Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 22 Gru, 2012 Nikon D3100 a Sony NEX-F3K
To mój pierwszy post więc chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.
Szukam aparatu na prezent dla osoby, która będzie głównie robiła zdjęcia swoich wnuków i zwierząt w pomieszczeniach. Aparat ma więc nieźle dawać radę przy słabym oświetleniu i ruchliwych obiektach, więc dobrze by było gdyby szybko wykonywał zdjęcia i jak najmniej rozmazywał.
Aparat przeważnie będzie używany w trybie auto, ale ma mieć też delikatny manualny 'zapas mocy' na przyszłość, bo wiem że osoba ta zainteresowała się fotografią i pragnie się w tej dziedzinie rozwijać. Rozmiar i waga aparatu nie mają znaczenia, ale nie ma być to mały kompakt. Budżet max 1800 zł, im mniej tym lepiej.
Przed napisaniem postu przejrzałem dziesiątki recenzji i opinii na dpreview i na optyczne.pl, sampli na imaging-resource itd. Generalnie im więcej się czyta tym większy mętlik w głowie . Obecnie zawęziłem wybór do Nikona D3100 (1500 zł) i Sony NEX-F3K (1800 zł), oba na kitowych obiektywach.
Sony dlatego, że ma rozbudowane możliwości na auto znane z serii HX20/200, HDRowe, antiblurowe bajery podobno idealne dla amatora, choć nie wiem jak u niego z szybkością robienia zdjęć i radzeniem ze słabym oświetleniem. Nikon dlatego, że korzystałem kiedyś z D40, a ten 'szybko' robił zdjęcia, które na dodatek nieźle wyglądały, więc zakładam że tu będzie tylko lepiej, ale boję się o 'inteligencję' trybu auto.
No i to by było na tyle, wybaczcie amatorski język. Jak myślicie, który z aparatów lepiej się wpisuje w wymagania?
Szukam aparatu na prezent dla osoby, która będzie głównie robiła zdjęcia swoich wnuków i zwierząt w pomieszczeniach. Aparat ma więc nieźle dawać radę przy słabym oświetleniu i ruchliwych obiektach
Sony ma lepsza matrycę, ale Nikon lepszy AF. Za cenę Sony NEX-F3K możesz jednak nabyć kitowy zestaw nikona D3200, który AF ma jak D3100 a matrycę chba nawet minimalnie lepszą od Sony NEX-F3K.
Jeśli miałbym wybierać przyszłościowo, to szukał bym promocji na D3200+18-55, bo jak na razie delikatnie przekracza budżet o jakieś 60zł. Jeśli wybierać tylko pośród D3100 i F3K, to wybrał bym raczej Sony.
Dziękuję za wskazówki! Dzięki nim i kilku tematom o robieniu zdjęć ruchliwym obiektom na dpreview zdecydowałem, że na pewno będzie to lustrzanka. Zastanowię się jeszcze czy warto dopłacić 400 zł do D3200, bo podobno na kitowym obiektywie nie pokazuje pełni swojego potencjału, sample na portalach nie różnią się mocno od D3100, a osoba do której trafi prezent nie będzie wykonywała wielkoformatowych wydruków.
MM, są/były różniste zestawy fabryczne z zacnym zoomem 2.8 (sądzę, że nie tylko w nieprawidłowym S...systemie) Który automatycznie staje się obiektywem kitowym. Prawda, nie w tej klasie korpusu (bo nikt i tak by tego nie kupił). Cóż, na pewno korpus CAŁEGO potencjału z tym nie pokaże, ale...
Nex 3 to udana konstrukcja. Mała i zgrabna a przy tym naprawdę niezłe obrazki produkuje. Wielkościowo jak kompakt, a jakościowo jak lustrzanka. Kitowy (18-55) obiektyw jest bardzo przyzwoity i ma stabilizację. Czego w podobnej konstrukcji nikona próżno szukać.
dcs [Usunięty]
Wysłany: Nie 23 Gru, 2012
rafisko napisał/a:
Kitowy (18-55) obiektyw jest bardzo przyzwoity i ma stabilizację. Czego w podobnej konstrukcji nikona próżno szukać.
[ Dodano: Nie 23 Gru, 2012 22:41 ]
Nieistotne czy chodziło ci o przyzwoitość, czy o stabilizację -bzdura.
Mhm.. Do 2007. Bo w 2007 pojawił się 18-55VR.
I w zasadzie od tego czasu kitowym szkłom Nikona, tj 18-55VR, 18-105VR, 18-200VR nie można nic zarzucić (oprócz wykonania)
Chlubnym wyjątkiem jest tutaj 16-85VR...
rafisko napisał/a:
O przyzwoitości tego szkła (kita z n) się nie wypowiadam, bo nie używałem.
Ależ już się wypowiedziałeś Pozwól, że zacytuję...
rafisko napisał/a:
Kitowy (18-55) obiektyw jest bardzo przyzwoity i ma stabilizację. Czego w podobnej konstrukcji nikona próżno szukać.
Kupiłem D3100, za pozostałe pieniądze jeszcze torbę i kartę pamięci.
Skoro już piszecie o stabilizacji - czy VR na obiektywie powinien być zawsze włączony, czy tylko w 'ciężkich' warunkach? Generalnie czy VR może spowodować, że zdjęcie będzie gorszej jakości?
A drugie pytanie dotyczy jakości JPG - czy z waszego nikonowego doświadczenia jest duża różnica pomiędzy ustawieniem na 'normal' a 'fine'? (objętościowo różnica jest ponad dwukrotna)
Mianowicie zdjęcia w trybie auto, czyli takim jaki był preferowany przy wyborze aparatu, wychodzą tragicznie zaszumione. Są całkowicie zakropkowane na zielono i czarno już przy 30-40% powiększeniu.
Stary Nikon D40 robi o niebo lepsze zdjęcia na auto w tych samych warunkach. Myślę, że jest to wina wysokiego ISO. Tam gdzie D3100 wybiera ISO z przedziału 2000-3200, tam D40 daje najczęściej 400 (bardzo rzadko 800). W dodatku D3100, w przeciwieństwie do D40, nie daje możliwości ręcznej zmiany ISO w trybie automatycznym. A na ISO-3200 w oświetlonym pomieszczeniu wieczorem aparat robi zdjęcia wyglądające gorzej, niż z budżetowego leciwego kompaktu w tych samych warunkach.
Obiektywy z D40 i D3100 przemieniałem między sobą, nie wpływają na jakość zdjęć.
Jakiś pomysł jak temu zaradzić? Co zrobić, żeby nie wymuszał ciągle tak dużych ISO, działał chociaż jak D40? Może coś pomieszałem w ustawieniach? Każda rada będzie cenna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11