Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na XI Zlot Czytelników Optyczne.pl

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Skaner do negatywów/slajdów Medion 86601
Autor Wiadomość
lit2 
Nowy


Posty: 1
Wysłany: Wto 25 Gru, 2012 19:22   Skaner do negatywów/slajdów Medion 86601

Witam! W temacie skanowania jestem zdecydowanie zacofana. Z płyty dołączonej do skanera zainstalowałam program Media Impression, wszystko niby pięknie działa, podłączam skaner, wkładam negatyw w odpowiedniej "okładce" i tu zaczyna się problem. Po kliknięciu "acquire" pojawia się okno, które powinno być podglądem skanowanego obrazu, a jest całe czarne, cokolwiek bym nie zrobiła. Wina skanera czy coś technicznie robię źle? Pomocy
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Mariusz Lemiecha 
Uczestnik
Mariusz Lemiecha



Pomógł: 2 razy
Posty: 57
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 30 Gru, 2012 14:07   

Wiem, że to żadna pomoc, ale dla mnie skanery zaczynają się od Epson V500.
 
 
 
h.s.
Rozmowny


Pomógł: 9 razy
Posty: 325
Wysłany: Pon 31 Gru, 2012 05:10   

Nie lepiej sfotografować negatywy?
https://picasaweb.google.com/118437012341723022522/KopiowanieNegatywow
 
 
photoamator 
Początkujący


Posty: 28
Wysłany: Pią 01 Lis, 2013 23:04   

Można uzyskać więcej informacji o tym procesie chodzi mi negatywy 120.
 
 
kojut 
Entuzjasta



Pomógł: 37 razy
Posty: 700
Skąd: An Uaimh
Wysłany: Sob 02 Lis, 2013 07:56   

photoamator napisał/a:
Można uzyskać więcej informacji o tym procesie chodzi mi negatywy 120.
Ani mi się waż!!!
Nie po to robisz zdjęcia 6x7, by potem je masakrować apsc lub małym, to raz. Dwa- obiektyw musiałby dawać równy obrazek na całą matrycę. Wady, jak winieta i spadek rozdzielczości na brzegach wyjdą ze zdwojoną siłą. Jak nie chcesz kupować skanera, to popytaj w labach- często oferują opcję digitalizacji negatywów. A jak zdecydujesz się na kupno takiego sprzętu, to najpierw rozglądnij się za używanymi płaszczakami epsona (choć nowy v500 jakoś drogi nie jest). Do średniego będą w sam raz, nie będzie jakiejś dużej rozdzielczości, ale większość z nich skanuje w ok. 2000ppi. A to do średniego w zupełności wystarczy. Tylko szukaj takiego z przystawką do negatywów.
 
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 211 razy
Posty: 7396
Skąd: Halifax
Wysłany: Sob 02 Lis, 2013 11:59   

kojut, spokojnie, to kwestia przeznaczenia. Jeśli potrzeba skanować te negatywy tylko dla małych fociszek na stronę, bloga, czy wszędzie tam gdzie nie potrzeba gigantycznych kobył, to tak naprawdę wystarczy byle skaner lub ramka do kopiowania na cyfrze i po zmniejszeniu będzie dobrze. Osobiście nie znam żadnego tak dobrego skanera płaskiego, by oddał wszystko do cyfry, a bębnowe to kosmiczne koszty. Jeśli musiał bym, polecić jakiś skaner, to chyba Minolta Dimage Scan Multi Pro. Genialny staruszek i nie straszy już ceną po 10 latach. Generalnie zawsze należy pamiętać, że analog i cyfra to dwa różne światy i oby jak najrzadziej się ze sobą stykały.
Ostatnio zmieniony przez Wojmistrz Sob 02 Lis, 2013 12:18, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 66 razy
Posty: 3881
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Sob 02 Lis, 2013 12:07   

lit2 napisał/a:
a jest całe czarne, cokolwiek bym nie zrobiła. Wina skanera czy coś technicznie robię źle? Pomocy

Późno - ale to zepsuta przystawka/skaner.
photoamator napisał/a:
Można uzyskać więcej informacji o tym procesie chodzi mi negatywy 120.


Takie rzeczy to najlepiej na bębnowym skanerze - nawet "minimalka" będzie lepszej jakośći niż to co uzyskasz ze zdjęcia. Jeżeli do internetu do wielkości 1200pix - to wystarczy sfotografować. Byle aparat ustawić idealnie równolegle do kliszy. I domknąć przysłonę do f8.
 
 
kojut 
Entuzjasta



Pomógł: 37 razy
Posty: 700
Skąd: An Uaimh
Wysłany: Sob 02 Lis, 2013 19:51   

Wojmistrz napisał/a:
wystarczy byle skaner

Dlatego zaproponowałem v500 niedrogi a w miarę dobry (do średniego)
Wojmistrz napisał/a:
lub ramka do kopiowania na cyfrze i po zmniejszeniu będzie dobrze.

Nie, nie będzie
Ramka, Pentax k-r, szkło macro i światło z powiększalnika:

vs. tania Reflecta 3600 i vuescan

Nawet na takich małych rozdziałkach wyraźnie widać różnicę.
 
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 66 razy
Posty: 3881
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Sob 02 Lis, 2013 22:21   

Ja różnicy nie widzę za bardzo - może to wina mobilnego internetu . Znaczy z K-r więcej gałęzi nieostrych jakby? :cool:

kojut napisał/a:
v500 niedrogi a w miarę dobry (do średniego)

A coś tańszego? i szybszego? Ewentualnie do małego obrazka? Epsonem skanowałem i trwało to wieki... a mam duuużo zwłaszcza na 35mm... bo te na slajdach szerokich to już sfotografowałem - tyle że Tessarem 50/2,8 z mieszkiem +K-x. Są na mojej stronie. :wink:
 
 
kojut 
Entuzjasta



Pomógł: 37 razy
Posty: 700
Skąd: An Uaimh
Wysłany: Sob 02 Lis, 2013 22:58   

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Ja różnicy nie widzę za bardzo - może to wina mobilnego internetu . Znaczy z K-r więcej gałęzi nieostrych jakby? :cool:

Właśnie o tym pisałem (przykład gałęzi)- wady jednego obiektywu podwojone przez następny (winieta, zmniejszona rozdzielczość na bokach, CA). Można się ratować i utrzymywać kadr na środku- ale nie po to robi się na filmie aby zadowolić się 1/3 aps-c :mrgreen:
AndrzejM.Makuch napisał/a:
A coś tańszego? i szybszego? Ewentualnie do małego obrazka?

Do filmu 135 kupiłem dedykowany Reflecta i-scan 3600 . W testach wypada lepiej niż v500 czy v600 Opłaca się wziąć wersję SilverFast, bo dopłaca się jedynie ok €20. Choć bez tego w zestawie jest i tak PS Elements 8.
 
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 66 razy
Posty: 3881
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Nie 03 Lis, 2013 22:12   

Tyle że na USB 1,1 będzie strasznie wolno... :wink:
 
 
kojut 
Entuzjasta



Pomógł: 37 razy
Posty: 700
Skąd: An Uaimh
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 12:28   

AndrzejM.Makuch, jakieś 2 minuty na klatkę. W czasie skanowania jednej klatki mam czas na obróbkę poprzedniej (b&w skanuję jako slajd i odwracam w PS-ie dedykowanymi wtyczkami). USB tutaj nie jest problemem. Jedyny minus jest taki, że trzeba samemu przesuwać klatki. Jak szukasz czegoś szybkiego to jakiś nikon coolscan lub reflecta proscan z trzymadłem na 6 i automatycznym przesuwem.
 
 
 
manolo
[Usunięty]

Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 12:35   

kojut napisał/a:
Właśnie o tym pisałem (przykład gałęzi)- wady jednego obiektywu podwojone przez następny (winieta, zmniejszona rozdzielczość na bokach, CA). Można się ratować i utrzymywać kadr na środku- ale nie po to robi się na filmie aby zadowolić się 1/3 aps-c

film 35 to max 5-6 mpx, jak drobne ziarno
 
 
kojut 
Entuzjasta



Pomógł: 37 razy
Posty: 700
Skąd: An Uaimh
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 13:30   

manolo napisał/a:
film 35 to max 5-6 mpx, jak drobne ziarno

Czyli 20-25 mpx na matrycy Bayera- tak jak współczesne małoobrazkowe Canony. Dobre filmy mają ok. 60lpmm (są i takie z ponad 100) a to już ok 12mpx. Jakby przełożyć na Bayer to będzie 48 mpx.
 
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 66 razy
Posty: 3881
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Pon 04 Lis, 2013 14:11   

kojut napisał/a:
a to już ok 12mpx. Jakby przełożyć na Bayer to będzie 48 mpx.

Mam rozumieć że te 12Mpix to uzyskane na skanerze jednoprzebiegowym?
Na takim "od kliknięcia" (matryca CMOS) - to było by te 48 Mpix?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 14