Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Lis, 2012 Jaki aparat do robienia zdjęć roślin?
Siedzę już 3 tydzień na różnych portalach i już kilkakrotnie zmieniłem obiekt swoich zainteresowań. Jak tak dalej będzie to skończę w klasztorze;)
Chciałbym mieć dobry aparat do robienia zdjęć roślin, w dużej części do robienia "makro" w popularnym rozumieniu. Najpierw zakochałem się w Panasonic Lumix DMC-LX7 - super jasny obiektyw [chyba nigdzie taki w kompaktach nie spotykany], fajne pierścienie sterujące. Wydawał się idealny, ale to zmniejszenie fizyczne matrycy.
Z drugiej strony Sony Cyber-shot DSC-RX100 o dużej fizycznie matrycy i nieco gorszym obiektywie. Przykładowe zdjęcia całkiem mnie przekonują.
A może Canon PowerShot G1 X, któremu wielu daje najwyższe noty za jakość zdjęć, ale podobno ma problemy z autofokusem.
A może z kolei skierować uczucia na uniwersalny Panasonic Lumix DMC-FZ200 do fotografii przyrodniczej o imponującym zoomie i stałej jasności 2.8? Zresztą od tego modelu się zaczęło przeglądanie.
Czy macie może własne doświadczenia z tymi aparatami? Jakieś sugestie - czy typowanie na Sony Cyber-shot DSC-RX100 jest właściwe. Lustrzanki z uwagi na wymiary i ciężar odpadają.
Kolego, coś mnie dziwi. Taki DMC-FZ200 to wielkie bydle wielkości lustrzanki. Może jednak jakiś mały dSLR + niewielki gabarytowo obiektyw macro np 60mm. Przynajmniej się nacieszysz jakością zdjęć. Taki obiektyw to nie tylko macro, spokojnie może służyć do portretu i prawie każdej innej fotografii.
Tak wiem, że Panasonic Lumix DMC-FZ200 jest wielki [miałem poprzednika], ale pytanie czy Sony Cyber-shot DSC-RX100 daje znacząco lepszej jakości zdjęcia. W sumie i tak noszę jakiś lekki super zoom do zdjęć czysto dokumentacyjnych ptaków, a do roślin [bo to stara miłość] chciałbym taki, które robi przyzwoite zdjęcia [a nie tak jak teraz, że albo się coś uda, albo nie, bo ostrość nie tam gdzie chciałem, itp.].
A ten canon to nie taki wielki, to sony jest malutki
dcs, dzięki za link. Teraz to już zupełnie zgłupiałem. Wygląda na to, że Lumix DMC-LX7 z superjasnym obiektywem nie jest lepszy od uniwersalnego Lumix DMC-FZ200.
Najlepiej się prezentuje Canon PowerShot G1 X. Ale coś piszą, że do "makro" nie najlepszy.
Jakoś tu nie widzę zdecydowanej przewagi Sony Cyber-shot DSC-RX100 nad Lumixami, choć przykładowe zdjęcia roślin najbardziej z tego mi się podobały [ale nie było takich samych ujęć z innych aparatów].
dcs [Usunięty]
Wysłany: Pon 19 Lis, 2012
Namor1,
Namor1 napisał/a:
Jakoś tu nie widzę zdecydowanej przewagi Sony Cyber-shot DSC-RX100 nad Lumixami
jakby te z RX100 były pomniejszone do rozmiaru z Panasów lub /lub te z Lumixów powiększone do wielkości z RX100/ różnica na korzyść Sony byłaby dużo bardziej widoczna.
Ja takze nie widze zdecydowanej przewagi w porówaniu do Lumixów- tryb makro jest bardzo podobny,przynajmniej moim zdaniem. To byłby dobry wybór.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013
bardzo często czytam na tym forum wypowiedzi userów że jakiś tam aparat jest duży, za duży, kloc itp.
Duże aparaty łatwiej się obsługuje a porównując rozmiary pokrowców itp. do lustrzanek i bezlusterkowców różnice są pomijalne, nieistotne. Do roślin niezły będzie jakiś entry level dslr z ruchomym lcd, to bardzo przydatne w makro fotografii.
Do roślin niezły będzie jakiś entry level dslr z ruchomym lcd, to bardzo przydatne w makro fotografii.
Jako amator, który zaczynał przygodę z fotografią od makra (głównie owady, ale roślinki również) zgadzam się z manolo za wyjątkiem tej uwagi o dslr. Akurat do makra lepszy będzie kompakt z niezbyt długim zoomem (5-10-cio krotnym), natomiast potwierdzam, że odchylany ekran, przynajmniej w pionie, ma absolutnie pierwszorzędne znaczenie. Przy fotografii runa lesnego (rośliny aspektu wiosennego: zawilce, przylaszczki, także grzyby, mchy, niskie krzewinki takie jak borówki itp) a także kwiatostanów wyższych krzewów i drzew - ruchomy ekran jest nie do przecenienia
Namor1 napisał/a:
Najpierw zakochałem się w Panasonic Lumix DMC-LX7 - super jasny obiektyw
Akurat w przypadku makra jasność obiektywu to ślepa uliczka, bo pamiętaj, że im jaśniejszą przysłonę użyjesz, tym mniejszą głębię ostrości dostaniesz, co jest przekleństwem dla fotografów makra Tak więc bez sensu jest wydawac kasę na jasne obiektywy, jeżlei i tak będziesz musiał je przymykać co najmniej do 5,6-8 Z tej samej przyczyny lepsza jest nieco mniejsza matryca (tutaj subiektywnie radzę nie mniejszą niż 1/2 cala), bo pozwala na stosowanie obiektywów o krótszych ogniskowych, co równiez zwieksza głębię ostrości.
Pamiętaj, że autorami tych uwag o wyższości jasnego obiektywu nad ciemnym są zwykle portreciści, którym zazwyczaj światła brakuje więc dla nich jest to prawda, ale fotografując roślinki, owady itp, zwykle masz komfort wybrania się na miejsce wtedy, gdy warunki świetlne są zadowalajace, bo roślinka raczej zawsze będzie na swoim miejscu, a owad też kręci się zwykle na "swoim" terytorium i jeżeli widziałeś go wczoraj, to z dużym prawdopodobieństwem zobaczysz jutro. Pomijam, oczywiście, gatunki wyjątkowo rzadkie, ale to inna para kaloszy
Tak gwoli konkretów, gdybyś chciał wiedzieć: ja używam lustrzanki Sony A700 (zwykle do ptaszków i zwierzyny czworonożnej) ze szkłem Sony 70-400mm oraz kompakta Fuji X-S1 - jako uniwersalnego, zwłaszcza do makra i na wyjazdy urlopowe. Sprawdzają się znakomicie, więc szukaj czegoś podobnego
Reasumując: gdyby RX100 miał odchylany ekran, to z czystym sumieniem bym go polecił do makra. Bez tego - niestety, nie odważę się
manolo [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Sty, 2013
Canon G1x ma odchylany ekran, obiektyw z zoomem i jest niewielki.
ale i tak lustrzanka z kitem będzie bardziej uniwersalna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11