polskie menu.
Kiedyś bawiłem się Nikonami znajomych, co prawda jedynie D60 i D90 i nie wiedzieć czemu cholernie nie podobały mi się zdjęcia.
D60, to kompletnie inna konstrukcja niż D90 - ergonomia i matryca są z zupełnie innej bajki. Ale skoro sam nie wiesz dlaczego nie podobały Ci się zdjęcia, to ja tym bardziej Ci nie powiem.
Poza tym wydaje mi się, że Canon i tak stoi kilka szczebli wyżej od Nikona.
Źle Ci się wydaje. W zasadzie jeśli chodzi o tę półkę korpusów stoi zauważalnie niżej.
Tak, lepiej żeby był rejestrowany przez aparat.
Wiesz, że to zawsze będzie kompromis? Ale w takim razie musisz szukać modelu z wejściem na zewnętrzny mikrofon.
Co do parametrów, zależy mi jedynie na wystarczającej ilości klatek, żeby film można było spokojnie czterokrotnie zwolnić nie tracąc na płynności.
Nie ma na rynku lustrzanki, która rejestruje 1080p przy 120fps - bo takie parametry wymagane byłyby do tego, co chcesz zrobić. Najwięcej klatek na sekundę przy 1080p rejestrują SLT Sony i jest to póki co jedynie max 60. Jedynym wyjściem jest renderowanie pośrednich klatek.
Działka Pentaxa w Polsce i tak nadal jest mniejsza od pozostałych, ciężko mi znaleźć coś ciekawego.
Ciężko Ci znaleźć lampę do Pentaksa? :roll: A jakiej szukasz?
Ogólnie zdjęcia z moim Samsungu zaczynają z roku na rok tracić na wszystkim. Teraz, kiedy porównuję zdjęcia zrobione po zakupie aparatu z obecnymi, jest wielka różnica.
Nie ma takiej możliwości. Po prostu porównujesz inne parametry naświetlania.
aparat zaczyna mieć problemy z AF (wątpię, żeby była to wina wieku).
Może tak być, choć ten AF nigdy jakiś szczególny nie był. Przedmuchaj lustro AF - prawdopodobnie coś tam się dostało.
Jakiś czas bawiłem się 550D i zdjęcia mi się bardzo podobały, w każdym razie i tak chciałbym się przerzucić na inny aparat.
Mówisz o JPG z puszki? Jesteś w stanie określić, co Ci się w nich podobało? Używasz RAW w GX-20? O ile sama chęć zmiany aparatu jest zrozumiała, to argumenty, które podajesz są cienkie...
Ogólnie, poza tymi dwoma co byś polecił? Mogę wyrzucić co najwyżej 3500zł, ale to już jedynie w ramach wyższej konieczności.
Żeby pozostać na podobnym poziomie ergonomicznym puszki (wizjer, dwie rolki, konfigurowalność, poziom wykonania) - Nikon D7000, Pentax K-5, Pentax K-30 i od biedy Canon 60D. Ewentualnie, jeśli od ergonomii istotniejsze są filmy 1080/60p - np. Sony A57...

sebastiankupski 
Nowy

Cytat:
Patrząc na Twój wiek, angielskim powinieneś władać na poziomie co najmniej takim, by nie mieć problemu z czymś tak banalnym, jak anglojęzyczne menu...

Nie mam nic do zarzucenia swojej znajomości angielskiego, ale anglojęzyczna terminologia fotograficzna jest mi bardzo odległa
Cytat:
Ciężko Ci znaleźć lampę do Pentaksa? A jakiej szukasz?

Lampę mam, dobrze się sprawuje, ale czeka w tej chwili na naprawę. Miałem na myśli akumulator, obiektywy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Nie mam nic do zarzucenia swojej znajomości angielskiego, ale anglojęzyczna terminologia fotograficzna jest mi bardzo odległa
Nauczyć się tych kilkudziesięciu słów, to naprawdę nie problem, nie przesadzaj...
Miałem na myśli akumulator, obiektywy.
To też Ci ciężko znaleźć? Czego konkretnie szukasz?

moronica 

Pomogła: 106 razy

sebastiankupski, polska terminologie fotograficzna rowniez trzeba poznac a polskie tlumaczenia czesto bardziej wprowadzaja zamet niz w czymkolwiek pomagaja

d90 jest zdolny do rejestracji dobrych zdjec a ponadto ma lepsza ergonomie i wizjer od trzycyfrowych Canonow. nie wiem do jakiego stopnia panujesz nad parametrami ekspozycji ale dopoki ich nie ogarniesz nie bedziesz w stanie wykorzystac potencjalu aparatu i nie bedziesz wiedzial, skad biora sie takie problemy jak chociazby ten niby przybywajacy z wiekiem szum

sebastiankupski 
Nowy

W każdym razie dzięki za odpowiedzi. Pomyślę jeszcze trochę i wtedy się odezwę.

Nie używając nigdy na własny użytek lustrzanki z jęz. polskim ciężko jest używać anglojęzyczne pole kilkuset pojęć. Z jęz.polskim z pewnością łatwiej byłoby żyć pod ręką.

Nie zawsze amator może w pełni zrozumieć to, co aparat do niego mówi, do tego trzeba czasu, nauki i cierpliwości. Robię co mogę w tym kierunku, żeby udoskonalać swoją wiedzę, dlatego wolałbym pozostać na tym forum na stopie przyjacielskiej. Ktoś próbuje zrobić ze mnie lenia i niezdecydowane dziecko =,=

Jeszcze raz dzięki ;) Popatrzę, poszperam i pomyślę.

Wojmistrz 
Obserwator

Nie rozumiej jednej sprawy. Jeśli wszyscy robią lepsze aparaty od Canona, to dlaczego jednak ludzie go wybierają i kupują?
Człowiek przyszedł i grzecznie zapytał jaki zestaw mu radzimy i został "rozmiażdżony". Wróg publiczny bo chce kupić Canona.
Nie mam nic do innych systemów każdy ma swoje wady i zalety. Osobiście nie lubię zdjęć z Nikonów, którymi robią moim znajomi, ale to kwestia ich fotografowania i ustawień. Nie odpowiadają mi przerysowania i ich kontrast. Widziałem setki zdjęć gdzie pierwszy plan wygląda jak wklejony w tło, po prostu brakuje mi tej plastyki.

sebastiankupski, jeśli napaliłeś się na 60D i jesteś gotowy na dalsze inwestycje, to może kup używanego lub poczekaj na premierę 70D, wtedy 60D powinno polecieć z ceną do bardziej przyzwoitej. Zamiast tych xxxD, ja bym wolał kupić mało zjechanego używanego 60D/7D i starsze szkła na początek. Osobiście nie dbam o stabilizację (jeśli to nie konieczne), a takie stare ciemnice 18-55 i 70-300 można kupić "za grosze", szczególnie posiłkując się Sigmą. Oczywiście to rozwiązanie jest dobre o ile potem masz w planie kupić coś odpowiednio jasnego.

dcs
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
Nie odpowiadają mi przerysowania i ich kontrast. Widziałem setki zdjęć gdzie pierwszy plan wygląda jak wklejony w tło, po prostu brakuje mi tej plastyki.

-
Wojmistrz napisał/a:
to kwestia ich fotografowania i ustawień.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli wszyscy robią lepsze aparaty od Canona, to dlaczego jednak ludzie go wybierają i kupują?
Bo się kiepsko orientują? Albo zależy im na konkretnych szkłach z oferty (np. plastikowej 50-tce :razz: )? Albo po prostu siedzą w tym systemie na tyle głęboko, że nie mają siły i ochoty pakować się w kolejny, a liczą, że Canon w końcu wyjdzie z dołka z matrycami?...
Wojmistrz napisał/a:
Nie odpowiadają mi przerysowania i ich kontrast. Widziałem setki zdjęć gdzie pierwszy plan wygląda jak wklejony w tło, po prostu brakuje mi tej plastyki.
Co za bzdury... :roll:
Wojmistrz napisał/a:
jeśli napaliłeś się na 60D i jesteś gotowy na dalsze inwestycje, to może kup używanego lub poczekaj na premierę 70D, wtedy 60D powinno polecieć z ceną do bardziej przyzwoitej. Zamiast tych xxxD, ja bym wolał kupić mało zjechanego używanego 60D/7D i starsze szkła na początek.
I uważasz, że to jest najlepsze na co może wydać 3500zł?

Wojmistrz 
Obserwator

jaad75 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Co za bzdury... :roll:
A przeczytaj w całości?

jaad75 napisał/a:
I uważasz, że to jest najlepsze na co może wydać 3500zł?

Ja bym je wydał całkiem inaczej, ale to kwestia potrzeb.

Wkurza mnie na tym forum, że jak ktoś czegoś szuka i zapyta, to na siłę próbujecie mu wmówić, że popełni największy błąd życia. Jak ktoś potrzebuje bułki to dajecie mu ciastko?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz napisał/a:
A przeczytaj w całości?
W całości jest równie bzdurne, bo zamiast powiedzieć, że nie lubisz zdjęć które robią Twoi znajomi, dodajesz, że nie lubisz zdjęć z Nikonów, którymi robią je Twoi znajomi... Później są głupoty o plastyce, które szkoda komentować...
Wojmistrz napisał/a:
Wkurza mnie na tym forum, że jak ktoś czegoś szuka i zapyta, to na siłę próbujecie mu wmówić, że popełni największy błąd życia. Jak ktoś potrzebuje bułki to dajecie mu ciastko?
Zauważ, jaki sprzęt OP ma, a jaki chce kupić - to jest ewidentny downgrade jeśli chodzi o klasę body, to raz, a dwa, sądząc po zdjęciach z bloga, nawet starego GX-20 jeszcze nie opanował i ta zmiana jest zdecydowanie przedwczesna. Jeśli już chce zmieniać, to przede wszystkim na korpus, który da mu większe możliwości jeśli chodzi o matrycę - tutaj 18-tka Canona, choć lepsza od 14-tki Samsunga, zdecydowanie nie błyszczy, na tle osiągów 16-tki używanej we wspomnianym Nikonie, Pentaksach i Sony. Jedyne, co w przypadku Canona miałby na poziomie, to tryb filmowy, ale też nie do celu na jakim mu zależy (fps) i poniżej 60D bez możliwości podpięcia zewnetrznego mikrofonu...

Wojmistrz 
Obserwator

O downgrade bym raczej nie pisał bo to bzdura. Te Canony są lepsze od GX-20 pod wieloma względami, aczkolwiek to nie ja jestem sebastiankupski i to nie ja chcę zmienić sprzęt ale umiem sobie wyobrazić co czuje. Podam to na przykładzie samochodu. Miałem Hyundaia Coupe, jeździłem nim sporo, lubiłem to auto, ale marzyłem o terenówce Mitsubishi L200. Przypadkiem wsiadłem do Toyoty HiLux i sprzedałem Hyundaia, a Toyotą przyjechałem do domu. Szukałem potem dodatkowego komfortowego auta. Jeździłem Hondami, Oplami, Citroenami, Fordami, Audi, BMW i kupą innych, ale zawsze coś było nie tak. Wsiadłem do Avensisa i go zamówiłem. Po prostu miał to coś czego oczekuję. To samo jest z aparatami. Dla mnie Canon ma to coś czego JA oczekuję, leży mi w ręce.

Odpowiedz do tematu