Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
od 3 godzin czytam posty, testy i opinie i kreci mi sie w glowie
Szukam aparatu do zdjec amatorskich (wakacje, podroze, dzieci, portrety, sport itd). Do tej pory uzywalem Konice Minolte Dimage A200 i bylem w niej zakochany!! Pomimo kilku wad i konkretnych rozmiarow jakosc zdjec powalala na kolana. Niestety rece trzylatka i chwila nieuwagi zakonczyly ten radosny okres w moim zyciu
Szukam aparatu, ktory zapewni mi podobna jakosc zdjec, moze przy mniejszych wymiarach i bedzie lepiej sie sprawowal w polmroku (Konica miala problem z AF).
Zdjecia czasami delikatnie poprawiam w Photoshopie.
Prosze o pomoc, moj budzet to ok. 3000zl, jednak jakosc zdjec i jest dla mnie najwazniejsza i dlatego nie chce aparatu okrojonego z waznych funkcji dla nizszej ceny.
Bralem pod uwage Olympusa XZ-2, Sony RX-1, RX-100, Canon G1X, Fuji HF-1. Sam juz nie wiem , moze macie inne pomysly...
Canon G1X, bardzo kompaktowy, dobra jakość zdjęć...
ale gdybym to ja wybierał to kupiłbym Pentax k-30 z obiektywem 18-55
bardzo dobre low-light iso, w wymienionym Canonie matryca jest już
dość leciwa, a w wakacje różna pogoda, bardzo różnie ze światłem
a nawet w słoneczny dzień jest potrzebna większa dynamika matrycy
żeby i w światłach i cieniach coś było.
Napisalem kompaktowy bo... latwosc oslugi chyba. I szybkosc zrobienia ujecia. A takze rozmiary. Lustrzanek troche sie boje, nie chce wozic na wakacje kilku obiektywow i nie mam czasu na ustawianie reczne parametrow jednoczesnie pilnujac rozbrykanego pieciolatka
Dlatego napisalem, ze jesli macie inne pomysly to jestem otwarty - nie mam duzego doswiadczenia w aparatach cyfrowych ( moim ulubionym aparatem byl Zenit TTL ale to juz historia ) Nie upieram sie przy kompaktach.
Jeśli w grę może wchodzić lustrzanka to też proponuję Nikona D3200 w zestawie z 18-105. To jest mały korpus, lekki, dość zwarty, przygotowany pod osoby zaczynające przygodę z fotografią z wielką 24mpx matrycą. Do tego w zestawie z tym obiektywem daje ci całkiem przyjemny zakres ogniskowych, wiec na wakacje nie potrzeba ci nic więcej, bo to taki optyczny zoom x6 w rozumieniu użytkowników kompaktów. Tu masz gabarytowe porównanie z G1x
cokolwiek nie kupisz z lini:
canon G
nikon P
olympus XZ
samsung EX
lumix LX
sony R
przebije jakoscia zdjec aparat ktory posiadales i zmiescisz sie spokojnie w kwocie.
A lustrzanka z kitem dla amatora na wakacje to chyba najbardziej poroniony pomysl.
No wlasnie, Nikon D3200 w zestawie z 18-105 bardzo mi sie podoba, tylko rozmiar... i wazy ok kilograma...
Czy to troche nie strzelanie do wrobla z armaty?
Czy jakosc zdjec z takiego zestawu bedzie "zauwazalnie" lepsza od np.G1X, XZ2, czy RX100?
Czy jakosc zdjec z takiego zestawu bedzie "zauwazalnie" lepsza od np.G1X, XZ2, czy RX100?
Raczej 95% oglądających nie zauważy różnicy- chyba że Twoje zdjęcia oglądają fotografowie.
Po za tym dobre zdjęcie to nie tylko rozdzielczość obrazu ale cała masa elementów które nie zależą od aparatu. Jeśli zdjęcie ma dobrą kompozycję, światło, temat, punkt widzenia itd. wszyscy oglądający są zachwyceni i pytają jaki masz aparat chociaż fotkę strzeliłeś telefonem
Lustrzanka często ogranicza: głośna migawka-zaraz wszyscy wiedza że robisz zdjęcia tam gdzie nie można jesteś spalony. Waży kilogram i często jeśli chcesz mieć dobrą jakość zdjęć nie obędzie się bez kilku szkieł których cena przekroczy ceną samego aparatu. Jak podepniesz uniwersalny zoom albo kit jakością nie przebijesz często zaawansowanego kompaktu. Na wakacje jeśli nie publikujesz zdjęć i nie focisz dla zarobku zaawansowany kompakt jest najlepszym wyjściem.
Nikon D3200 w zestawie z 18-105 bardzo mi sie podoba/.../Czy jakosc zdjec z takiego zestawu bedzie "zauwazalnie" lepsza od np.G1X, XZ2, czy RX100?
Ten zestaw daje "zauważalnie" większe możliwości wykonania "zauważalnie" lepszych zdjęć.Możesz spotkać się zarówno z sytuacjami w których nie zauważysz różnicy w ich jakości, jak i takimi w których różnica będzie widoczna na pierwszy rzut oka.
Bylem w sklepie. D3200 z 18-105VR wyglada imponujaco, w zestawie z karta po przyzwoitej cenie. Zapomnieli tylko dolaczyc murzyna, ktory by go za mna nosil
Zoom, dzieki za linka. Przeczytalem "Deciding between a DSLR and Point & Shoot Camera" i chyba zostane przy P&S.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10