Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 04 Sty, 2013 Nikon d90 lub d5100 trwałość
Witam,
proszę o przeczytanie przed zwróceniem uwagi, że to już było.
Mam dylemat co do zakupu aparatu Body d90 lub d5100, zastanawiam się nad trwałościa aparatu, czy brac pod uwagę d90 i szanse na 6 lat może dłużej, czy sądząc po wykonaniu kupić d5100 na 3 lata i próbować go sprzedać po tym okresie, szukając czegoś nowszego bo tu padnie migawka czy coś innego. Przeskok technologiczny(3 lata) przemawia za d5100 ale w ręku to taki przepraszam za okreslenie "Kobiecy" aparacik. Aparat potrzebuje do fotek krajobrazów, ptaków, życie codzienne i trochę astro w przyszlości zamierzam pobawić się w studio. Cena d90 to 1900 a za d5100 to ok 1650 zł. 2 dni temu rozmawiałem w Media, mówią, że 5100 w następnej dostawie juz nie będzie ze względu na d5200 zapewne tak będzie z d90.
Aparat będzie chodził z 18-105VR i kitowskim 18-55.
Dziękuje za wyrozumiałość i pomoc.
zalezy ile zdjec wypstrykasz przez te 6 lat. ja swojego d90 mam od ponad 4 lat, trzyma sie niezle, gumy sie nie odklejaja, migawka nie byla wymieniana, na liczniku 76000. nie powiedzialabym, ze sie z nim jakos specjalnie pieszcze, jednakze w deszczu zdjec nie robie (choc jak troche pomzy to nie chowam do torby), nigdy mi nie upadl, nigdy nie byl uzywany podczas ekstremalnych temperatur. chcesz solidny korpus to moze uzywany d300s? albo przynajmniej czesciowo magnezowy d7000?
no ale to co mozer pisze to prawda, postep w elektronice idzie do przodu, za 6 lat to pewnie byle kompakty beda bily d90 na glowe pod wzgledem obrazowania
No właśnie w ręku d90 bajka a d5100 trzyma się paluszkami a nie dłonią, d7000 to cena prawie razy 2. D5100 ma wygodny obracany monitorek ale czy trwały?Ile powinna wytrzymać migawka? Za 6 lat jak zrobię 50 tys. fotek to max. Do zastanowienia jest za 3 lata za co więcej się odzyska? I nadal dylamaty.
pietiagoras1974, jesli chodzi o trzymanie wartosci to generalnie korpusy marnie z tym stoja a te amatorskie to juz w ogole. nowe wychodza co 1.5-2 lata to zobacz, ile nowych generacji wyjdzie przez te 6 lat. popatrz sobie na ceny korpusow sprzed 6 lat, chociazby d80 z 2006r - mozna kupic z malym przebiegiem (a maly przebieg to 10k a nie 50k) za jakies 25% poczatkowej ceny. a d90 bedzie mial 6 lat juz za niecale 2 lata... im nizszy model tym szybciej traci na wartosci gdyz te linie sa czesciej odswiezane niz korpusow plasowanych wyzej
..nowe wychodza co 1.5-2 lata to zobacz, ile nowych generacji wyjdzie przez te 6 lat..
no właśnie jakoś nie wychodzą. D90 nie ma swojego następcy. No dobra, powiedzmy że jest nim D7000. Ale co z jego następcą? Powinno coś się pojawić już w zeszłym roku, a tu nic. Nawet w plotach nic się nie pojawia. D300 nie ma następcy już od... ponad czterech (nie liczę D300s, bo to nie następca, ale upgrade jakiś).
Tutejszyn, mowisz o wyjatkach, ja o regule. tak sie zlozylo, ze Nikon reorganizuje swoja linie lustrzanek i podczas gdy jedne linie (d90, d300s) przestaja byc kontynuowane, pojawiaja sie nowe (d7000, d600). to nie zmienia faktu, ze nowe korpusy amatorskie pokazuja sie co 1.5-2 lata (d300 amatorski zreszta nie jest)
moronica, nowe się pojawiają zupełnie nie tam, gdzie się ich spodziewam. Ponieważ temat dotyczy Nikonów, więc ta reguła jest mimo wszystko bardzo wyjątkowa
D7000 się nie pojawiło, tylko właśnie jest od lat i powinno być już zastąpione czymś nowym. To ważne... albowiem właśnie czekam z utęsknieniem na to nowe. Mam nadzieję, ze nie zaskoczy mnie (rozpierniczy) ceną.
[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 12:27 ]
moronica napisał/a:
pojawiaja sie nowe (d7000, d600).
Zaczynam wpadać w panikę, czy przypadkiem to właśnie D600 nie ma być następcą D7000
Tutejszyn, jesli teraz narzekasz, ze juz d7100 powinien byc, to oznacza ze pozniej bedziesz narzekal ze za duzo kosztuje bo widac lubisz narzekac na rzeczy, ktore sa poza twoja kontrola lepiej jak wychodza nowe modele zbyt rzadko niz zbyt czesto. zamiast wpadac w panike wrzuc na luz, d600 bedacy nastepca d7000 jest kompletnie nielogiczne
wyjatki wyjatkami a trendy sa takie:
d5000 14 kwietnia 2009
d5100 5 kwietnia 2011
d5200 6 listopada 2012
Biłem się z myslami, używanego d7000 nie ma sensu kupować bo niewielka różnica od nowego, byłem dziś w fotojokerze i nadal nie wiem czy d5100 czy d90, co do matrycy wyczytalem, że d5100 ma lepszą ale d90 większą i przez to bardziej jasną, zaczynam się w tym tracić. Tak rozmyslam po d50 wszystko będzie o niebo lepsze, kolejnego Nikona będę chciał już pełną klatkę ale czy za 3 lata będzie to osiągalne? wtewdy było by jasne kupuje d90 za 3 lata coś za niego odzyskam i pełna klatka na baaaardzo długo. Czy dobrze rozumuje czy przekombinowałem?
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11