Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Prosty automat; jeden z dwóch a może inny trzeci?
Autor Wiadomość
mygumas 
Nowy

Wysłany: Sro 16 Sty, 2013   Prosty automat; jeden z dwóch a może inny trzeci?

Cześć,

przeczytałem wiele wątków na forum jak i testy robione przez optyczne.pl odnośnie kompaktów budżetowych na rok 2012 oraz aparatów pod choinkę cz.I i cz.II

Po lekturach wydaje się być najkorzystniejszym rozwiązaniem biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości wybrać jeden z dwóch modeli;

1. Canon Power Shot A810
2. Sony Cyber Shot DSC W610

Do czego aparat?

Zwykły kompakt robiący najlepsze fotki w trybie auto - nie będę w ogóle kombinował z ustawieniami.

Aparat ma być mały, noszony w torebce, kieszeni spodni. Zabierany na wypady wakacyjne, za miasto, weekendowe czy na działke, aby uchwycić chwilę na urodzinach czy spontaniczne sytuace podczas spotkań ze znajomymi na imprezach w klubie (gdzie jest jak wiadomo ciemno).

Zdjęcia będą przeglądane na komputerze lub na tv - i to tyle. Nie obrabiam, nie jestem pro fotografem. Chcę kupić najlepszy z możliwych kompaktów w tym malutkim przedziale cenowym.

Sony nie ma nagrywania w HD i to mnie troche martwi bo jest fajny mały. Canon za to nagrywanie HD posiada ale wydaje mi się, że jest większy (zmiesci się w kieszeni?) przez otwór na baterie AA.

Cena Canona to 239zł Sony 289zł.

Biorąc pod uwagę, że głównie będę robił forki właśnie w sceneriach opisanych wyżej. Czasami chciałbym nagrać krótki film (no właśnie czy bez HD nie będę żałował) co wybrać z rych dwóch czy ten Canon będzie najlepszy?

A może jest jakaś 3cia opcja, która będzie lepszą propozycją od tych dwóch modeli, będzie małym kompaktem, mieszczącym się w kieszeni robiącym naprawde przyzwoite fotki i ma nagrywanie w HD oraz cena nie przekracza 300zł?

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 16 Sty, 2013   

mygumas napisał/a:
z rych dwóch czy ten Canon będzie najlepszy?

Tak.

mygumas napisał/a:
A może jest jakaś 3cia opcja, która będzie lepszą propozycją od tych dwóch modeli

Za taką kwotę raczej nie znajdziesz wyraźnie lepszego kompaktu.Do podanych przez Ciebie zastosowań A810 IMO całkiem nieźle się nadaje. :smile:

Wojmistrz 
Obserwator

Oba siebie warte, jeden szmelc :twisted: Znaczy nie jest tak źle, ale i nic od nich nie można wymagać. Wybrał bym Canona z jednego powodu - baterie AA.

mygumas 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
Oba siebie warte, jeden szmelc :twisted:

jesteś typem człowieka, który zawsze wszystko musi mieć z najwyższej półki jakościowej i nic budżetowego nie tykasz nawet jeśli potrzebujesz jakąś rzecz tylko do najbardziej podstawowego użytkowania?

Kupując laptopa na którym np korzystasz tylko z worda i excella + przeglądarka też pewnie wybierzesz macbooka pro za 8tys zł zamiast zwykłego asusa za 1500zł? - może i tak, ja jestem świadomym użytkownikiem (lub mnie nie stać może za chwile przeczytam) i wybieram rzecz taką którą wykorzystam do realnych mi potrzeb.

Napisałem do czego i po co mi aparat w takiej cenie a nie innej. Nie kupie aparatu za 3tys zł żebym po jedym wypadzie na plaże czy imprezę miał go do wyrzucenia przy typowych spontanicznych zdjęciach z automatu..

Zastanów się trochę zanim coś napiszesz czy doradzisz bo Twoja odpowiedź jest zbędna.

Naprawdę lubie tych 'speców' którzy zamiast wczuć się (jeśli już próbują pomagać) w rolę pytającego to wyskakują z takimi tekstami. Brakuje tylko informacji, że Ty nawet dotknąć takiego szmelcu byś nie chciał i psu do zabawy nie dał..

Wojmistrz 
Obserwator

Wojmistrz napisał/a:
Oba siebie warte, jeden szmelc :twisted: Znaczy nie jest tak źle, ale i nic od nich nie można wymagać.
Staraj się czytać całościowo, a nie obrażać mnie, bo nie obraziłem ciebie tylko co najwyżej zrównałem je do jednego poziomu, tak jak i ty zakładając ten temat na forum. Czy nie wybrałeś twoim zdaniem najlepszych w śród najgorszych/najtańszych? Czy jak bym napisał "jeden pies" to była by dla ciebie różnica?

Poza tym uważam, że pomogłem swoją odpowiedzią - wskazałem konkretny argument, dla którego warto kupić jeden z nich.

mygumas 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Oba siebie warte, jeden szmelc :twisted: Znaczy nie jest tak źle, ale i nic od nich nie można wymagać.
Staraj się czytać całościowo, a nie obrażać mnie, bo nie obraziłem ciebie tylko co najwyżej zrównałem je do jednego poziomu, tak jak i ty zakładając ten temat na forum. Czy nie wybrałeś twoim zdaniem najlepszych w śród najgorszych/najtańszych? Czy jak bym napisał "jeden pies" to była by dla ciebie różnica?

Poza tym uważam, że pomogłem swoją odpowiedzią - wskazałem konkretny argument, dla którego warto kupić jeden z nich.

Argument, który podałeś jest dla mnie ważny i na pewno potwierdził on mnie, ze Canon wygrywa.

Co do reszty Twojej wypowiedzi; to czy uważasz, że oba modele to jeden szmelc czy też jeden pies co bym wybrał w dalszym ciągu uważam za zbędną pomoc. Dlatego, że piszę, proszę o pomoc na forum tematycznym gdzie jest chyba dużo osób, które mogą mieć styczność z tymi modelami chociażby chwilę ale są jak to w każdym sprzęcie pewne niuanse, które mogą przemówić za jednym bądź drugim produktem.

Gdybyś napisał, że jakość fotek jest praktycznie taka sama, za Canonem przemawia nagrywanie w HD + niższa cena oraz to że jest na AA to dużo lepiej by to wyglądało niż pierwszy Twój post czytając go w całości a nie wybiórczo.

Pozdr.

Wojmistrz 
Obserwator

Oj, obrażalski :) Jak bym chciał obrażać ciebie i twój wybór to uwierz użył bym innych słów, dosadnych i wrednych. Musisz mi uwierzyć na słowo, że jestem nastawiony bardzo pokojowo. Ale dość o tym.
Tu masz porównanie tych aparatów na optyczne.

W skrócie plusy:
Canon:
- ilość pikseli
- migawka 1/2000
- dłuższa maksymalna ogniskowa - tele
- filmy 720p
- makro od 3cm
- minimalnie silniejsza lampa
- baterie AA

Sony:
- ISO3200
- krótsza minimalna ogniskowa- szeroki kąt
- minimalnie szybsze zdjęcia seryjne
- obsługa 2 typów kart pamięci
- waga / rozmiary

mygumas 
Nowy

@Wojmistrz

nie obrażam się :) Bardzo Ci dziękuję za opis oraz wypisanie plusów i link.

Pozdrawiam!!

Wojmistrz 
Obserwator

Pochwal się jak już zdecydujesz i kupisz. Liczymy na fotki w dziale "Nasze zdjęcia".

TomPL2 
Optyczny

Wysłany: Czw 17 Sty, 2013   

Wojmistrz napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:

Dla mnie to by była ogromna różnica.

Wojmistrz 
Obserwator

TomPL2 napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:

Dla mnie to by była ogromna różnica.

Cóż, a może z innej beczki jak już robimy ot.
Słyszałeś kiedyś o deprecjacji? Znasz określenie szmelcowany? Jeszcze niedawno oznaczało coś pokrytego złotem, dziś używamy słowa platerowanie. Szmelc to po staremu emalia, którą np. można było pokryć coś starego, czy mało wartego by zataić wartość, tak jak pokrywano rzeczy wartościowe. Jeszcze przed wyjazdem do UK, mieszkając w Warszawie, pamiętam pijaczka zbierającego na wino, którzy chciał mi przy Parku Bródnowskim sprzedać "szmelcowany zegareczek" (dziś każdy powiedział by pozłacany). Przypomina mi się jedna rozmowa z sąsiadem (mieszkam w UK) "kiedyś jak powiedziałem 'I'm cool' to znaczyło, że byłem zmarznięty i nic nie było w tym ani super, ani fajnego".
Dla mnie określenie "jeden szmelc" nie jest obraźliwym zwrotem. Według mnie określającym porównanie czegoś (np kilka przedmiotów) ładnie wyglądających, ale o wątpliwej/nie znanej jakości. Mógłbym np napisać "jedna tandeta" co oznaczało by, że już mam wyrobione stanowisko, a przedmioty są źle wykonanej/złej jakości.
Pozostaje wiele innych słów które można było zastosować jak: jeden bubel, jeden chłam, jedno dziadostwo, jeden kicz, jedna lipa, jedna szmira, jeden śmieć, jedno badziewie, jedna chała, jeden kit, jeden shit, jeden złom, jedno g...o. Pewnie znajdzie się jeszcze trochę (ale nie dopisujcie).

mygumas 
Nowy

przepraszam z góry za pytanie ale chciałbym się dowiedzieć jeszcze jednej rzeczy.

mianowicie czy oba aparaty mają tzw szerokokątne obiektywy czyli łapią dużo po bokach ? i jeśli tak to który ma lepszy ?

pzdr!

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Porównanie parametrów

Matryca taka sama, ogniskowa w Sonym o 1mm mniejsza czyli Sony da większy kąt widzenia.

mygumas 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
Porównanie parametrów

Matryca taka sama, ogniskowa w Sonym o 1mm mniejsza czyli Sony da większy kąt widzenia.

tak widziałem to porównanie tylko ja jestem takim znawcą, że musi być napisane aparat ma szerokokątny obiektyw ... :) no niestety nie mój temat te aparaty :)

duża różnica jest przy tym 1mm ? czy bez znaczenia raczej? hijax_pl wg Ciebie jaka jest opinia wybrać Canona czy Sony a może masz inną propozycję ? w weekend ide do sklepu .. i jeszcze sie waham

Pozdr.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Do imprez ciemnych się nadadzą tak samo jak smartfon. Poza tym, na wycieczki w słoneczne dni - czemu nie. Jak Twoja komórka nie jest (że tak powiem) z nowych wypustów, to brałbym Canona, bo ma większy zakres zooma oraz nagrywa HD.

Odpowiedz do tematu