Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 600d vs nikon D5100
Autor Wiadomość
tomek1081 
Nowy

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   Canon 600d vs nikon D5100

Witam

Wiem, że temat wałkowany już 100 razy, jednak mam 2 konkretne pytania.

Zaczynajmy:

Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu lustra.

Gdy zacząłem interesować się tym tematem na rynku był nikon D3000 :P
Zatem dość długo zajęło mi ogarnianie tematu.

Po kolejnym przeanalizowaniu sytuacji na rynku, przeglądając od najniższych modeli zatrzymałem się na nikonie D5100 z obiektywem 18-105.
Jednak ostatnimi czasy miałem okazje mieć w ręce canona 600D.
W moim życiu pojawiła się niezła rozkminka.
Tym bardziej, że canon jest w nieco niższej cenie ale z obiektywem 18-55.

Jednak chciałbym się skupić na dwóch zasadniczych kwestiach
1. Guzikologia, choć moja styczność z lustrzankami nie jest zbyt wielka, wydaje mi się że w d600 można szybciej i łatwiej zmieniać parametry - Co sądzicie na ten temat.

2. Koszt akcesoriów i ogólnej rozbudowy systemu - wygląda na to że nikon ma droższy osprzęt, np stałoogniskowy 50mm /1,8 u Nikona kosztuje 549zł, a u Canona to samo 399zł - jak sprawa wygląda w praktyce, i który system jest w rzeczywistości tańszych, moje pytanie tyczy się także poza obiektywami innych akcesoriów.

Zastosowanie:
Z racji, że jest to moja pierwsza lustrzanka będę chciał się przetestować w możliwie wielu gałęziach fotografii oraz na maksa wykorzystać sprzęt, choć na tą chwilę myślę nad działaniem raczej w terenie, jakieś reportaże itp, to sprzęt chciałbym wykorzystać też w studiu. Myślę także że guzika "REC" też niejednokrotnie użyję.

Dziękuję za zainteresowanie tematem
Pozdrawiam
Tomasz

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   

tomek1081 napisał/a:
który system jest w rzeczywistości tańszych

Nie ma takiego. Wszystko zależy od tego, co nas konkretnie interesuje.

Porównywać należy podobne obiektywy. Canonowska 50 jest dużo gorzej wykonana od nikonowskiej.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 05 Sty, 2013   

Zobacz sobie ceny obiektywów jakie ewentualnie potrzebowałbyś w bliższej lub dalszej przyszłości i porównaj:
jakość optyki (zobacz testy, poczytaj opinie)
ceny (wg. mnie Nikon jest droższy w wielu przypadkach, ale też ma sporo alternatyw w postaci starszych modeli swojego systemu - nie wiem tylko jak będą współpracować z d5100).

Jeśli chodzi o guzikologię, to mnie osobiście bardziej odpowiada ta w XXXD niż w Nikonach dXXXX.
Nikon ma lepiej oprogramowaną matrycę, daje świetny obrazek, podejrzewam, że i AF jest lepszy niż w 600D.

Używałem 450D i jeszcze czasem używam i muszę przyznać, że jak na amatorską lustrzankę, guzikologia jest bardzo dobrze przemyślana, może nawet lepiej niż w tych nowszych XXXD.

Gdybyś chciał podpiąć manualne obiektywy, to w Canonie możesz w zasadzie prawie wszystko zaadoptować i będziesz miał ostrzenie na nieskończoność.
W Nikonie nie - bo np. z M42 tego nie uzyskasz.
Ale można to sobie zrekompensować starszymi manualnymi Nikona, jak wspomniałem, o ile będą one współpracować z d5100 czy innym dXXXX.

Na pewno 18-105 VR jest lepszy od canońskiego 18-55 IS.
Jeśli chodzi o "pięćdziesiątki", to Nikkory 50 f1.8 są oczywiście solidniejsze od Canona 50 1.8 II.

Odpowiedz do tematu