Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Pon 04 Lut, 2013
Szkło do Pentax k-30
Autor Wiadomość
bandanaboy
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Lut, 2013   Szkło do Pentax k-30

Panowie, potrzebuje Waszej rady, bo po przeczytaniu testu obiektywu pentax 17-70 f/4 na stronie optyczne.pl mam watpliwosci czy warto kupic to szklo. Zamierzam nabyc pentaxa k30. To bedzie moja pierwsza lustrzanka, a wiec jestem amatorem. Czy warto wydac tyle pieniedzy na ten obiektyw? Teraz kosztuje on ponad 2000zl a wiec sporo wiecej niz podano w tescie, no chyba ze ktos z Was wie gdzie mozna za tyle kupic. Czy amator bedzie widzial roznice miedzy kitowym obiektywem a 17-70 f/4? Czy np. lepiej wziasc kitowy a powiedzmy za jakis czas kupic stalke f/1.4 do robienia fotek w ciemniejszym swietle? Jesli kitowy to WR czy zwykly? Pytam bo niby mala roznica w cenie ale jesli na darmo mam doplacic to na to konto lepiej kupic dobry filtr polaryzacyjny chyba? Zastanawialem sie tez nad innymi producentami np tamron 17-50 f/2.8 albo jakas sigma, tyle ze o tym pierwszym sa kiepskie opinie co do awaryjnosci/jakosci a skoro pentax robi dobra kitowa optyke to powstaje uzasadnione pytanie czy warto. Poza tym nie ma hybrydowego silnika. Pls o help :) moze macie tez inne propozycje zamiennika dla khtowego (tak do ok. 2000zl) pod warunkiem ze roznice zobaczy amator. No i na koniec, gdzie mozna w Wawie kupic w dobrej cenie ten aparat?
Post załączyłem na forum bo nie wiem czy ktoś mi odpowie w komentarzach pod artykułem (ostatni koment był baardzo dawno temu).

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 04 Lut, 2013   

bandanaboy napisał/a:
jakas sigma

Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM :smile:

bandanaboy
[Usunięty]

Tylko, że wspomniana przez Ciebie sigma kosztuje prawie 3k a to trochę przekracza mój budżet.
Jest natomiast sigma 17-70 f/2.8-4 w cenie poniżej 2k.
Zależy mi również na tym, żeby ktoś kto miał styczność z k-30 i kitowym szkłem wyraził swoją opinię czy wymiana na któryś ze wspomnianych obiektywów do 2k będzie dużo lepszy i czy amator będzie w stanie to zauważyć.
Dlatego chciałbym uzyskac przede wszystkim odpowiedź na pytanie czy warto wymienić?

kojut 
Entuzjasta

Poszukaj 16-45 f4. Świetne szkło, naprawdę uniwersalne ale trochę ciemne. Moim skromnym zdaniem- lepszy wybór niż pentaxowe 17-70. Co do tamrona, to ja znowu spotkałem się z bardzo dobrymi opiniami i ze względu na cenę wybrałbym właśnie ten słoik. A jak budżet pozwala to 15, 21, 70 ltd +35/2 +50/1.4. Jakość nieporównywalnie lepsza niż jakikolwiek zoom

bandanaboy
[Usunięty]

16-45 f/4 ciężko znaleźć... i chyba wolalbym coś trochę jaśniejszego. Ze stałkami fajny pomysł ale zbyt kosztowny jak narazie. Dlatego nie szukam też zoomu o dużej rozpiętości tylko w granicach max do 70mm. Stałkę zapewne zakupię w przeciągu roku z f/1.4, więc zmiennoogniskowy nie musi być doskonały ale znacznie lepszy od kita.
Na tamrona jestem napalony ale słyszałem o tych paprochach przedostających się i o tym, że niektóre mają problemy z ostrością. No i te luzy na pierścieniu. Jest to bardzo ciekawa propozycja ze względu na cenę chociażby. Nie ma co prawda silnika ultradźwiękowego.

kojut 
Entuzjasta

bandanaboy, Tu masz porównanie na Pentaxie: http://www.pentaxforums.c...on-summary.html
Kurzem w środku bym się nie przejmował- 3 lata gwarancji, a problemy BF/FF załatwi albo mikroregulacja albo serwis.
Ps
Jak nie kupiłeś zooma (18-55) w zestawie to bym w niego nie szedł a wybierał właśnie pomiędzy lepszymi zoomami albo jakąś w miarę uniwersalną stałkę (ok. 35mm).

bandanaboy
[Usunięty]

kojut, dzięki za link. Zaraz zabieram się za lekturę.
Jeszcze nie kupiłem. Kupię odrazu body i szkło jak podejmę decyzję jakie to drugie kupić.
Właśnie chodziło mi o potwierdzenie, żeby nie bawić się w kitowy obiektyw tylko odrazu coś lepszego. Rozwiałeś moje wątpliwości;) Z tego co się orientuję i po postach tutaj to ten tamron wypada bardzo dobrze w porównaniu jakość/cena. A coś z silnikiem ultradźwiękowym mogę znaleźć fajnego czy nie warto dopłacać?
BTW, K-30 ciężko znaleźć w sklepie stacjonarnym, z k-5 nie ma już problemu.

[ Dodano: Pon 04 Lut, 2013 22:27 ]
Dzięki za link do testu. Rozwiał sporo wątpliwości. Co tu dużo pisać, tamron wygrywa pod wieloma względami, chociaż nad sigmą też się można zastanawiać. Niestety jest też znacznie droższa i chyba wolałbym za tą różnicę kupić (ewentualnie trochę dodać kaski) dobrą stałkę o której wspomniałeś.
Jeśli chodzi o stałkę, żona będzie robiła trochę fotek kosmetyków i innych nie za dużych rzeczy w pomieszczeniu. Jakie szkło nadawałoby się do tego?

kojut 
Entuzjasta

bandanaboy napisał/a:
Jeśli chodzi o stałkę, żona będzie robiła trochę fotek kosmetyków i innych nie za dużych rzeczy w pomieszczeniu. Jakie szkło nadawałoby się do tego?

Nawet standardowy zoom będzie dobry. Do takiej fotografii to bym raczej zainwestował w coś takiego: http://www.amazon.co.uk/P...60014689&sr=8-1
Jak wiadomo światło to podstawa :-)

bandanaboy
[Usunięty]

hahaha, genialne :mrgreen: na pewno zakupię :lol: THX za link

[ Dodano: Pon 04 Lut, 2013 23:05 ]
kojut, nie wiem z jakiego miasta jesteś, poszukuję sprawdzonego sklepu gdzie mógłbym kupić body k-30 i szkło tamrona, najlepiej w Warszawie albo okolicach.

kojut 
Entuzjasta

bandanaboy napisał/a:
kojut, nie wiem z jakiego miasta jesteś, poszukuję sprawdzonego sklepu gdzie mógłbym kupić body k-30 i szkło tamrona, najlepiej w Warszawie albo okolicach.
Niestety, ale od kilku lat w Polsce już nie mieszkam. Ale większość foto zakupów i tak robię w necie (Amazon, eBay itp.)

bandanaboy
[Usunięty]

[quote="kojut"]
bandanaboy napisał/a:
kojut, Ale większość foto zakupów i tak robię w necie (Amazon, eBay itp.)

Niestety ja się nie raz już naciąłem na Allegro i kilku sklepach internetowych. To nie to samo co parę lat temu. Za dużo oszustów, kombinatorów itp itd, dlatego czasem wolę iść do normalnego sklepu i zapłacić trochę więcej a w razie co wiem gdzie mam iść i nie pocałuję klamki.

[ Dodano: Sro 06 Lut, 2013 09:52 ]
Byłem wczoraj w sklepie i oglądałem body i szkło tamrona, które okazało się całkiem spore w porównaniu do wielkości samego body. Wersja z VC jest jeszcze większa, dlatego cieszę się, że stabilizacja jest w korpusie :mrgreen: bo na pewno bym go nie wziął. Nie byłby ani wygodny ani dobrze by nie wyglądał w połączeniu z k-30.
Sprzedawca powiedział, że nie ma sensu abym kupował tamrona 17-50 f/2.8 bo kitowe szkło jest dobre... Stwierdził również, że lepiej dokupić stałkę pentaxa 35 f/2.4. Kosztuje jakieś 800 zł. Wydaje mi się, że ta stałka to średni wybór bo ciemna. Ale pomyślałem sobie, że może taka opcja nie byłaby zła: body+kit+stałka np. 35 f/1.8 za ok. 1500 zł. Dzięki temu miałbym dwa obiektywy, jeden do dobrze naświetlonych miejsc a drugi i do dobrze i d tych gorzej. Dobrze kombinuję?

Odpowiedz do tematu