Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 19 Gru, 2012 Standard pod APS-C? 28 czy 35mm?
Zamierzam w przyszłym roku zakupić stałkę do Canona 550D.
Chciałbym uzyskać tzw. standard. Wiem, że na pełnej klatce takim standardem jest ogniskowa 50mm.
Chciałbym zakupić jak najbardziej zbliżone pole widzenia pod APS-C i teraz mam dylemat między dwoma szkłami Canon, na które mnie będzie stać:
1. Canon 28mm 2.8, czyli w przeliczeniu 44,8mm na FF (5,2 różnicy na korzyść szerokości)
2. Canon 35mm 2.0, czyli w przeliczeniu 56mm na FF (6 różnicy na zwężenie kadru)
Problem polega na tym, iż z uwagi na to, że chcę się jak najbardziej zbliżyć do wrażenia 50mm na pełnej klatce, zaś te obiektywy oscylują po przeliczeniu wokół tej wzorcowej ogniskowej.
Czytałem, że standardowa ogniskowa, to taka, która jest jak najbardziej zbliżona do przekątnej matrycy. W przypadku pełnej klatki (36mm x 24mm) to ok. 43mm, a więc jako standard wybrano nieco większą ogniskową 50mm.
W przypadku matrycy APS-C aparatu Canon 550D (22,3mm x 14,9 mm) jest to ok. 26,8mm.
Niby wyglądałoby na to, że bardziej zbliżona do standardu na APS-C jest ogniskowa 28mm. Nawet sprawdzałem jakie kąty widzenia są "właściwsze" i również 28mm bardziej zbliża się do "wzorca", choć też lekko za szeroko.
Innymi słowy po przeliczeniu wszystkich potrzebnych wartości wychodzi na to, że 35mm jest trochę węższe od standardu, zaś 28mm lekko szersze (ale mniej odbiega od wzorca).
Nie daje mi jednak spokoju fakt, że wszędzie mówi się, iż standardem na APS-C jest 35mm. Jeszcze inni wykorzystują sigmę 30mm - ta wydaje się super rozwiązaniem, ale mnie na pewno nie będzie na nią stać. I dlatego muszę zdecydować 28mm czy 35mm.
I teraz proszę o pomoc. Która z tych 2 ogniskowych (28 czy 35) będzie właściwsza jako standard na APS-C?
Podejrzewam, że masz jakiś obiektyw zmiennoogniskowy o zakresie zawierającym te 28 i 35mm - ustaw te ogniskowe, pobaw się, pokadruj, porób zdjęcia, pooglądaj, wybierz.
To będzie lepsza metoda niż przeliczanie w kółko jakichś bzdetów i filozofowanie na temat "wzorców" i innych zaszłości historycznych
lotofag, no tyle sie nawychwalal 18-55 ze zapewne go ma
ja bym tam sie nie przejmowala takimi niewielkimi roznicami w ogniskowych, z szerszego kata zawsze mozna lekko przyciac... choc jesli dla ciebie swiatlo jest istotne no to f/2 jest jasniejsze o cala dzialke od f/2.8
Ja bym powiedział, że Helios ma 58mm, ale zdania są podzielone Zaś co do pytania w temacie, 28mm to bardzo fajna ogniskowa ale biorąc pod uwagę, że trzydziestkapiątka jest jaśniejsza, to chyba z tych rozważanych wybrałbym właśnie 35 mm. Najlepiej zrób jak proponuje lotofag.
18-55 faktycznie zachwalam i zachwalać będę, ale uznałem, że dobrze by było kita traktować jako szeroki kąt i spacerniak . Jednak różnica pomiędzy 2.8 a 4.5 (na kicie 35mm ma 4.5) to 2 i 1/3 EV, a więc naprawdę sporo. Poza tym stałka jednak zmusza do myślenia i pozwala uzyskać mniejszą GO. Ma więc same zalety :].
Póki co na kicie ustawiłem 35mm i nakleiłem kawałek taśmy, co by nie kusiło do zmiany ogniskowej :]. Pochodzę tak z tydzień, a później zmienię na 28mm. Myślę, że to ułatwi podjęcie decyzji :]
[ Dodano: Sro 19 Gru, 2012 21:59 ]
Porobiłem trochę testów i uznałem, że jednak lepszą ogniskową będzie 28mm. Porobiłem trochę przykładowych zdjęć i przy tej ogniskowej ujmuję to co chcę faktycznie mieć na zdjęciu. Przy 35mm jest trochę za wąsko. Na APS-C to ekwiwalent 56mm, czyli podchodzi już pod leciutke tele i to jest widoczne. Przy 28mm jest w zasadzie tak jak chcę.
Ponadto wracając do liczb, to "idealna" standardowa ogniskowa dla full frame to 43mm, zaś 50mm stało się po prostu popularne.
Dla APS-C idealny standard, czyli przekątna matrycy zamieniona na milimetry to 27mm, a więc 28mm to znacznie bliżej i to po prostu widać na przykładowych zdjęciach. Ponadto tak jak ktoś już napisał. Zawsze można lekko skadrować, a 35mm już nie ma co kadrować przy APS-C, ponieważ już jest lekko wąsko.
Generalnie konkluzja jest taka, że 28mm jest przynajmniej dla mnie bardziej standardem niż 35mm na cropie 1.6. Potwierdzają to nawet kalkulatory kątów widzenia, w których 28mm jest minimalnie bliżej "wzorca" niż 35mm.
a pytanie, po co Ci adf1985, światłosilne obiektywy?
jeżeli po to żeby robić w ciemnicach to rozważ to: czasami lepiej mieć nie-takie-ostre-jak-po-przymknięciu, ale za to nierozmazane z powodu 2x czasu...
jeżeli po to żeby mieć papierową GO i masterski bokeh to tylko i wyłącznie światło - wyostrzysz sobie softowo
MM, tylko na cropach 1.5, to już praktycznie ekwiwalent 35-tki, ale fakt, że też fajna ogniskowa...
adf1985 [Usunięty]
Wysłany: Sro 19 Gru, 2012
jaad75 napisał/a:
adf1985 napisał/a:
Jednak różnica pomiędzy 2.8 a 4.5 (na kicie 35mm ma 4.5) to 2 i 1/3 EV
1 i 1/3 jak już...
adf1985 napisał/a:
Na APS-C to ekwiwalent 56mm, czyli podchodzi już pod leciutke tele i to jest widoczne.
Bez przesady, zakres 40-60mm dla 135 można śmiało uznać za standardowy...
Faktycznie, mój błąd, sorki.
Odnośnie tego po co mi jasność - po to, żeby uzyskać mniejszą GO niż na 18-55, ale również aby zyskać czas bądź zmniejszyć ISO. W każdym razie w celu poprawy komfortu, ale też jakości.
Ja tam nadal upieram się przy 28mm. Przekątna matrycy APS-C to 26,8mm, a więc ta ogniskowa jest najbardziej zbliżona do standardu.
Tak samo na pełnej klatce 50mm to też taki trochę wymysł, ponieważ "ideałem" na pełnej klatce byłaby ogniskowa 43mm. Z tego co wiem takie obiektywy kiedyś występowały, ale bardzo rzadko, tzn. 45mm.
Ostatnio zmieniony przez adf1985 Sro 19 Gru, 2012, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10