Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam! Chciałabym prosić o pomoc w wyborze obiektywu do aparatu canon 500 d. Obecnie mam standardowego canona 18-55. Zastanawiam się nad canon 70-200 f/4L. Co o nim myślicie?
Mogę przeznaczyć na niego do ok 3000 zł. Lubię robić portrety i macro, ale na obiektyw do macro może jeszcze przyjdzie pora Teraz chciałabym taki, który zarówno nada się do portretów, jak i sprawdzi się w podróży, a więc zmiennoogniskowy. Zależy mi na tym, żebym się nie męczyła z wyostrzaniem bo w tamtym obiektywie często mam z tym problem.
Jeśli kupię tego 70-200 to bez stabilizacji, bo kasy będzie za mało. Czy to będzie problem? No i jeszcze boję się czy nie będzie za ciemny, żeby robić fotki w pomieszczeniach np. na imprezach rodzinnych, itp. Może polecacie jakiś jaśniejszy, ze stabilizacją i wtedy o krótszej ogniskowej? Może jakiś tamron albo sigma?
Nie wiem czy bym się ładował w tego 70-200/4L. Ciemne to i nie wiem czy dla zwykłego śmiertelnika nie jest lepiej kupić 70-210/4. Jeśli ładować się w eLkę to lepiej ze światełkiem 2.8. 70-210/4 jest za ułamek ceny L, a jakość przyzwoita (bynajmniej nieporównywalnie lepszy od 70-200/3.5-4.5), do tego jakiegoś Tamrona SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro jako portretówkę i makro.
Wysłany: Wto 01 Sty, 2013 Re: Obiektyw do canon 500 d
Agatunia35 napisał/a:
No i jeszcze boję się czy nie będzie za ciemny, żeby robić fotki w pomieszczeniach np. na imprezach rodzinnych, itp. Może polecacie jakiś jaśniejszy, ze stabilizacją i wtedy o krótszej ogniskowej? Może jakiś tamron albo sigma?
Zdecyduj się czy szukasz teleobiektywu do uzupełnienia posiadanego 18-55 czy może po prostu jaśniejszego zamiennika dla 18-55...
Do portretów możesz spróbować pobawić się Canonem 50/1.8, jest tani.
Jeżeli nie EF-S , zakres ogniskowych obiektywu należy mnożyć x1,6. ,A wtedy nie zawsze b. dluga ogniskowa jest wygodna i potrzebna.Bardziej wygodnym i praktycznym jest EF np 18-135 lub 18/28-200. Pozostaje kwestia jakosci obrazu z nich.
bynajmniej nieporównywalnie lepszy od 70-200/3.5-4.5
Co oznacza to zdanie? Jest lepszy czy nie?
Portrety i zoom to raczej nie jest doskonałe połączenie. Poszedłbym raczej w klasyczną stałkę 50/1.4 lub coś podobnego, zależnie od preferencji ogniskowych.
na imprezach rodzinnych to może być trochę za wąsko w tym 70-200, do portretów polecam 85 1.8 mi się tym szkłem bardzo dobrze foci a jak nakręcisz na niego Canon Close-Up to i w sumie szkło do macro masz
Jeśli ładować się w eLkę to lepiej ze światełkiem 2.8
Też bym wolała 2.8, ale niestety jeśli mowa o canon 70- 200 to cena za wysoka.
Wojmistrz napisał/a:
nie wiem czy dla zwykłego śmiertelnika nie jest lepiej kupić 70-210/4.
Właśnie też taki rozważałam, ale chyba nie chciałabym kupowac przez internet obiektywu, bo to sporo kasy, a u mnie w sklepie takiego nie znajdę
lotofag napisał/a:
Zdecyduj się czy szukasz teleobiektywu do uzupełnienia posiadanego 18-55 czy może po prostu jaśniejszego zamiennika dla 18-55...
Myślałam o uzupełnieniu, bo czasem 18- 55 to za mało, ale też nie potrzeba mi nie wiadomo jakiej tej ogniskowej
[ Dodano: Wto 01 Sty, 2013 21:52 ]
Zdaje sobie tez sprawę, że do portretów lepsze by były takie jak mi zaproponowalićsie:
Wojmistrz napisał/a:
do tego jakiegoś Tamrona SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro
lotofag napisał/a:
Do portretów możesz spróbować pobawić się Canonem 50/1.8, jest tani.
mozer napisał/a:
Poszedłbym raczej w klasyczną stałkę 50/1.4
jaco88 napisał/a:
do portretów polecam 85 1.8
Chyba jednak najpierw się zaopatrzę w coś bardziej uniwersalnego, jakiś zmiennoogniskowy, właśnie żeby uzupełnić ten mój 18-55, a potem ewentualnie dokupię tylko do portretów. Właśnie też już słyszałam o 1.8 50 lub 85
Agatunia35, 70-200 F4 L to bardzo fajny obiektyw, jeśli wiesz, że go wykorzystasz, to myślę, że nie będziesz żałowała zakupu. Mając 3 kafle proponuję pokusić się o zakup również 1.8/50 za cztery stówki i mieć obiektyw do portretów w nieco gorzej oświetlonych wnętrzach, bo ten zumik tak szczerze mówiąc średnio się do tego nadaje. Tak więc dwie pieczenie na jednym ogniu
70-200 też przyzwoity portret można zrobić, ale nie we wnętrzach. Pod aps-c 50tka jak najbardziej, 85 będzie za długa i we wnętrzach ciężko byłoby sobie poradzić...
Agatunia35, jeżeli piszesz o podróżach to standardowym zoom'em nie będzie 70-200. Nie wiem co dokładnie w tych podróżach chciałabyś robić, ale jeżeli szersze kadry + portret, to może lepiej zamienić 18-55 na chociażby sigmę 17-70 + C50mm? Jak dużo brakuje Ci przybliżenia mając podpięty 18-55?
Jak dużo brakuje Ci przybliżenia mając podpięty 18-55?
Bardzo dużo nie brakuje, zresztą już pisałam, że nie potrzebuję nie wiadomo jakiej ogniskowej Chodziło, żeby trochę zwiększyć te 55 i poprawić jakość zdjęć. Dzięki za radę, pomyślę nad tym
Zastanawiam się nad canon 70-200 f/4L. Co o nim myślicie?
Kup, bo jest zaje.sty.
Zważ, że w Polsce może być drogi.
Używkę można za 1500 1600 wyhaczyć.
Agatunia35 napisał/a:
pytanie odnośnie tamrona 70- 200 f/2.8 i z macro.
Świetna optyka, słaba budowa, wolny af, a macro... hmm, macro to z obiektywem macro, albo jakimiś pierścieniami, ale nie z samym tele 70-200.
Wojmistrz napisał/a:
Ciemne to i nie wiem czy dla zwykłego śmiertelnika nie jest lepiej kupić 70-210/4.
Owszem, 70-210 f4 jest fajny optycznie, ale jednak gorszy od "elki". Sprawdzone dokładnie. Af w 70-201 f4 - bardzo wolny.
70-200 f4 L to przede wszystkim szybki af i świetna optyka, ale fakt, f4 to ciemności.
Mam - potwierdzam. Nie zamieniam jednak na 2.8, bo mi jest to niepotrzebne póki co.
Do tej "elki" 70-200 f4 jakiś jasny zoom, np. tamron 17-50 2.8 bez VC - owszem, problemy z celnością AF mogą wystąpić, budowa niepancerna, ale optyka... świetna.
Myślę, że używkę 70-200 f4 (spokojnie, można kupować, jak jest w bdb stanie).
Tamron - nowy.
Jeśli chcesz jeszcze inaczej, a tele nie jest takim priorytetem, to można spróbować z tamronem 55-200 f4-5.6 - plastik, wolny af, ale niezła optyka i nowy kosztuje ok 400 zł.
Tyle, że nie wiem, czy nie wolałbym już wówczas 70-210 f4 używki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12