Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 13 Sty, 2013
D3200, Eos 600d, d5100 ?
Autor Wiadomość
bassista 
Uczestnik

Wysłany: Sob 12 Sty, 2013   D3200, Eos 600d, d5100 ?

Witam, od kilku dni męczę się z wyborem lustrzanki. Dylemat pomiędzy Nikon D3200, 5100 lub Canon 600d. Budżet w tym zakresie, sprzęt musi być nowy bo niestety, muszę wziąć na raty. Proszę więc o pomoc w wyborze, ewentualnie wskazanie innego.

Sam bawię się amatorsko od kilkunastu lat, do tej pory używałem głównie analoga - Nikona F80 z kilkoma szkłami przy czym aktualnie jest mi to bez różnicy jeśli chodzi o system.

Aparat musi być uniwersalny, gdyż fotografuje różne tematy - od zdjęć nocnych, architekturę, sport, portret po zdjęcia makro. Dodatkowym, ważnym dla mnie elementem jest fotografowanie i filmowanie minimum HD w trudnych warunkach oświetleniowych (jaskinie, koncerty nocne) więc wskazane są niskie szumy zarówno przy fotografi z ręki (wysokie ISO) jak i filmowanie.

Na początek kupuję zestaw:
- korpus
- obiektyw 50mm lub 35mm przesłona f/1.8
- obiektyw 18- ok 200
- mikrofon stereo zewnętrzny (zamiennik)
- ew obiektyw kitowy

W przyszłosci
- lampa błyskowa, lampa makro
- może jeszcze bardzo szerokokątny obiektyw
- pierścienie pośrednie / konwerter makro
- batterypack

Nie ukrywam, że cena stanowi dla mnie teraz kluczową rolę

Co do filmów
- koniecznie wyjście na zewnętrzny mikrofon stereo
- ręczne i automatyczne ustawianie ostrości, fajnie też by było, gdybym mógł bawić się przysłoną
- niskie szumy, celny autofocus, podgląd na żywo na wyświetlaczu
- sporą przewagą 600d i d3200 dla mnie jest prędkość ok 50kl/s

zdjęcia
- niskie szumy przy wysokim ISO
- bracketing, podgląd głębi ostrości (gdzieś czytałem, że d3200 nie ma)
- podgląd głębi ostrości
- może blokada podniesionego lustra
Ostatnio zmieniony przez bassista Sob 12 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 12 Sty, 2013   Re: D3200, Eos 400d, d5100 ?

bassista napisał/a:
Canon 400d
Nie chodziło o 600D przypadkiem?

bassista 
Uczestnik

Wysłany: Sob 12 Sty, 2013   

Pomyłka, poszła edycja :D

moronica 

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sob 12 Sty, 2013   Re: D3200, Eos 600d, d5100 ?

bassista napisał/a:
- obiektyw 18- ok 200

nikkor 18-200vr jest znosny i jasniejszy nieco od innych typu tamrony i sigmy ale taki hiperzoom by byl dobry to i kosztowac musi wiec jesli myslisz o jakims budzetowym za 800-900zl to lepiej juz kup cos mniej uniwersalnego typu 18-105 do nikona czy 18-135 do canona

Wojmistrz 
Obserwator

A ta szklarnia od f80 przypadkiem nie będzie działać na D90? Ten jeszcze jak wiem można kupić nowy/na raty.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Raczej powinny bez problemu.

jaad75 
Klub Pierdzieli

bassista napisał/a:
automatyczne ustawianie ostrości
W żadnym z tych aparatów nie będzie to działać zbyt dobrze.
bassista napisał/a:
- sporą przewagą 600d i d3200 dla mnie jest prędkość ok 50kl/s
Dlaczego to dla Ciebie spora przewaga? Poza tym, 50/60fps jest tylko w 720p.
bassista napisał/a:
- podgląd głębi ostrości
To pic na wodę w tego typu aparatach.

[ Dodano: Sob 12 Sty, 2013 23:00 ]
Wojmistrz napisał/a:
A ta szklarnia od f80 przypadkiem nie będzie działać na D90? Ten jeszcze jak wiem można kupić nowy/na raty.
Ale akurat tryb wideo jest w nim słaby...

bassista 
Uczestnik

W d90 za słaby jest tryb video, dźwięk mono

720p mi wystarczy a prędkość 50fps dlatego, gdyż mogę bawić się w zwolnienia obrazu bez straty (np ptaki)

Czy szklarnia od f80 będzie działać w pełni na d3200 (chodzi mi o autofocus)?

Obiektyw do 200mm niestety, budżetowy a dla mnei nie ma zbytniej różnicy międzi nikkorem a sigmą czy tamronem. Obiektyw 18-200 jest po prostu bardziej uniwersalny i nie muszę zmieniać obiektywów. W niektórych sytuacjach jest to niewskazane przy czym chcę kupić dodatkowy obiektyw (standardowy)

moronica 

bassista, te obiektywy od f80 to srubokretowe? nie, AF nie bedzie dzialal

jaad75 
Klub Pierdzieli

bassista napisał/a:
Czy szklarnia od f80 będzie działać w pełni na d3200 (chodzi mi o autofocus)?
Nie. Chyba, że masz do niego jakieś szkła z silnikiem.
bassista napisał/a:
Obiektyw do 200mm niestety
Do filmowania ptaków? :roll:

moronica 

bassista napisał/a:
Obiektyw do 200mm niestety, budżetowy a dla mnei nie ma zbytniej różnicy międzi nikkorem a sigmą czy tamronem. Obiektyw 18-200 jest po prostu bardziej uniwersalny i nie muszę zmieniać obiektywów. W niektórych sytuacjach jest to niewskazane przy czym chcę kupić dodatkowy obiektyw (standardowy)

tak czy siak licz sie z wydatkiem >1500zl. choc mi osobiscie szkoda by bylo wydawac 1500zl nawet na przyzwoity optycznie obiektyw o swietle 6.3

Odpowiedz do tematu